Uzmanı uyardı: Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da ’brucella’ hastalığına dikkat

Siirt’te Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doktor Dilan Baygeldi, brucella hastalığının Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde çok sık görülen bir hastalık olduğunu belirterek, peynir ve sütteki ’brusella’ tehlikesine dikkat çekti.

SAĞLIK - 3 hafta önce

Brucella hastalığının süt, süt mamulleri ve hayvanlardan bulaştığını belirten Uzm. Dr. Dilan Baygeldi, özellikle yaz aylarında taze peynirin tüketilmesi konusunda vatandaşları uyardı. Hastalığın mikrobu taşıyan hayvanın etinden ve sütünden bulaştığını belirten Dr. Baygeldi, sütün yeterince kaynaması gerektiğini söyledi.

Dr. Baygeldi, "Brusella hayvanlardan insanlara geçiş yoluyla oluşan zoonotik dediğimiz bir enfeksiyon çeşididir. Brusella ile ilgili olarak bizim bölgemiz yani Güneydoğu ve Doğu Anadolu, endemik yani yaygın olarak görüldüğü bölgeler arasındadır. Brusella’nın bulaş yoluyla ilgili olarak hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın şuna dikkat etmesi gerekmekte. Brusella ile enfekte olmuş bir küçükbaş dediğimiz keçi, sığır, koyun olan hayvanları varsa, bu hayvanlar genellikle gebelik sürecinde yani herhangi bir yavru taşıma sürecinde normalde gebelik süreçlerini tamamlamadan yavru kayıpları yaşarlar. Yavru kayıpları yaşandığı sırada yavruya ait gebelik, yani doğum zarlarını yavru atımından çok geç bir sürede dışarı atarlar. Vatandaşlarımız böyle bir durumla karşılaştıkları zaman durumu bulundukları il veya ilçe müdürlüklerine bildirmeleri gerekmektedir" dedi.

Brusella’nın bulaş yollarına değinen Dr. Baygeldi, "Brusella, genellikle hayvandan insana bulaşır. Bu da daha çok enfekte olmuş hayvanın özellikle sütünün kaynatılmadan peynir, tereyağı ve krema yapılması ve bunu kişilerin tüketmesiyle kişilere bulaşabilmektedir. Diğer bulaş yolu ise enfekte olmuş hayvan etinin yeterince pişirilmeden tüketilmesiyle bulaşabilmektedir. Az önce bahsettiğimiz gibi doğum esnasında yani enfekte olmuş hayvanın doğumu esnasında, havayla mikroorganizmaların yani mikropların kişiye aerosol dediğimiz hava yoluyla bulaşmasıyla oluşabilmektedir. Kişide enfeksiyon oluşmuşsa genellikle spesifik olmayan yani yaygın vücut ağrısı, gece terlemeleri, bulantı, kusma, özellikle büyük eklem dediğimiz kalça ve diz eklemlerinde ağrı olmasıyla kendini göstermektedir. Bu hastalar bize başvurduğunda klinik değil, daha çok yapmış olduğumuz kan tahlilleriyle tanı koyup belli bir kliniğe ve şikayetlere yönelik olarak tedaviye başlamaktayız" diye konuştu.

"Brusellada özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaz aylarında özellikle taze peynirden yapılan yani kaynatılmadan veya yeterince kaynatılmadan yapılan sütten peynir ya da krema ve ya tereyağının yapılmasıyla bulaşabilmektedir" diyen Dr. Baygeldi, "Bunu önlemek için de özellikle eğerki sütten bu şekilde ürünler elde edilmek isteniyorsa sütün yeterince doğru bir şekilde kaynatılması ya da pastörize edilmesi gerekmektedir. Diğer bir koruma yolu ise doğum yani hayvancılıkla uğraşan kişilerin hayvanın doğumu esnasında koruyucu ekipman dediğimiz gözlük, maske, önlük veya çizme gibi ekipmanlarıyla birlikte doğumu gerçekleştirmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

 İHA

Haftanın Öne Çıkanları

Çeyrek asırdır ‘eyer’ yapıyor

2024-05-20 11:44 - YAŞAM

Hafif ticari araç patpatla çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı

2024-05-22 08:08 - ASAYİŞ

MUHTELİF YERLERDE ELEKTRİK VE MEKANİK BAKIM ONARIM İŞİ

2024-05-21 00:05 - RESMİ İLAN

İki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı

2024-05-26 08:18 - ASAYİŞ

BİNA İNŞAATI YAPTIRILACAKTIR

2024-05-23 00:05 - RESMİ İLAN

Nazlı teyzenin yardımına Gıda Bankası yetişti

2024-05-24 08:00 - GÜNDEM

Biçerdöver hasat yaparken sıçrayan kıvılcımlar tarlayı küle çevirdi

2024-05-25 08:30 - ASAYİŞ

Kepçe ile duvar arasında sıkışan işçi hayatını kaybetti

2024-05-24 15:58 - ASAYİŞ

KİLİS 1. ASLİYE CEZA MAHKEMESİ

2024-05-20 00:08 - RESMİ İLAN

Patpat kazası: 1 ölü, 1 yaralı

2024-05-21 08:15 - ASAYİŞ

İlgili Haberler

Kurban Bayramı öncesi baklava ustasından uyarı!

09:31 - SAĞLIK

Bayramda aşırı et tüketimi sağlığınızı bozabilir!

06:46 - SAĞLIK

Bayramda dağıtılacak etleri poşetlemeyin!

06:39 - SAĞLIK

Kurbanlık seçerken dikkat: Uzmanından şap ve tüberküloz uyarısı

08:12 - SAĞLIK

Uzmanı uyardı: "Sessiz katil olarak nitelendirilir"

08:08 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

13 yıl kesinleşmiş cezası bulunan firari yakalandı

23:32 - ASAYİŞ

Jandarma ekipleri bayram tedbirlerini yoğunlaştırdı

23:31 - ASAYİŞ

İnşaattan düşen usta 34 günlük yaşam mücadelesini kaybetti

23:29 - ASAYİŞ

Hız ihlali yapan araçlara 798 bin TL ceza

23:29 - ASAYİŞ

Kilis'te kurbanlıklar sepetli motosikletlerle taşındı

23:16 - YEREL