DİJİTAL DÜNYANIN ESİRİ OLDUK

Turan Kaya
Turan Kaya
DİJİTAL DÜNYANIN ESİRİ OLDUK
12-12-2021

DİJİTAL DÜNYANIN ESİRİ OLDUK

11.12.2021

Sevgili takipçilerim…

Bireyselleştik ve yalnızlaştık…

Modern çağda ne yazık ki kendi dünyamıza hapsolduk. Bireyselleştik ve yalnızlaştık. Caddede yürürken toplu taşımaya binerken evde otururken sürekli elimizde cep telefonu sosyal medyada gezinip duruyoruz. Akşam eve geldiğimizde yemekten sonra hemen herkes odasına çekiliyor bilgisayar, tablet veya cep telefonuyla internete girip sanal dünyada dolaşıyoruz. Bencilleştik ve kendimizden başkasını düşünemez olduk. Evlerimiz birbirine yaklaşırken gönüllerimiz birbirinden uzaklaştı maalesef…

Arkadaşlık, dostluk ve komşuluk ilişkilerimiz azaldı.

Caddeden geçerken bakıyorum insanlara , Allah’ın selamını vermeyi, hal hatır sormayı, gönül alıcı tatlı bir sözü, muhabbet dolu bir tebessümü birbirimizden esirger hale geldik. Selam verdiğiniz zamanda adam suratıma bakıyor bir şey mi isteyecek diye, maalesef kimi zaman yanı başımızdaki komşumuzun hastalığından hatta vefatından dahi bîhaber olduk.

Sanal alem cazibesine kapıldık…..

Dijital dünya bizlere pek çok imkân sundu. Ancak sanal âlemin cazibesine kapılıp kendimizi kaybettik. Dijital ortamlarda güzel ahlakı muhafaza edemedik; hakkı, hukuku gözetemedik. Bilgisayar, tablet ve akıllı telefonların esiri olduk. Gerçek hayatla bağımız koptukça kalabalıklar içinde yalnızlaştık.

Dünyanın diğer ucundaki insanlarla çevrim içi iletişim kurarken aynı evi, aynı ortamı paylaştığımız ailemizle, çocuklarımızla, komşularımızla hasbıhal etmeyi unuttuk.

Peygamberimizin ahlakını örnek alalım……

Şefkati ve merhameti, fedakârlığı ve kanaatkârlığı, tatlı sözü ve güler yüzü şiar edinelim. Ailemizden başlayarak akrabalarımızla, komşularımızla ve bütün insanlarla iyi ilişkiler kuralım. Huzuru ve mutluluğu; bireysellik ve bencillikte değil, Rabbimizin rızasında ve kardeşlerimizin duasında arayalım. Mümin cana yakındır. İnsanlarla yakınlık kurmayan ve kendisiyle yakınlık kurulamayan kimsede hayır yoktur.

Sevgilerimle

Ekonomist & Yazar

Turan KAYA

ÖNCEKİ YAZILARI