USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BOŞANMA DAVASI HANGİ SEBEPLERLE AÇILABİLİR?

07-06-2021

BOŞANMA DAVASI HANGİ SEBEPLERLE AÇILABİLİR?

Boşanma, taraflar arasındaki evlilik birliğinin anlaşmalı veya çekişmeli olarak mahkeme kararıyla  sona erdirilmesi demektir. Bu hususta; taraflar arasında boşanmada hangi tarafın kusurlu olduğu, nafaka, maddi ve manevi tazminat, velayet gibi konularda çekişmenin yaşandığı dava türü çekişmeli boşanma davası olup; tarafların boşanmanın bütün hukuki sonuçları üzerinde kendi aralarında uzlaşma sağlayarak açtıkları dava türü ise anlaşmalı boşanma türüdür. Anlaşmalı boşanma davasında tarafların, davalarını açmış oldukları zamanda evlenme tarihinin üzerinden bir sene geçmiş olması gerekmekte olup aynı şekilde boşanma, çocukların velayeti, yoksulluk nafakası, iştirak nafakası ,maddi ve manevi tazminat, çocuklarla görüşme günlerinin tespit edilmesi gibi konularda da aynı talepte bulunmaları gerekmektedir. Çekişmeli boşanma davası açan tarafların ise; zina(aldatma) , hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme , terk, akıl hastalığı ve evlilik birliğinin temelinden  sarsılması gibi nedenlere dayanarak davalarını açmaları gerekmektedir.

Bu kapsamda evlilik birliğinin sarsılması nedeniyle boşanma için, ortak hayatın çekilmez hale geldiğinin ispat edilmesi gerekmektedir. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedenine , her olay dahil edilebilmektedir. Hakim , evlilik birliğinin temelinden sarsılıp sarsılmadığı hususunu dava sürecinde ortaya konan deliller doğrultusunda takdir etmektedir. Terk nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için ise eşlerden birisinin, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla eşini  terk etmesi veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmemesi gerekir. Ayrıca ; terk eden eşe bir ihtarda bulunulması ve bu ihtarın da sonuçsuz kalmış olması gerekmektedir .Yani; sizin terk edilen eş olarak ; evi terk eden eşinize  karşı  boşanma davanızı  açabilmeniz için; dava  tarihinden itibaren geriye dönük olarak  4 aylık sürenin geçmiş olması, geçen 4 aylık sürenin ardından   mahkeme veya noter aracılığı ile usule uygun bir  ihtarname gönderilmiş olması gerekmektedir. Bu ihtarnameyi gönderdikten sonra en az 2 ay beklemeniz gerekmektedir. Bu süreçte ,terk durumunun en az 6 ay boyunca devam etmiş olması gerekmektedir.

Akıl hastalığına dayalı boşanma davası açılabilmesi için; eşlerden birinin akıl hastası olması, bu akıl hastalığı nedeniyle ortak hayatın diğer eş için çekilmez hale gelmesi, son olarak da hastalığın iyileşmemesi ve bu durumun resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilmiş olması gerekmektedir. Davacı tarafın,  akıl hastası olan eşinin iyileşme olanağı bulunmadığını,  bu hastalığın ilaçla kontrol altına alınmadığını ve davalı eşinin hastalığının  ortak yaşamlarını çekilmez  hale getirdiğini resmi sağlık kurul raporu ortaya koyması gerekmektedir. Ayrıca belirtmek gerekir ki;  akıl hastalığına sahip olan kişiler, evlenmek istedikleri takdirde öncelikle evlenmelerinde tıbben bir sakınca olmadığını resmi sağlık kurulu raporu ile ispatlayabilmeleri gerekmektedir. Bu süreçte ; tarafların son 6 aydan beri  ikamet ettikleri veya her iki taraftan birinin yerleşim yerindeki Aile Mahkemesi boşanma davalarında görevli mahkemedir. Tarafların davalarını açmak için gittikleri adliyede  Aile Mahkemesi bulunmuyorsa şayet boşanma davalarını Asliye Hukuk Mahkemelerinde açmaları gerekmektedir. Ayrıca ; dava sürecinde ; tarafların birbirlerinden  tazminat , nafaka ve çocukların velayeti gibi konularda talepleri olabilmektedir. Velayet konusunda önemli olan husus; çocuğun üstün yararı olup çocuk maddi ve manevi açıdan kimin yanında daha iyi şartlara sahip olacaksa bu husus velayetinin kime verileceği noktasında önem arz etmektedir.

Avukat Gülsen Tutoğlu

avukatgulsentutoglu@gmail.com