USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

40 YIL ÖNCE KİLİS'İN SORUNLARI (6)

40 YIL ÖNCE KİLİS'İN SORUNLARI (6)
18-04-2022

         Geçen yazımda Kilis'in 40 yıl önce var olan sorunlarının bir kısmını maddeler halinde sıralamış idik. Geçen bu süre içerisinde şehrimizin sorunlarının hangilerinin çözüldüğünün ya da çözülemediğinin bir mukayese ve muhasebesini yapmak amacıyla kaleme aldığımız yazımıza bugün de devam ediyoruz.

          44- Şehir içindeki bozuk yolların bir an önce yapılarak hizmete açılması önem arz etmektedir.

          45-Kilis'in etrafına yapılan yağmurlama kanalının bakımsız bırakılmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır. İleride doğacak bir tehlike telafisi mümkün olmayacak hatalar doğurabilir.

          46- Kent içi trafik sorunu ele alınmalı, trafik yönünden yoğun cadde ve sokaklara trafik lambaları yerleştirilmelidir.

         47-Kilis Adliyesi Hükümet Konağı'nın bir bölümünde hizmet vermektedir.Kilis Adliyesi'nde Ağır Ceza da kurulduğundan Adliye ihtiyaca cevap vermekten uzak hale gelmiştir.Onun için adliyeye özel bir bina sağlanmalıdır.

          48- Kilis elektrik santralinde bulunan motorlar onarımdan geçirilmeli,ulusal elektrik sisteminden enerji kesildiğinde kentin elektriksiz kalmasını önlemek için derhal bu santralden yararlanma yoluna gidilmelidir.

         49- Kentteki çöplerin düzenli toplanması için çöp arabaları satın alınarak devreye sokulmalı. Kent içinde traktörle çöp toplanmasına kesinlikle son verilmelidir.

         50-Kilis'te odun ve kömür depoları belli bir yerde toplanmalıdır.

         51- Kilis'te semt pazarları açılmalı, üreticinin kendi olanakları ile malını pazarlaması sağlanmalıdır.Bu hem üretici hem de tüketici açısından önem taşımaktadır.

         52-İlçe bugün nüfus yoğunluğu itibarıyla birçok ili geçmiş durumdadır. Kilis'in il olarak İçişleri Bakanlığı'na önerilmesi yerel yöneticiler tarafından sağlanmalıdır.

         53- Kilis'e bağlı 108 köyden büyük bir bölümünün yolu bulunmamaktadır. Köy yollarına önem verilmelidir.

         54- Müftülük binası yıkıldığından müftülüğe özel bir bina yaptırılmalıdır.

         55-Kilis'de bulunan manganez, demir ve fosfat yataklarının verimli biçimde işletilmesi için çareler aranmalıdır. Ulusal servet toprak altında bırakılmamalıdır.

         56-Kilis mezbahasında kan artıklarının değerlendirilmesi için gerekli tesisler kurulmalıdır.

         57-Kilis'te belediyece kağıt toplama kampanyası açılmalıdır. Günde tonlarca kağıt ve plastik madde tarlalara atılarak çevre kirliliğine neden olmaktadır.Kağıt ve plastik maddelerin, kırık camların toplanmasıyla belediye sürekli bir gelire kavuşmuş olacaktır.

         58- Kilis itfaiye araçları yetersizdir. İtfaiye araçlarının güçlendirilmesi büyük önem arz etmektedir.

(Son)

Cahit Faruk İslamoğlu