“KIRAATHANE SÖYLEŞİLERİ’NİN 34’ÜNCÜSÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

Kilis 7 Aralık Üniversitesinde “Kıraathane Söyleşileri”nin otuz dördüncüsü “Osmanlı İdaresinde Orta Doğu” başlıklı söyleşi; Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Osman Taşkın’ın yönlendiriciliği ve Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Erdinç Gülcü’nün sunumlarıyla çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

YEREL - 2 yıl önce

“KIRAATHANE SÖYLEŞİLERİ’NİN 34’ÜNCÜSÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

KİLİS

Kilis 7 Aralık Üniversitesinde “Kıraathane Söyleşileri”nin otuz dördüncüsü “Osmanlı İdaresinde Orta Doğu” başlıklı söyleşi; Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Osman Taşkın’ın yönlendiriciliği ve Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Erdinç Gülcü’nün sunumlarıyla çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Sunumuna dinleyicileri selamlayarak başlayan Gülcü; Orta Doğu’nun her zaman gündemde olduğunu; ancak 21. yüzyılla birlikte daha fazla gündeme geldiğini ifade etti. Bugünün değerlendirilmesinin geçmişin yorumlanabilmesine bağlı olduğunu vurgulayan Gülcü; Osmanlının idaresindeki Orta Doğu’nun irdelenmesinin günümüz sorunlarına ışık tutabilmesi bağlamında önemli olduğunu belirtti.

Gülcü, Osmanlının, Orta Doğu’da hakimiyeti nasıl elde ettiğine değindi. Osmanlının tek düzey bir idari mantalitesinin söz konusu olmadığını ifade eden Gülcü; Osmanlının amacının, hakimiyetine aldığı yerleri karıştırmak, karmaşaya sebep olmak olmadığını; dolayısıyla emperyal bir tavır sergilemediğini söyledi. Osmanlının yönetim tarzında çok önemli bir yeri olan tahrir sistemine değinen Gülcü; ilerleyen süreç içerisinde Osmanlının Irak’ın nüfusunu dikkate alarak yeni ilave beylerbeylikleri oluşturduğunu ifade etti.

Osmanlının, Suriye ve Şam vilayetlerinde geliştirdiği idare tarzını da anlatan Gülcü; bu coğrafyanın idaresinde de nüfus sisteminin ve coğrafi yapının göz önünde bulundurulduğunu vurguladı. Halep Beylerbeyliği ve Trablusşam Beylerbeyliğine değinen Gülcü; Osmanlı’nın Mısır’da ise daha farklı bir yönetim tarzı benimsediğini ifade etti. Zira Osmanlının, Memlüklerin Mısır’daki gücünü kıramadığını ve bu gücün farkında olarak bir yönetimin uygulanması gerektiğinin farkında olduğunu belirtti.

Libya, Cezayir, Tunus topraklarında, özellikle denizcilerin orada bulunan yerli kızlarla evlendirildiklerini; bu bağlamda oralarla tarihi bir bağımızın olduğunu vurguladı.

Osmanlının, Hicaz bölgesinde, Müslümanların kutsal bölgeleri orada olduğu için, daha farklı bir yönetim tarzı benimsediğini belirtti. Osmanlının samimi duygularla Hicaz Emirliğinden vergi almadığını; buralarda çok sayıda vakıf kurularak vakıf gelirlerinin hacıların ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanıldığını; dolayısıyla vakıflar yoluyla ciddi bir kaynak aktarımının olduğunu vurguladı.

 Osmanlının, yöneticiliğinde, sosyal adaleti, kardeşliği, huzuru gözeten bir anlayışı benimsediğini; idare ettiği topraklarda nüfusun ve coğrafi koşulların emperyal güçlerin aksine göz önünde bulundurduğunu belirtti.  Söyleşi, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Mehmet Karakuş

Haftanın Öne Çıkanları

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE EŞİ EMİNE ERDOĞAN KORONA VİRÜSE YAKALANDI

2022-02-05 17:58 - GÜNDEM

GURURUMUZ ATAKAN DAMA İLK PROFESYONEL MAÇINA ÇIKTI

2022-02-08 02:15 - SPOR

NURETTİN RENÇBER'DEN KONSERLER SERİSİ

2022-02-05 18:20 - MAGAZİN

ÖZLER KEBAP MÜŞTERİLERİNE LEZZETİ SUNUYOR

2022-02-10 23:58 - YEREL

TEKNOFEST YARIŞMALARI İÇİN 2022 TANITIM METNİ

2022-02-10 15:52 - TEKNOLOJİ

KİLİS'İN NÜFUSU 18 İL'DEN BÜYÜK

2022-02-05 18:16 - GENEL

İMO'NUN KİLİS TEMSİLCİLİĞİ AÇILDI

2022-02-05 18:08 - YEREL

KİLİS SAĞLIK HİZMETLERİ BAŞKANI MURAT ŞEKEROĞLU "NEFESİNE GÖNÜL VER"

2022-02-08 16:50 - SAĞLIK

ONKOLOJİK HASTALARA ÖZEL AKILLI AĞRI KESİCİLER VE TEDAVİ ODALARI

2022-02-04 12:43 - SAĞLIK

“DAHA YAŞANABİLİR BİR DÜNYA İÇİN SOSYAL SORUMLULUKLARIMIZIN FARKINDA OLMALIYIZ”

2022-02-10 15:45 - EKONOMİ

İlgili Haberler

Sezon boyunca takımlara büyük emekler verdiler

16:21 - YEREL

Gastronomi şehrinde kağıt üstünde kebap dönemi

10:42 - YEREL

Kahvaltılık zahter sofraları süslüyor

08:57 - YEREL

Dağlardan topladığı kekikler geçim kaynağı oldu

08:05 - YEREL

Musabeyli Muhtarlar Dernek Başkanlığına Ahmet Şahin seçildi

14:40 - YEREL

Günün Manşetleri

Ahmet Karakılınç’ın annesi Meryem Karakılınç son yolculuğuna uğurlandı

13:04 - GÜNDEM

Kayıp şahsın cansız bedeni bulundu

13:01 - ASAYİŞ

50 milyon liralık sahte altın operasyonuna 10 tutuklama

12:59 - ASAYİŞ

Motosiklet belediye otobüsüne çarptı: 1 ölü, 1 ağır yaralı

12:58 - ASAYİŞ

Ayrıldığı eşini sokak ortasında bıçakla yaraladı

12:56 - ASAYİŞ