- KURBAN BAYRAMINDA BESLENME

SANKO ÜNİVERSİTESİ DR. ÖĞR. ÜYESİ USTAOĞLU: - “TÜKETİM SIKLIĞI VE MİKTARI ARTAN KIRMIZI ET, MİDE, KALP VE SİNDİRİM SİSTEMİNDE RAHATSIZLIKLARA YOL AÇABİLİR”

SAĞLIK - 3 yıl önce

- KURBAN BAYRAMINDA BESLENME

- SANKO ÜNİVERSİTESİ DR. ÖĞR. ÜYESİ USTAOĞLU:

- “TÜKETİM SIKLIĞI VE MİKTARI ARTAN KIRMIZI ET, MİDE, KALP VE SİNDİRİM SİSTEMİNDE RAHATSIZLIKLARA YOL AÇABİLİR”

GAZİANTEP

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Tuba Ustaoğlu, Kurban Bayramı’nda tüketim sıklığı ve miktarı artan kırmızı etin, mide, kalp, sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi.

Kurban Bayramı’nda beslenmeyle ilgili önerilerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, “Hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ içeriği ve kolesterol miktarları yüksek olduğundan özellikle kalp-damar, hipertansiyon, diyabet, böbrek hastalığı olanlar tüketim miktarlarına dikkat etmelidir. Aynı zamanda bekletilmeden tüketilen kurban eti sert olacağından sindirim sistemi sorunlarına da yol açacaktır” dedi.

Kurban etinin uygun koşullarda kesildikten sonra yağları ayrılarak parçalanması ve mutlaka bir gün bekletilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, “Yeni kesilen ette sertlikten dolayı pişirme ve sindirmede güçlükler olur” ifadelerini kullandı.

Etin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesini öneren Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, et pişirirken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle özetledi:

“Kızartma yöntemi kanserojen madde oluşturduğu için tercih edilmemelidir. Et ızgarada pişirilirken etle ateş arasındaki uzaklık kömürleşmeye neden olmayacak şekilde (en az 15-20 cm) ayarlanmalıdır. Bu hem kanserojen madde oluşumuna hem de vitamin kaybına engel olacaktır. Aynı zamanda çok yüksek ısı etin dış yüzeyinin yanmasına ve fazla su kaybına yol açarak besin ögesi kaybını artırmaktadır.”

ET NASIL SAKLANMALIDIR

Kurban etinin büyük parçalar yerine küçük parçalar olarak günlük kullanılacak miktarda poşetlenerek kaldırılması gerektiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, buzlukta (-2°C) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18°C) daha uzun süre saklanabileceğine vurgu yaptı.

DONMUŞ BESİNLER ODA SICAKLIĞINDA ÇÖZDÜRÜLMEMELİ

Yanlış çözdürme işlemlerinin besinlerde patojenik mikroorganizmaların çoğalmasına neden olduğunu, bu nedenle de çözdürme işlemi sırasında mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel bulaşmalara engel olunması gerektiğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, şöyle konuştu:

“Donmuş besinler oda sıcaklığında, tezgahın üzerinde çözdürülmemeli, özellikle çiğ et buzdolabında çözdürülmeli. Mikrodalgada ve akan soğuk su altında da çözdürme işlemleri uygulanabilir. Çözülmüş et tekrar dondurulmamalıdır” diye konuştu.

GÜNE MUTLAKA KAHVALTI İLE BAŞLANMALI

Özellikle bayramın ilk günü kurban kesme, bayramlaşma gibi nedenlerle beslenme düzeninde değişim yaşanacağını anımsatan Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, hem kan şekerinin kontrolü hem de sindirim sisteminde bir sorun oluşturmamak için güne mutlaka kahvaltı ile başlamanın önemli olduğunu kaydetti.

Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etleri mutlaka yavaş ve düşük ısıda pişirmek gerektiğini bildiren Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, “Yanında salata gibi C vitamini kaynağı olan besinlerin tüketimi; ette bulunan demirin daha çok emilimine katkı sağlayacaktır” dedi.

Bayramın ilk günü et ağırlıklı beslenildiği için sonraki günler etli sebze ya da kuru baklagil yemeklerinin tercih edilebileceğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durulmalı, kolesterol miktarı fazla olduğu için sakatat tüketimine dikkat edilmelidir. Şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlılar veya meyve tercih edilebilir.

Tuz tüketimi günde 5-6 gram önerilmektedir. Bu yüzden et lezzetlendirmek için ilave tuz kullanılmamalıdır. Sindirimi kolaylaştırmak için su tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle bayram yaz aylarına denk geldiği için günlük 10-12 bardak su tüketilmelidir.

Bayram süresince hem bağırsak hareketlerini düzenlemek hem de kan şekeri, kolesterol gibi değerleri normal aralıklarda tutabilmek için günde 40-50 dakika yürüyüş yapılabilir.”

Abit Demir

                                                                                 

 

 

Haftanın Öne Çıkanları

METİN KARAKUŞ'UN OĞLU ERSİN KARAKUŞ DÜNYA EVİNE GİRDİ

2021-07-11 14:32 - YAŞAM

KİLİS ERKEK ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ (FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROJE OKULU) ÖĞRENCİLERİNİ BEKLİYOR

2021-07-11 13:35 - EĞİTİM

ZABARAN PATLICANI TESCİLLENDİ

2021-07-16 14:24 - TARIM

MHP KİLİS MERKEZ İLÇE BAŞKANI İBRAHİM HALİL YILMAZ; "ÜLKÜCÜ HAREKET KUTLU DEVLETİMİZİ EDERLERİ 1 DOLAR OLAN HAİNLERE BIRAKMAY

2021-07-14 16:38 - GÜNDEM

YAŞAR AKTÜRK’TEN  KIZILAY’A KURBAN BAĞIŞI

2021-07-13 12:15 - YEREL

İSLAHİYE'DE OTOMOBİL MOTOSİKLET İLE ÇARPIŞTI; 1 ÖLÜ

2021-07-15 17:41 - ASAYİŞ

KARADAYI AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ

2021-07-15 16:49 - YAŞAM

KİLİS'İN YENİ EMNİYET MÜDÜRÜ AHMET KURT VALİ SOYTÜRK İLE GÖRÜŞTÜ

2021-07-13 13:49 - YEREL

ŞENTİRYAKİ AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ

2021-07-11 16:33 - YAŞAM

PAMUKÇUOĞLU'NUN  KURBANI KIZILAY'A

2021-07-14 16:24 - YEREL

İlgili Haberler

Bahar yorgunluğuyla baş etmek için 6 öneri

07:37 - SAĞLIK

Ani kalp ritim bozukluğu direkt ölüme neden olabiliyor

08:52 - SAĞLIK

“Türkiye’de astımlı hasta sayısı artıyor”

07:19 - SAĞLIK

Sağlık İl Müdürlüğü 7 Mayıs 2024 Dünya Astım Gününde Astım hastalığına dikkat çekti

14:07 - SAĞLIK

Uzmanı uyardı: Bu hastalık çok sinsi ilerliyor

08:44 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Traktör yüklü tır şarampole devrildi

21:38 - ASAYİŞ

Otoyol inşaatında vinç devrildi: 1 ölü

21:31 - ASAYİŞ

Zara Kilis’e geliyor

21:27 - GÜNDEM

Çalışkan: Reyhanlı saldırısının kurbanlarına şehit payesi verilmeli

15:48 - POLİTİKA

Komiser yardımcısı, eşini ve 2 çocuğunu vurduktan sonra intihar etti

15:24 - ASAYİŞ