Gündelikçi kadınlara SGK müjdesi

Çalışan kadınların imdadına yetişen yardımcıların sigortalı olabilmelerine yönelik Yargıtay’dan önemli bir karar çıktı. Yüksek Mahkeme; evde gündelik yaşamın gerektirdiği; temizlik, yemek, çamaşır, ütü, çocuk bakımı gibi işler de çalışan kadınların sigortalı sayılabilmeleri için belirli ücret ve sürekli çalışma şartı gerektiğine hükmetti.

EKONOMİ - 7 ay önce

Tam 28 sene boyunca, gündelik işleri yapmak için gittiği evde, hasta yaşlı kadına da bakan B.Z., bir gün dahi SSK piriminin yatırılmadığını görünce hayatının şokunu yaşadı. İş Mahkemesi’nin yolunu tutan gündelikçi kadın; tam 28 sene boyunca davalının ev ve eczane temizliği ile annesinin bakım hizmetlisi olarak gece geç saatlere kadar çalışmasına rağmen çalışmasının Sosyal Sigortalar Kurumu’na (SGK) bildirilmediğini belirterek hizmet tespiti talep etti. Davalı iş kadını ise taraflar arasında işçi-işveren ilişkisi bulunmadığını, davacının yeşil kart hamili olduğunu, annesinin evinde bir süreliğine misafir olarak kaldığını öne sürdü. İş Mahkemesi, davanın reddine hükmetti. Kararı davacı kadın avukatı istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesi, itirazı geri çevirdi. Davacı B.Z., bu kez kararı temyiz edince devreye Yargıtay 10. Hukuk Dairesi girdi.

Kararda; ev hizmetlerinde meşgul olanların ücretle ve sürekli olarak çalışmaları halinde sigortalı sayılabileceği belirtildi. Kararda; "Sigortalı sayılmak için, ücret ve sürekli çalışma birlikte arandığından, her iki koşulun da gerçekleşmiş olması gerekir. Hizmet karşılığı ücret alınmıyorsa veya ücret alınmakla birlikte çalışmada süreklilik yoksa, bu tür çalışmayı sigortalı çalışma saymak mümkün değildir. Bir işin ev hizmeti sayılabilmesi için yapılan işin evde gündelik yaşamın gerektirdiği faaliyetler kapsamında ev yaşamının gündelik, olağan ihtiyaçlarını karşılayan işlerdir. Öğretide ev hizmetleri, evde gündelik yaşamın gerektirdiği; temizlik, yemek, çamaşır, ütü, çocuk bakımı, mürebbiyelik gibi işler olarak kabul görmektedir. Ev hizmetleri çalışanları ise uşak, kahya, hizmetçi, temizlikçi, aşçı, çocuk bakıcısı, bahçıvan, şoför, bekçi, hayvan bakıcısı vb evin gündelik işleyişine ilişkin faaliyetleri yürüten kişiler olarak kabul görmektedir" denildi.

İş Mahkemesi’nin yeterince araştırma yapmadığının vurgulandığı Yargıtay 10. Hukuk Dairesi akrarında, davacı kadının sürekli çalışıp çalışmadığının tanık ifadeleriyle ortaya çıkarılması gerektiğine dikkat çekti. Kararda şu ifadelere yer verildi: "Ev hizmetleri 506 sayılı Kanun ile tamamen sigortalılık dışında tutulmuş iken 2100 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle ev hizmetlerinde sadece ücretle ve sürekli olarak çalışanlar sigortalı sayıldıklarından, bu kişilerin sigortalı olarak kabul edilebilmesi için önemli olan, ev hizmetinde geçen çalışmanın ücretle yapılması ve sürekli olmasıdır. Sürekli çalışma kavramı yönünden uygulamada, haftanın çoğu ev işlerinde geçirilmiş ve çalışma bir süre devam etmişse, bu çalışma sigortalı çalışma olarak değerlendirilmekte, süreklilik için çalışmanın belli bir yoğunluğa ulaşması aranmaktadır. Eldeki davada, tüm dosya kapsamına göre davacının davalıya ait ev ve eczanede temizlik işine gittiği anlaşılmakta olup bozma öncesi dinlenen tanıklar tekrar dinlenmelidir.

Ayrıca eve ve eczaneye komşu işyeri ve apartmanlarda uzun yıllar oturan ya da yakın yerlerde kayıtlara geçmiş çalışanlar (diğer evlerde çalışanlar, komşu market ve bakkal işleten ve çalışanları, sitede güvenlik görevlisi olarak görev yapmış kişiler), tespit edilip tanık sıfatıyla beyanlarına başvurulmalı. Kargo teslimlerinin hangi saatte yapıldığı araştırılmalı, bu şekilde çalışmanın kısmi veya tam zamanlı çalışmayı gerektirip gerektirmediği yöntemince araştırılmalı. Toplanan tüm kanıtlar birlikte değerlendirildikten sonra çalışmanın kısmi süreli çalışma olduğunun anlaşılması halinde; gerektiğinde uzman bilirkişi görüşü de alınmak suretiyle, hükme konu dönem içinde bir günde kaç saat çalışmış olabileceği, haftalık ve aylık çalışma süreleri belirlenmeli ve yedi buçuk saat çalışma bir günlük çalışma hesabı ile kaç iş gününe karşılık olduğu hususu tespit edilerek açık ve anlaşılır, infazı da mümkün bir biçimde hizmet tespitine karar verilmelidir. Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir."

 İHA

Haftanın Öne Çıkanları

SON DAKİKA!... ESKİ MUHTAR SİLAHLA VURULARAK ÖLDÜRÜLDÜ

2023-10-10 12:19 - ASAYİŞ

56 yıldır kimliksiz yaşıyor

2023-10-15 16:29 - GÜNDEM

Okul müdürü saldırıya uğradı

2023-10-14 09:50 - ASAYİŞ

Kilis’te eski muhtarı öldüren 2 zanlı yakalandı

2023-10-13 23:37 - ASAYİŞ

Yerel basın sesini Marmaris’ten yükseltti

2023-10-09 22:45 - GÜNDEM

Gaziantep'te ATV faciası! 2 ÖLÜ... (Görüntülü)

2023-10-13 09:41 - ASAYİŞ

M. Abdi Bulut Tekstil Kent için imzalar atıldı

2023-10-10 16:05 - EKONOMİ

Kan davalılar arasındaki kovalamaca kanlı bitti: 1 ölü

2023-10-12 09:06 - ASAYİŞ

Kilis’te 50 bin dolarlık dolandırıcılık

2023-10-11 23:01 - ASAYİŞ

Kuvvetli yağış uyarısı

2023-10-14 21:38 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Kilis’te Nisan ayında kaç konut satıldı?

12:43 - EKONOMİ

S.S. Kilis Han Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kuruldu

10:46 - EKONOMİ

Ocak-Nisan dönemi bütçe açığı 691,3 milyar lira oldu

08:50 - EKONOMİ

Bakan Işıkhan’dan asgari ücret açıklaması!

08:25 - EKONOMİ

TESK Başkanı Palandöken: “Piyasada faizin yükselişinin müsebbibi esnaf değil”

08:20 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

MHP Kilis İl Başkanı Yılmaz: “Yüzyılın Türkiye’si, gençlerin omuzlarında yükselecek”

13:47 - GÜNDEM

Milletvekili Demir: 19 Mayıs Devletimizin temellerinin atıldığı son derece önemli bir gündür

13:46 - GÜNDEM

Vali Şahin, Cumhuriyet Caddesi'ndeki esnaf ve vatandaşları ziyaret etti

13:43 - GÜNDEM

'19 Mayıs, ecdadın imkânsızlıklar içinde dahi büyük bir iman ve inançla direniş ruhunu yeniden canlandırmasının sembolüdür'

13:40 - GÜNDEM

Gençlik Meclisi Anıtkabir'e yolcu edildi

13:34 - GÜNDEM