KİYÜ'DE "BAĞIMSIZLIK FİKRİ ÖZELİNDE ATATÜRK'Ü ANLAMAK" KONFERANSI

Kilis 7 Aralık Üniversitesinde, Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin 83. yıl dönümü olması münasebetiyle Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Kuzgun tarafından “Bağımsızlık Fikri Özelinde Atatürk’ü Anlamak” başlıklı bir konferans düzenlendi.

YEREL - 2 yıl önce

KİYÜ'DE "BAĞIMSIZLIK FİKRİ ÖZELİNDE ATATÜRK'Ü ANLAMAK" KONFERANSI

KİLİS

Kilis 7 Aralık Üniversitesinde, Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin 83. yıl dönümü olması münasebetiyle Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Kuzgun tarafından “Bağımsızlık Fikri Özelinde Atatürk’ü Anlamak” başlıklı bir konferans düzenlendi.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa, Rektör Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Yıldırım, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Kanter de katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşmasına başlayan Kuzgun, Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasından sonra Osmanlıda askeri anlamdaki modernleşmeyle birlikte son derece nitelikli ve donanımlı bir kurmay sınıfının ortaya çıktığını; Mustafa Kemal Atatürk’ün de bu yetenekli kurmaylar arasında olduğunu belirtti. Atatürk’ün hakimiyetinin çok iyi olduğu Fransızcasının yanında Almanca, Rumca, Bulgarca, Arapça ve Farsça'yı da bildiğini vurguladı. Tercüme edilmesini beklemeden çağdaşlarının yapıtlarını okuyabilen bu kurmaylar ve Mustafa Kemal’in, gözlemledikleri yaşayış ve savaş ortamı içerisinde Osmanlı Devleti’nin parçalanacağını öngördüklerini ve bağımsız, hür, kendi ayakları üzerine basan, ekonomik bağımsızlığı olan ve dünyada saygın bir kimlik kazanmış yeni bir ulus devlet inşa etmek düşüncesiyle hareket ettiklerini ifade etti.

Mustafa Kemal’in doğup büyüdüğü coğrafyanın ve aldığı eğitimin onda bağımsızlık fikrinin oluşmasında etkili olduğunu ifade eden Kuzgun; bağımsızlık, milliyet ve egemenlik konusundaki fikirlerinin İstanbul’da yaşadığı yıllarda şekillendiğini belirtti.

Atatürk’ün; Namık Kemal, Tevfik Fikret, Mehmet Emin Yurdakul ile hürriyet söylemlerinin yanında Filibeli Ahmet Efendi’den de etkilendiğini söyledi.

Kapitülasyonların bağımsızlığa giden yolda engel teşkil ettiğini ve bu yüzden Mustafa Kemal’in kapitülasyonlar konusundaki duruşundan “Bağımsızlık benim karakterimdir.”  cümlesinde de vurguladığı üzere asla ödün vermediğini anlattı.

Kuzgun, Atatürk’ün sadece milletinin değil; çok sevdiği hayvanların ve bitkilerin de bağımsızlığına ve yaşama hakkına saygı duyduğunu, Atatürk’ün anılarından verdiği örneklerle dile getirdi.

 Milletinin bağımsızlığı için mücadele ettiğinden annesinin hastalığı ve ölümü sürecinde yanında olamadığını belirten Kuzgun; Atatürk’ün annesinin mezarının başında kurduğu “Evet annem toprağın altındadır ama esas olan Türk milletinin hakimiyeti ve bağımsızlığıdır. Millî hakimiyet her daim esas olmalıdır. Bu milletin hakimiyeti ve bağımsızlığı için bir an bile şüphe etmeden annemin yanına gitmeye razıyım.” cümlelerinden hareketle milletinin bağımsızlığına ne denli önem verdiğini vurguladı.

Konferans, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Kanter’in, Doç. Dr. Meral Kuzgun’a çiçek takdim etmesiyle sona erdi.

Mehmet Çiçekdal

Haftanın Öne Çıkanları

Kamu işçisi alım ilanı

2021-11-08 16:58 - RESMİ İLAN

CİCİM USTANIN MUTLU GÜNÜ! GAMZE VE BAYRAM MUTLULUĞA İLK ADIMI ATTI

2021-11-07 12:09 - YAŞAM

BAŞKAN RAMAZAN SALTUK BEY KONAĞINI GEZDİ

2021-11-07 10:27 - YEREL

SAMSUN'DAN GAZİANTEP'E "TEKNOFEST ÇIKARMASI"

2021-11-11 16:15 - TEKNOLOJİ

SANAYİ VE TEKNOLOJİ İŞBİRLİĞİ KURULU (SANTEK)TOPLANTISI YAPILDI

2021-11-09 16:13 - EKONOMİ

  10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA GÜNÜ ETKİNLİKLERİ PROGRAMI  

2021-11-09 15:03 - GÜNDEM

SERVET RAMAZAN "DEVECİLER TOKİ'DE KONUTLAR YÜKSELİYOR"

2021-11-10 16:05 - YEREL

ANKA'DA ORGAN BAĞIŞINA DİKKAT ÇEKİLDİ

2021-11-05 17:00 - SAĞLIK

YAZARIMIZ AYSEL MASMANACI BEŞOĞLU’NA GEÇMİŞ OLSUN DİYORUZ

2021-11-04 18:16 - SAĞLIK

SGK MÜDÜRÜ AKKAŞ, ŞEKEROĞLU FABRİKASINI GEZDİ

2021-11-09 14:32 - YEREL

İlgili Haberler

Menengiç kahvesi her mevsim beğeni topluyor

18:56 - YEREL

MEM bahçesinde resim sergisi açıldı

12:11 - YEREL

Fırın ustalarının ateş başında zorlu mesaisi

08:40 - YEREL

Bahar aylarının gelmesiyle Kilislilerin tutkusu motosikletler için bakımlar yapılıyor

12:50 - YEREL

Kilis'te araç sayısı 61 bin 712 oldu

12:05 - YEREL

Günün Manşetleri

Jandarma Uyardı; Göl, gölet baraj ve akarsu kanallarında suya girmeyin!

11:26 - ASAYİŞ

Karısını tüfekle öldürüp intihar etti!

10:03 - ASAYİŞ

Polis memuru arazi kavgasında ağabeyini öldürdü

09:10 - ASAYİŞ

Apartmanın üçüncü katından düştü!

09:08 - ASAYİŞ

7 iş yerini soyan hırsız tutuklandı

09:04 - ASAYİŞ