VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE AÇIK MEKTUP (2)

Cahit Faruk İslamoğlu
Cahit Faruk İslamoğlu
VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE AÇIK MEKTUP (2)
15-05-2022

VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE AÇIK MEKTUP (2)

 Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz son 10-15 yıl içerisinde vakıf eserlerimizin önemli bir bölümünü restore ederek tarihi bir görev ifa etmiştir.Bu anlamda bizlere böylesine güzel eserler armağan eden ecdadımızı minnet ve şükranla anarken,bu eserlerin günümüze taşınmasında  emeği geçenlere de aleni teşekkürü bir borç biliriz.

          Bazı eserlerin tanıtım tabelalarında gördüğümüz  hatalı yazıların düzeltilmesi ve gelecek nesillere doğru bilgilerin aktarılmasının önemli olduğu kanaatiyle bu yazıyı kaleme almış bulunmaktayız.

          Vakıflar Bölge Müdürlüğü restore ettirdiği eserlerin yanı başına bilgi tabelası, eserin uygun bir yerine de kaçıncı yüzyıla ait olduğunu belirten pirinç bir tabela asmaktadır.

         1- 1551 yılında inşa edilen ve 1940 yılında satılarak ticarethane ve depoya dönüştürülen,2010 yılında bir kısım hamiyetperver insan tarafından tekrar satın alınarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne devredildikten sonra restore edilen Hacı Derviş Camii'nin bilgi tabelasında inşa tarihi 16. yüzyıl olması gerekirken sehven 15. yüzyıl olarak yazılmıştır.

          2-1543 tarihinde inşa edilen Mevlevihane'ye asılan tabelada 16. yüzyıl yazılması gerekirken sehven 15.yüzyıl yazılmıştır.

          3-1388 tamir kitabeli Ulu Cami'ye asılan tabelada 14. yüzyıl yazması gerekirken sehven 13. yüzyıl yazılmıştır.

          4- Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün Çekmeceli Camii ile ilgili asmış olduğu bilgi tabelasında 1781 ve 1805 tarihli hurufat kayıtlarında caminin varlığından bahsedildiği yazılmakta, bu sebepten tarih tabelasında 18.yüzyıl yazılması gerekirken sehven 17.yüzyıl yazılmıştır.

          5- Tabakhane Camii tanıtım tabelasında 16. Yüzyılın ilk çeyreğinde yapıldığı tahmin edilmektedir diye yazdığı halde, oval pirinç tabelada 1611 tarihi sehven yanlış yazılmıştır. Kilis Vakıf Eserleri isimli kitapçıkta Camii'nin yapılış yılı 1592 olarak belirtilmiştir.

           Bazı okuyucularımıza bu yanlışlıklar önemsiz gibi gelebilir,ancak 15. Yüzyıl ile 16. yüzyıl arasında 100 yıllık bir fark oluşmaktadır ki bu affedilebilir bir hata değildir.Mesela, 1543 yılında yapılmış Mevlevihane'yi ziyaret eden bir kimse,köşesinde 15.yüzyıl tabelasını görünce hayretini gizleyememektedir

           Biz,yapılan her şeyin daha güzel, düzgün ve doğru olması arzusuyla, hataların bir an önce düzeltilmesini yetkililerimizden arz ve talep ediyoruz.

Cahit Faruk İslamoğlu

ÖNCEKİ YAZILARI