Mezopotamya Gastronomi Platformu’ sektörün yeni sesi olacak!

Kadim kültürlerin vücud bulduğu Mezopotamya coğrafyasının artık kendi adıyla müstesna bir platformu var. Geçtiğimiz Mart ayında kurulan Mezopotamya Gastronomi Platformu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin gastronomi zenginliklerini tanıtmak, tarladan sofraya sürdürülebilir projelere destek olmak, bölge şehirlerini birer Gastro-kente dönüştürmek hedefleriyle yola çıktı.

YAŞAM - 2 yıl önce

Mezopotamya Gastronomi Platformu’ sektörün yeni sesi olacak!

BATMAN

Kadim kültürlerin vücud bulduğu Mezopotamya coğrafyasının artık kendi adıyla müstesna bir platformu var. Geçtiğimiz Mart ayında kurulan Mezopotamya Gastronomi Platformu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin gastronomi zenginliklerini tanıtmak, tarladan sofraya sürdürülebilir projelere destek olmak, bölge şehirlerini birer Gastro-kente dönüştürmek hedefleriyle yola çıktı. İlk toplantısını Diyarbakır’da gerçekleştiren platform üyeleri aynı zamanda dernek statüsü için de başvurusunu tamamladı. ilk toplantıda Mezopotamya Gastronomi Platformu (MGP) Başkanlığı’na seçilen Hüseyin Aslan  yaptığı açıklamasında şunları kaydetti.

 “Şehirlerimiz gastro-kent potansiyeline sahip”

‘’Platform içinde yer alan 9 il içinde unutulmaya yüz tutmuş yerel lezzetlerin ortaya çıkarılarak dünyaya tanıtılması ve coğrafi işareti alınmamış ürünlerin coğrafi işaretlerinin alınmasının öncelikli hedefler arasında olduğunu belirten Aslan, “Daha sonra şehirlerin gastronomik potansiyellerini ortaya koyarak onları tanıtmak, yerel lezzetlerin ve zengin mutfaklarımızın bilinirliğini arttırmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda bu çalışmalarımızı yaparken valiliklerimiz, belediyelerimiz, kültür müdürlüklerimiz ile STK’lar ve katılmak isteyen bütün paydaşlarımızla ortak hareket etmeyi arzuluyoruz.

Gastronominin ana vatanında yaşıyoruz. Bu coğrafyanın çocukları olarak adını tarihe büyük puntolarla yazdırmış olan Mezopotamya bölgesinin yiyecek-içecek kültürünü yaşatmak ve tanıtmak için elimizden geleni yapacağız. Unutulmaya yüz tutmuş reçeteler, eşsiz tarifler, adı duyulmamış yemekleri gelen misafirlerimizin tanımasını, işletmelerimizin daha çok turist ağırlamasını istiyoruz. Şehirlerimizin her biri gastro-kent olabilecek potansiyele sahip” dedi.

 “Projelerimiz hazır”

Mezopotamya’nın buğdaya ilk rastlanılan bölge olduğunu hatırlatan Aslan şunları vurguladı. “Yani aslında bu bölge gastronominin doğduğu yer. Mezopotamya’da ciddi bir gastronomi potansiyeli var; çok zengin bir mutfak kültürü ve çeşit çeşit doğal ürünlerimiz mevcut. Turistik değer taşıyan ürün ve alışkanlıkları koruyup geliştirirken az bilinen veya hiç bilinmeyenleri de ortaya çıkarmak için şehir odaklı çalışmalar yapacağız. Platformumuzun her şehirde bir temsilcisi ve yürütme kurulu olacak. Sahadan güncel ve sıcak bilgiler alarak bunları ilgili kamu kurumları ve üniversitelerimizle de paylaşacağız. Sason Çileği Karnavalı, Mezopotamya Ot Festivali, Diyarbakır Kahvaltı Festivali gibi projelerimiz hazır masada bekliyor. İşletme kalitesini artırmak, sürdürülebilir, çevre dostu projelerin içinde olmayı da ayrıca hedefliyoruz’’ diye konuştu.

(Haber Merkezi)

Haftanın Öne Çıkanları

Bera Park Termal Tatil Köyü Merkez Satış Ofisi Açılışı Yapıldı

2022-05-27 17:34 - GENEL

İstanbul Valisi Yerlikaya'nın eşi Hatice Nur'un Anneanesi Şemsi Taşcıkaranın Kilis'te son yolculuğuna uğurlandı

2022-05-30 15:19 - YEREL

7 Aralık Üniversitesi’nde, Moritanya’da Uluslararası Öğrenci Sınavı Gerçekleştirdi.

2022-05-30 16:59 - DÜNYA

KİYÜ’de “Türk Sanat Müziği Bahar Konseri” Gerçekleştirildi

2022-05-30 16:25 - MAGAZİN

Mehmet Ali Polat Yol-İş Sendikası ile devam dedi

2022-05-27 15:55 - YEREL

ÖZGÜR VİP ORGANİZASYON İLKLERİN ÖNCÜSÜ OLMAYA DEVAM EDİYOR

2022-05-26 16:20 - YEREL

HKÜ, TEKNOFEST Azerbaycan’a Katıldı

2022-05-29 14:18 - TEKNOLOJİ

ATAKAN DAMA LİGUE 1'İN Mİ RADARINDA?

2022-05-29 15:14 - SPOR

Kilis Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Polat’ın mutlu günü

2022-05-29 14:40 - YEREL

GSO'DAN YENİLENEBİLİR ENERJİ ALANINDA BİR İLK DAHA

2022-05-26 16:23 - TEKNOLOJİ

İlgili Haberler

Nesli tükenmesin diye eşeklere sembolik düğün

09:05 - YAŞAM

Kadın servis şoförü erkeklere taş çıkartıyor

09:02 - YAŞAM

Kilis'te nesli tükenmekte olan turaç kuşu görüldü

08:59 - YAŞAM

58 yıldır gerçek kimliğini arıyor

12:22 - YAŞAM

Semercilik mesleği teknolojiye yeniliyor

08:50 - YAŞAM

Günün Manşetleri

“Yüzyılın Türküleri” konser programı düzenlenecek

14:31 - GÜNDEM

Devrilen kum yüklü kamyonun sürücüsü ağır yaralandı

13:34 - ASAYİŞ

Kurbanlık alırken son günü beklemeyin!

13:31 - GÜNDEM

Kilis’te yağış miktarı 49.3 cm. oldu

12:49 - GÜNDEM

Milletvekili Çalışkan'dan Amik Ovası için Bakanlığa çağrı!

12:46 - POLİTİKA