USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BOŞANMA DAVASINDA NAFAKA MİKTARI NASIL BELİRLENİR?

31-05-2021

BOŞANMA DAVASINDA NAFAKA MİKTARI NASIL BELİRLENİR?

Nafaka, boşanma davası devam ederken ya da davanın sona ermesi ile maddi anlamda zorluğa düşecek tarafın, diğer taraftan kendisi için veya velayeti altındaki ortak çocukların geçinebilmesi için talep etmiş olduğu para demektir. Mahkeme tarafından ödenmesine hükmedilecek olan nafaka türleri; tedbir, iştirak ve yoksulluk nafakası olarak adlandırılmaktadır. Mahkeme, boşanma davası ya da nafakaya ilişkin bir talebin olduğu davada, öncelikle tarafların sosyal ve ekonomik durumlarının araştırılması adına emniyete yazı  yazacaktır. Tarafların  sosyal ekonomik durum araştırması sonucunda aylık gelirlerinin ne kadar olduğu, üzerlerine kayıtlı taşınmaz ya da araç olup olmadığı sorgulanarak nafaka yükümlüsünün ekonomik durumuna göre söz konusu davada nafaka miktarı belirlenecektir. Aynı şekilde çocuk için ödenecek nafakada da çocuğun hangi okula gittiği, aylık giderinin ne kadar olduğu ve boşanma davasında nafaka talep eden tarafın evlilik içerisindeki maddi durumu göz önünde bulundurularak nafaka miktarı belirlenmektedir.

Tedbir nafakası; boşanma davasının açılmasıyla birlikte hâkim tarafından hükmedilen ve dava sonucu kesinleşinceye kadar devam edebilen, tarafların boşanma sürecinde zorluğa düşmemesi için verilen nafaka türüdür. Tedbir nafakası, boşanma veya ayrılık davasının açıldığı tarihten itibaren işlemeye başlayacak olup ; boşanma kararının kesinleşmesine kadar ödenmektedir. Yani; mahkeme kararının kesinleşmesiyle birlikte tedbir nafakasının ödenmesi de son bulmaktadır. Tedbir nafakası ile ilgili olarak ; boşanmaya sebep olan olaylar açısından tarafların kusur oranlarına bakılmamaktadır. Mahkeme , nafaka yükümlüsünün ödeyeceği tedbir nafakasının miktarını sosyal ve ekonomik durumuna göre takdir etmektedir. Yoksulluk nafakası ise boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek tarafın (eş), diğer taraftan (eşten) daha fazla kusurlu olmamak kaydı ile almış olduğu nafaka türüdür. Yoksulluk nafakasının alınabilmesi için  boşanma kararının kesinleşmiş olması gerekmekte olup bu nafaka türünü talep eden tarafın diğer taraftan daha ağır kusurlu olmaması gerekmektedir. Velayet hakkı kendisine verilmeyen tarafın, çocuğunun bakım ve eğitim giderlerine destek olmak amacıyla  ödeme gücü doğrultusunda vermiş olduğu nafaka türüne ise iştirak nafakası adı verilmektedir. İştirak nafakasında çocuğun yaşı , eğitimi, ihtiyaçları ile anne ve babanın kazançları, hayat koşulları nafaka miktarının belirlenmesinde önem arz etmektedir. Ayrıca ; iştirak nafakası, çocuğun on sekiz yaşına doldurması ile sona ermektedir.

Mahkemenin hükmetmiş olduğu nafakanın, tarafınıza ödenmemesi durumunda; nafaka ödemekle yükümlü olan eşiniz hakkında icra takibi başlatarak nafakanızı icra yolu ile tahsil edebilirsiniz. Ayrıca; kural olarak kişinin emekli maaşına haciz yazılamazken söz konusu  nafaka alacağı olunca nafaka borçlusu olan eşiniz emekli ise şayet ; bu durumda emekli maaşına da haciz yazılması söz konusu olabilmektedir. Şayet; nafaka ödemekle yükümlü olan taraf olarak; nafakanızı her ay düzenli olarak ödüyorsanız ödeme yaptığınıza dair banka dekontlarınız ileride bir icra takibi karşılaşmanız durumunda nafakanızı ödediğinize dair bir ispat aracı olacaktır.

Avukat Gülsen Tutoğlu                                                                                                              avukatgulsentutoglu@gmail.com