TBMM’de 'Filistin' oturumu

Türkiye Büyük Milet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, “1967 sınırlarında bütünleşik, tam manasıyla bağımsız, egemen ve başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti mutlaka mutlaka kurulmalıdır. Bütün dünya tarafından tanınmalıdır” dedi.

GÜNDEM - 7 ay önce

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin genel görüşme için toplanan TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Kurtulmuş, Filistin-İsrail arasındaki çatışmaya değinerek, “Savaşın genişlemesinin önlenmesi, barış, güven ve istikrar ekseninde bu anlayışımız çerçevesinde adil ve hakkaniyetli bir barışın tesis edilebilmesi için Türkiye olarak üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, şöyle konuştu:

“Ecdadımız dört asır boyunca bugünkü Filistin topraklarında farklı dinden insanları, mezhepleri, etnik yapıları bir arada yaşatabilmiş. Batılı insaflı tarihçilerin ’Osmanlı barış düzeni’ olarak tanımladıkları bu dönemde bir tek mezhep, din kavgası olmamış, herkesin hakkına hukukuna riayet edilmiş. Kısaca özetlemek gerekirse Mescid-i Aksa’daki Allah-u Ekber sesleriyle, hemen yanı başındaki ağlama duvarında Yahudilerin yakarışları, 100 metre ötedeki Doğuş Kilisesi’ndeki Hristiyanların duaları birbirine karışmış, insanlar barış, esenlik içinde yaşamıştır.”

Kurtulmuş, Ortadoğu barışı ve Filistin-İsrail arasında barışın sağlanması için üç temel konu olduğunu ifade ederek, “1967 sınırlarında bütünleşik, tam manasıyla bağımsız, egemen ve başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti mutlaka mutlaka kurulmalıdır. Bütün dünya tarafından tanınmalıdır. Bir halkın devlet olarak varlığına müsaade edeceksiniz, asırlardır onlarla birlikte yan yana yaşamış halkın devlet olmasını kabul etmeyeceksiniz. Dolayısıyla, diyoruz ki; Türkiye olarak başından beri ifade ettiğimiz iki toplum iki devletli çözümden başka hiçbir çözüm olmadığını son olaylar bir kez daha ortaya koymuştur. Değerli milletvekili arkadaşlarım, bu sorunun çözülmesi için 2’nci temel mesele ise özellikle on yıllar boyunca yerleştirilen ve son birkaç yıldır giderek sayıları artan yasa dışı yerleşimciler meselesidir.

İnsanlar evlerinden, iş yerlerinden, köylerinden, kentlerinden tehcir edilerek, onların yerine orayla hiç ilgisi olmayan halklar getirilmiş ve yerleşimciler uluslararası hukuka aykırı, Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı bir şekilde yerleştirilmeye devam edilmiştir. Yasa dışı, hukuk dışı bu yerleşimciler meselesinin ve buna bağlı olarak İsrail’in işgal ve ilhak teşebbüslerinin sona erdirilmesi, barışın önünü açacak en önemli gelişmelerden biridir. Değerli milletvekili arkadaşlarım, 3’üncü temel mesele ise başta Mescid-i Aksa olmak üzere -Müslümanların, Hristiyanların ve Yahudilerin- bütün din mensuplarının kutsal mekânlarının masuniyetinin korunması ve bu anlamda dinlerin kutsallarına karşı saygı gösterilmesidir. Onlarca kere yaşandığı gibi özellikle son dönemde sadece sıradan insanların da değil bazı milletvekillerinin, bazı bakanların öncülüğünde Müslümanların kutsal mekânı olan Mescid-i Aksa’nın defalarca baskınlara uğramış olması, baskınlarla işgal edilmiş olması uluslararası hukuk bakımından kabul edilebilecek bir durum değildir” değerlendirmesini yaptı.

İHA

Haftanın Öne Çıkanları

SON DAKİKA!... ESKİ MUHTAR SİLAHLA VURULARAK ÖLDÜRÜLDÜ

2023-10-10 12:19 - ASAYİŞ

Yerel basın sesini Marmaris’ten yükseltti

2023-10-09 22:45 - GÜNDEM

CHP Kilis İl Başkanı Hangillioğlu oldu

2023-10-08 21:48 - POLİTİKA

Gaziantep'te ATV faciası! 2 ÖLÜ... (Görüntülü)

2023-10-13 09:41 - ASAYİŞ

M. Abdi Bulut Tekstil Kent için imzalar atıldı

2023-10-10 16:05 - EKONOMİ

Kan davalılar arasındaki kovalamaca kanlı bitti: 1 ölü

2023-10-12 09:06 - ASAYİŞ

Kilis’te 50 bin dolarlık dolandırıcılık

2023-10-11 23:01 - ASAYİŞ

Kilis’te yağmur bekleniyor

2023-10-09 12:21 - GÜNDEM

Arazi anlaşmazlığı kavgası kanlı bitti: 3 kardeş öldü

2023-10-12 09:55 - ASAYİŞ

Uyuşturucu bağımlısı önce evini ateşe verdi sonra silahla havaya ateş etti

2023-10-11 10:02 - ASAYİŞ

İlgili Haberler

KİYÜ Filistin için yürüyecek

16:19 - GÜNDEM

Türkiye Belediyeler Birliği üye seçimi yapıldı

15:55 - GÜNDEM

Depremden dolayı konteynırlarda yaşayan köylülere neden köy evleri çıkmıyor?

15:23 - GÜNDEM

Kilis'te görüntü kirliliğine neden olan arsalar temizleniyor

15:21 - GÜNDEM

TÜRES'in yaptığı ziyarette Başkan Bilecen: Kilis gastronomisini ön plana çıkaracağız

12:39 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Kaymakam, deprem yardımı bahanesiyle hesabına 110 milyon lira geçirmiş

22:00 - ASAYİŞ

Traktör ile yolcu minibüsü çarpıştı: 11 yaralı

21:56 - ASAYİŞ

90 bin kök kenevir ele geçirildi

21:55 - ASAYİŞ

Kilis’te polis sorumluluk bölgesinde meydana gelen asayiş olayları

16:18 - ASAYİŞ

Bozdurulan altınlar imitasyon çıktı

16:17 - ASAYİŞ