USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ECRİMİSİL (HAKSIZ İŞGAL TAZMİNATI ) NEDİR?

14-06-2021

ECRİMİSİL (HAKSIZ İŞGAL TAZMİNATI ) NEDİR?

Ecrimisil , bir taşınmazın sahibinin izni olmaksızın bir başkası tarafından kullanılması demektir. Yani; taşınmaz herhangi bir sözleşme ilişkisi olmadan sahibinin rızası dışında kötü niyetli kişi ya da kişilerce haksız olarak kullanılmaktadır.

Haksız yere bir malı kullanan kişinin ,  taşınmaz sahibine ödeyeceği tazminatı  konu edinen bu davada taşınmaz üzerinde izinsiz inşaat yapılması ya da  taşınmazın izinsiz kullanılması gibi durumlar örnek olarak verilebilmektedir. Açılan davada işgal sebebiyle uğranılan zararlar ve işgal nedeni ile taşınmazda oluşan yıpranma payı talep konusu yapılmaktadır.

Bu süreçte  haksız kullanım yapan kişinin kötü niyetli olması gerekmektedir. Kötü niyet demek,  kişinin kullandığı malın aslında kendisine ait olmadığını biliyor olması anlamına gelmektedir. Bu durumda haksız kullanım yapan kişiye karşı dava açılabilir ve bu davada kullanımının karşılığı geçmişe dönük olarak talep edilebilmektedir.

Ayrıca ; haksız ve kötü niyetle taşınmazı  kullanan bu kişiye dava açmadan önce ihtarname gönderilerek bu durumdan haberdar olması gerekmektedir.

Bu süreçte ; söz konusu ihtarname gönderilmeden direkt dava açılan durumlar da yine bulunmaktadır. Örneğin; ecrimisil istenen taşınmazın bağ, bahçe gibi doğal ürün veren bir taşınmaz olması halinde ihtarname gönderilmeksizin ecrimisil yine talep konusu olabilmektedir. Dava sürecinde mahkeme; davacı ve davalının dilekçelerinde yazmış olduğu iddialar doğrultusunda mülkiyet hakkı sahibinin  gerçekten mülkiyet hakkına sahip olup olmadığını, haksız yere taşınmazın kullanılıp kullanılmadığını şayet haksız bir kullanım varsa hak sahibine ödenmesi gereken tazminat miktarının ne olacağını araştırmaktadır.

Dava açıldıktan sonra mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişiler, taşınmazın olduğu yerde keşif yaparak bilirkişi raporu hazırlamaktadırlar. Bu süreçte davacının asıl talebi, bilirkişi incelemesi sonucunda netleşmektedir.

Ecrimisil bedeli belirlenirken  söz konusu  taşınmazın değerini ; taşınmazın konumu, imar durumu, yüzölçümü ve  haksız işgalden önceki haliyle kullanılması halinde getirebileceği gelir, gibi hususlar etkilemektedir. Tüm bunlar doğrultusunda ; ecrimisil istenen taşınmazın civarında bulunan kendisine benzer  o bölgede bulunan taşınmazlardan da yararlanarak emsal bedeller doğrultusunda ecrimisil tazminatı belirlenmektedir.

Söz konusu bu ecrimisil davasının , taşınmazın bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılması gerekmekte olup ; dava sürecinde geriye dönük olarak en fazla beş yıllık ecrimisil talep edilebilmektedir.

 Avukat Gülsen Tutoğlu                        

avukatgulsentutoglu@gmail.com