7 Aralık Kilis’in Kurtuluşu

  Bugün sevdamız Kilis’ imizin düşman işgalinden kahramanca kurtuluşunun 101. Yıldönümü.  Kilis ülkemizin milli mücadeledeki en büyük gururlarından biridir. Kilis'in direnişi, milli mücadele tarihimizin en parlak savunmalarından biri olmuştur.

YEREL - 1 yıl önce

7 Aralık Kilis’in Kurtuluşu

  Bugün sevdamız Kilis’ imizin düşman işgalinden kahramanca kurtuluşunun 101. Yıldönümü.  Kilis ülkemizin milli mücadeledeki en büyük gururlarından biridir. Kilis'in direnişi, milli mücadele tarihimizin en parlak savunmalarından biri olmuştur. İçinde bulunduğu dönemin tüm zor şartlarına rağmen yüce Türk  milleti, sahip olduğu bağımsızlık inancıyla, eşine az rastlanır bir kahramanlık örneği sergileyerek Kilis’ imizi  düşman işgalinden kurtarmıştır. Çünkü Kilis ‘in kurtuluşu ülkenin kurtuluşuydu. Bu memleketin her karış toprağı değerliydi,ve düşman kuvvetlerine asla terkedilemezdi.

 Birinci Dünya Savaşı’nda Almanlara yenilen Osmanlı Devleti ile İtilaf devletleri arasında 30 Ekim 1918 de Mondros ateşkes antlaşması imzalandı. Bu anlaşma sonrası devletimiz dört bir taraftan düşman işgaline açık konuma getirilmişti . 3 Kasım’da Musul, Kerkük İngiltere tarafında işgal edildi. İngilizler Çanakkale boğazını iki taraftan işgal ettiler. Antakya, Halep, Antep, Urfa, Kilis, Maraş önce İngilizler daha sonrada Fransızlar tarafından İşgal edildi.  I. Dünya Savaşı sonunda İngiliz Birliklerinin 6 Aralık 1918 yılında Kilis'e girmesiyle başlayan işgal, yerini 22 Ekim 1919 tarihinde Fransızlara bıraktı. Bu da yetmezmiş gibi Fransız generaller bölgedeki Ermenileri de toplamış Türk-Fransız savaşında kendi taraflarında çalışmalarını temin etmiş ve bunları silahlandırarak bize karşı savaşa sokmuştur. Bu sebeple Antep ve Kilis halkı, karşılarında yalnız Fransızları değil, Ermenileri de ellerinde silahlarla görmüştür. Buna karşılık kahraman Türk milleti ve Türk milletinin ulu önderi Gazi Mustafa Kemal  Atatürk sayesinde ülkede düşmana karşı örgütlenmeler ve direnişler başladı. Ülke kaderine terkedilemezdi. Vatanseverler Kilis’ i düşman işgalinden kurtarmak için tarihe altın sayfalar açanlar, "Ölmek var, dönmek yok" parolasıyla yola çıktı. Yüce Türk milletinin kahramanları canlarını hiçe sayarak, hiç düşünmeden kadınıyla erkeğiyle topyekün milli mücadeleye destek verdi.  Hatta güney cephesinden Kilis'e gelen Mustafa Kemal, Anadolu harekatını başlatırken, Kilis Hükümet Konağı'nın önünde toplananlara şöyle seslendi: "İlk ayak bastığım Türk toprağındaki bu uyanıklığa cidden hayran kaldım. Ve bir daha iman ettim ki bu millet asla ölmeyecektir. Var olun aziz Kilisliler."  Başkomutanın bu güvenini boşa çıkarmayan yiğit Kilisliler  Güney Doğu Anadolu cephesinde; inançla, azimle, imanla Fransız, İngiliz ve Ermeni düşman birliklerine yiğitçe karşı koydular.

Şahin Bey, Aslan Bey, Sakıp Bey, İslam Bey, Arslan Bey, Kartal Bey gibi nice isimsiz kahramanların direnişi Kilis'in kurtuluşunu sağlamıştır. Şahin Bey, Kilis’ten Antep’e gitmek isteyen Fransızlarla son kurşununa kadar direnmiştir ve şehit olmuştur. Kilis ve çevre köylerinin Milli mücadeledeki direnişi tarihimizin gerçekten en parlak ve  en şerefli  direnişlerden biridir. 20 ay süren mücadele sonunda kuvayı milliyecilerin giderek artan hücum ve baskınlarına dayanamayan Fransız'lar savaştan çekildiklerini bildirdi.. Ve Kilis'i arkalarına bakmadan, bir daha dönmemek üzere terk ettiler. Kuvayı milliyecilerimizden Albay Polat Bey önderliğinde 7 Aralık1921 günü Kilis’ e girdiler. Hükümet konağı’ ndaki Fransız bayrağını indirerek sonsuza kadar göklerde süzülecek olan Türk bayrağını çektiler. Kilis’ in ve köylerinin geçmişte vermiş olduğu şerefli mücadele ve direnişi saygıyla anıyorum, bu kahramanlığı gelecek nesillere aktarmayı bir borç görüyorum.Yüce Türk milletine gönül veren, can veren ebediyete intikal etmiş aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, Kilisli hemşehrilerimin 7 Aralık Kurtuluş Bayramını kutluyorum.

  Kurtuluşun kutlu olsun YİĞİT KİLİS!

           Ömer YABANCI

Haftanın Öne Çıkanları

Hayrettin Mimaroğlu  ve Arabacı Ahmet Söğüt'ten Kilis Vakfına 50'er bin lira bağış

2022-12-07 14:17 - YEREL

Beyoğlu Çikolata sahibi Halil Ölçücüer Kuvayi Kalpağı giydi

2022-12-03 11:07 - YEREL

Özel Güvenlik Görevlisi olmak isteyenler bu fırsatı kaçırmayın

2022-12-05 13:55 - YEREL

Son Dakika! Kilis'in Kurtuluş gününde MHP'de İl başkanı Mustafa Demir adaylık için istifa etti

2022-12-07 13:27 - POLİTİKA

AB ortak Projesi ile Enerji Verimliliği Artırılmış Okulları Devreye Alma Töreni Ali Küncülü Ortaokulunda düzenlendi

2022-12-07 00:13 - TEKNOLOJİ

Kilisli Sanatçı Kadir Gözükızıl'ın Yeni Albümü Çıktı

2022-12-06 15:09 - YEREL

Nizip’te 3 açılış birden yapıldı

2022-12-03 11:16 - EĞİTİM

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, GİBTÜ’de öğrencilerle buluştu

2022-12-05 13:43 - GENEL

Türkiye’de Bir İlk: “Savunma Sanayii Başkanlığı Gaziantep Temsilciliği” GSO’da Açıldı

2022-12-03 11:32 - GENEL

Simya Koleji Öğrencilerinden Krosta büyük başarı

2022-12-03 11:26 - EĞİTİM

İlgili Haberler

Sezon boyunca takımlara büyük emekler verdiler

16:21 - YEREL

Gastronomi şehrinde kağıt üstünde kebap dönemi

10:42 - YEREL

Kahvaltılık zahter sofraları süslüyor

08:57 - YEREL

Dağlardan topladığı kekikler geçim kaynağı oldu

08:05 - YEREL

Musabeyli Muhtarlar Dernek Başkanlığına Ahmet Şahin seçildi

14:40 - YEREL

Günün Manşetleri

MHP Kilis İl Başkanı Yılmaz: “Yüzyılın Türkiye’si, gençlerin omuzlarında yükselecek”

13:47 - GÜNDEM

Milletvekili Demir: 19 Mayıs Devletimizin temellerinin atıldığı son derece önemli bir gündür

13:46 - GÜNDEM

Vali Şahin, Cumhuriyet Caddesi'ndeki esnaf ve vatandaşları ziyaret etti

13:43 - GÜNDEM

'19 Mayıs, ecdadın imkânsızlıklar içinde dahi büyük bir iman ve inançla direniş ruhunu yeniden canlandırmasının sembolüdür'

13:40 - GÜNDEM

Gençlik Meclisi Anıtkabir'e yolcu edildi

13:34 - GÜNDEM