Kadınlarda Polikistik Over Sendromuna dikkat!

Medical Point Gaziantep Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Ümit Çınkır, her yüz kadından bin on beşinin karşı karşıya kaldığı Polikistik 0ver Sendromunun (PKOS) kadınların doğurganlık çağında sıkça karşılaştığı bir rahatsızlık olduğunu belirterek, uyarılarda bulundu.

SAĞLIK - 1 yıl önce

Kadınlarda Polikistik Over Sendromuna dikkat!

Gaziantep

Medical Point Gaziantep Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Ümit Çınkır, her yüz kadından bin on beşinin karşı karşıya kaldığı Polikistik 0ver Sendromunun (PKOS) kadınların doğurganlık çağında sıkça karşılaştığı bir rahatsızlık olduğunu belirterek, uyarılarda bulundu.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Çınkır, sendromun kadınlarda erkeklik hormonu fazlalığı ve adet düzensizliği ile karakterize edildiğini belirterek, bu rahatsızlığın toplumda sık karşılaşılan bir kompleks bozukluk olduğunun altını çizdi. Sendrom hakkında detaylı bilgiler veren Uzm. Dr. Ümit Çınkır, "Polikistik Over Sendromunun nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte, hastalık genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimiyle ortaya çıkabilmektedir. Polikistik over sendromunun ortaya çıkmasında etkili olan unsurlar, genellikle overlerin fonksiyonlarını düzenleyen hormonların (gonadotropin) dinamiğindeki değişiklikler, steroidogenez eksiklikleri, insülin salınım ve etki bozuklukları ile birlikte genetik faktörler ön plana çıkmaktadır. Polikistik over sendromu hastalarında genellikle insulin direncinde artış ve obezite sık görülen bir bulgular olarak öne çıkmaktadır. Bu tabloda insülin direnci ve kandaki insülinin normalden yüksek olduğu (hiperinsülinemi ) overde androjen sentezini ve ayrıca seks hormonu bağlayıcı globülin düzeyinde azalmayla serbest testesteron düzeyini artırmaktadır. Hastalarda androjen fazlalığı (hiperandrojenizm) biyokimyasal ya da klinik olabilir. Biyokimyasal hiperandrojenizm başta testesteron olmak üzere serum androjenlerindeki artışa bağlı olarak hastalarımızda genellikle tüylenmede (hirsutizm) artış görülmektedir. Akne, ciltte yağlanma ve erkek tipi saç dökülmesi de hiperandrojenizme bağlı olarak karşımıza çıkabilmektedir. Polikistik over sendromu olan hastalarımızın menstrual öykülerinde adet aralıklarının 21 günden kısa ya da 35 günden uzun olması oldukça öne çıkan bir durumdur. Ancak polikistik over sendromu olan kişilerin yüzde yirmilere ulaşan oranda adetlerinin düzenli olabileceği de bildirilmiştir. Bu hastalarda uzun dönemde glukoz intoleransı, tip 2 diyabet, dislipidemi, obezite, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar ve depresyon da oluşabilmektedir. Bu anlamda, tedavi hedefleri androjen fazlalığının kontrol edilmesi, adet düzensizliğinin düzeltilmesi ve doğurganlığın (fertilite) sağlanması şeklinde sıralanabilir. Hiperandrojenizm tedavisinde farmakolojik yaklaşımlar androjenlerin baskılanması ve hedef organ etkilerinin azaltılması şeklindedir. Tedaviye yanıt en erken altı ay sonunda ortaya çıkmaktadır. Bu süre dahilinde hastalarda motivasyon kaybı oluşmamasına dikkat edilmelidir. Başarılı tedavi için farmakolojik ajanlar, mekanik, kozmetik yöntemler ile birlikte kullanılmalıdır. Hastalarda insülin direnci mevcut ise yaşam tarzı değişikliklerine ilaveten medikal tedavi seçeneği de hasta bazında değerlendirilmelidir. Ayrıca bu rahatsızlık hastalarda uzun dönemde, diğer sağlık problemlerine neden olabildiği için bu hastalığın yakından takip ve tedavisi planlanmalıdır" diye konuştu.

Haber Mehmet Ali Zahteroğulları

Haftanın Öne Çıkanları

AK Parti Kilis Milletvekili A. Adayı Zeki Yılmaz "Derdimiz Kilis, Umudumuz Kilis"

2023-04-04 16:15 - POLİTİKA

Haraç vermeyen esnaf kalbinden bıçaklanarak öldürüldü

2023-04-09 14:43 - ASAYİŞ

Gaziantep Kilis yolunda korkunç kaza : biri polis 2 ölü 4 yaralı

2023-04-09 01:35 - YEREL

Vahşete Kurban giden Gina Mercimek son yolculuğuna uğurlandı

2023-04-06 13:43 - ASAYİŞ

Kilis Barosundan Küçük Gina Mercimek ’in öldürülmesi hakkında basın açıklaması

2023-04-07 10:56 - GÜNDEM

Gaziantep'te DEAŞ üyesi 2 zanlı yakalandı

2023-04-07 17:22 - ASAYİŞ

Et Balık Kurumu neden Kilis'te Yok?

2023-04-04 15:32 - GENEL

Fatih Yunus “Tüm Enerjimi Gaziantep için harcayacağım”

2023-04-08 23:10 - POLİTİKA

MHP'den  Kilis'i yasa boğan Gina  Mercimek'in ailesine taziye ziyareti

2023-04-09 00:47 - POLİTİKA

Sivil Dayanışma Platformu “Terörist devlet İsrail’i lanetliyoruz”

2023-04-07 10:32 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Bahar yorgunluğuyla baş etmek için 6 öneri

07:37 - SAĞLIK

Ani kalp ritim bozukluğu direkt ölüme neden olabiliyor

08:52 - SAĞLIK

“Türkiye’de astımlı hasta sayısı artıyor”

07:19 - SAĞLIK

Sağlık İl Müdürlüğü 7 Mayıs 2024 Dünya Astım Gününde Astım hastalığına dikkat çekti

14:07 - SAĞLIK

Uzmanı uyardı: Bu hastalık çok sinsi ilerliyor

08:44 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Musabeyli Muhtarlar Dernek Başkanlığına Ahmet Şahin seçildi

14:40 - YEREL

Engelliler Haftası engel tanımadı

14:24 - GÜNDEM

Uluslararası Göç ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Korkutata: "Kilis Belediyesi ile işbirliğimiz devam edecek"

14:22 - GÜNDEM

Küçükbaş kurbanlıkların fiyatları belirlendi

13:48 - EKONOMİ

Tırın altına giren otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

13:47 - ASAYİŞ