GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN GELECEĞİNE YÖN VEREMEZ

Mahmut Selçuk
Mahmut Selçuk
GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN GELECEĞİNE YÖN VEREMEZ
23-09-2021

GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN GELECEĞİNE YÖN VEREMEZ

Kilis Elbeyli ilçemiz bu ismi nereden almış olabilir hiç merak ettiniz mi?

Peki Elbeyli ne demek?

Bu konuda yaptığım küçük bir araştırma sonucunda elde etmiş olduğum bilgileri sizlerle paylaşmak isterim.

“Elbeyli”Saka Türklerinde bir beyin ismidir aynı zamanda İlbeyli olarak da geçer. 24 Oğuzboyundan biri olan alkaevli boyundan olan ve Elbeyli, ilbeyli olarakda bilinen bir Türk aşiretinin ismidir.

16. ve 17. yy larda Halep, Kilis ve Maraş bölgelerinde yerleşmiş, Sivas bölgesine göçmüş ve halen o bölgede Elbeyli aşireti olarak bilindikleri kaynaklarda yazmaktadır.

Her daim gerek Kilis’imizin bir Türkmen eli bir Oğuz yurdu olarak tarihten bugüne geldiğini tarihi kaynaklardan da sıkça rastlamak mümkündür.

Bu kaynaklar bize farklı Oğuz boylarının bu bölgede yaşadığını göçtüğünü de ifade etmektedir.

Özellikle Alkaevli boyunun yiğit, mert bir Türk boyu olduğu yazmaktadır. Alkaevli" kelimesi ak çadırlı anlamında da kullanılmıştır. 13. yüzyıldan sonra Anadolu'ya göç etmişler. Anadolu'daki Elbeyli aşireti de bu boya mensup olup özelikle savaşçı kimlikleri ile bilinirler. Halep'ten Ertuğrul Gazi ile göç ettikleri bilinir.

Alka-Evli, Alkan, AlkaBölük, Alkaövli, Akevli olarak da söylenmektedir. Özellikle  Araştırmacı – Yazar İsmail UÇAKÇI eserlerinde  bu konuya ayrıntı bir şekilde değinmiştir ve Kilis ilinde yerleşilen bölge ve köy sayılarını yazmıştır.

Sizlere bu yazımda özellikle Elbeyli ilçemizin ismi üzerine bir kısa araştırmamı paylaşmak istedim.

Tarihçi akademisyenlerimiz bunu daha net ve belgeleriyle sunacaklardır. Fakat nacizane bir eğitimci yazar olarak konunun hafif bir tozunu almak ve akıllara hem bazı soruları getirmek hem de bazı soruların cevaplarını vermek inşallah bizlere nasip olmuştur. 

Mercidabık zaferinin her yıl kutlandığı Yavuzlu köyümüz Elbeylimiz Polatelimiz Musabeylimiz, şehrimizin her sokağı ile her mahallesi, her köyü,her ilçesi ile ne kadar gurur duysak azdır.

Kartalbeylerin, İslambeylerin, Polatbeylerin, Şehit Sakıp beylerin, Muallim Rıfat Bilge’lerin, Hocazade Mantiki Abdullah Efendilerin , Necip Asım Yazıksızların yurdu güzel Kilis.

Hem askeri anlamda kahramanlıklar gösteren hem de  felsefe, sanat ve türk dil tarihine ölümsüz eserler bırakan tüm geçmişlerimize ve devletimize üstün hizmetlerde bulunmuş hemşerilerimizi saygı ve şükranla anıyorum.

Mahmut Selçuk

ÖNCEKİ YAZILARI