BANKA PROMOSYONU MESELESİ

Bekir ŞEN
Bekir ŞEN
BANKA PROMOSYONU MESELESİ
30-01-2023

BANKA PROMOSYONU MESELESİ

Geçen hafta eğitim çalışanlarımızın gündeminde Kilis yerelinde banka promosyon meselesi vardı. Banka maaş promosyonlarının güncellenme talebine olumsuz karşılık vermesi  neticesinde Milli Eğitim Müdürlüğü tarafınadan yeniden ihaleye çıkılmış akabinde fesh işleminin tesis edimesi kararlaştırılmıştı.

Geçtiğimiz hafta eğitim çalışanları için Kilis Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bankalarla  maaş promosyon ihalesine çıkıldı.İhaleye katılan bankalar maalesef  komik ve kabul edilemez teklifler sunarak ihaleyi işlevsiz ve anlamsız hale getirmişlerdir.En yüksek teklif 10 bin tl’de kalmıştır. Geçtiğimiz günlerde ocak 2023 içerisinde  başka illerde de yapılan maaş promosyon ihalelerinde bankaların Kilis’te olduğu gibi çok düşük teklifler verdiği gözlemlenmiştir. Örneğin Samsun,Konya, Bolu,Bayburt gibi illerde aynı durumla karşı karşıya kalınmıştır.

Bu durum bize “üç harfli marketler” olarak tabir edilen firmaların kendi aralarında anlaşarak fiyatlarda işbirliği yaptığı gibi bankaların da kendi aralarında anlaştıkları izlenimini vermektedir.

2022 yılında rekor kâr oranları açıklayan yüzde 400'ün üzerinde kârlarını arttıran bankalar, bu enflasyonist ortamda promosyon güncellemesine yanaşmaması yeni yapılan ihalelerde duyarsız kalmaları, çok düşük teklifler vermeleri  düşündürücüdür.

Enflasyonist ortamda maalesef fırsatçılık ve istismar ciddi anlamda artış göstermiş,fırsatçılara gün doğmuştur.

Banka promosyonlarında yapılması gereken merkezi  sisteme geçilmesidir.

Sağlık Bakanlığında  ve diğer bazı kurumlarda olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı merkezi  promosyon anlaşması için çalışmalara başlamalı ve bu işin tek elden yürütülmesinin yolunu açmalıdır. Böylece tartışmaların ve bankaların keyfi politikalarının önüne geçilebilecektir.Bu konunun çözüm merci bakanlıktır.

 Bankaların bu duyarsızlığı karşısında eğitim çalışanlarımızı tepki vermeye çağırdık.

Bu çerçevede;

-Kredi kartların iptali, -Otomatik ödeme talimatlarının iptali, -Ek hesapların kapatılması, -Maaş ve ek ders ücretlerinin hesaplarda tutulmaması, -Otamatik ödeme talimatlarının başka bankalara taşınması, -Bireysel emeklilik yatırım hesaplarının taşınması, -Tüm mevduatların diğer bankalara aktarılması, - Müşteri hizmetlerine şikayet oluşturulması, gibi tepkilerin eğitim çalışanlarımız tarafından uygulaması tepkiyi bildirmek adına uygun olacaktır.

Ayrıca, bu hayat pahalılığı ve enflasyon ortamında zaman zaman promosyon ücretinin caiz olup olmadığından bahseden kamu çalışanlarımızla karşılaşmaktayız.

Onların da hakkını teslim etmek adına  bu arkadaşlarımızın hassasiyetlerini de aktamamız gerektiğini  ve saygı duyulması gerektiğini düşünüyoruz.

Elbette bu sorunun muhatabı biz değiliz.Bu sorunun muhataplarından Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cevabını merak edenler için buradan aktaralım.

Diyanet'in cevabı: "Bankaların, kamu veya özel sektörde çalışanlara, çalıştığı kurumlar tarafından maaşlarını kendilerinden almayı tercih etmeleri karşılığında vermiş oldukları promosyonlar, işleyiş bakımından faize tam olarak benzememekle birlikte faiz şüphesinden de tümüyle uzak değildir.”

30.01.2023

Bekir ŞEN/Memur Sen İl Başkanı

 

ÖNCEKİ YAZILARI