USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

EVLERİMİZİN HUZUR VE BEREKETİ İÇİN ON ALTIN KURAL

21-11-2021

EVLERİMİZİN HUZUR VE BEREKETİ İÇİN ON ALTIN KURAL

Evinize girerken selamı ihmal etmeyin!

Evlerimize girerken ailemize selam vererek gireceğiz. Selam vermenin önemini eş ve çocuklarımıza anlatacağız. Cep telefonu ve internet konuşmalarımızda ve yazışmalarımızda da selamı ihmal etmeyeceğiz.  Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Ailenizin yanına girdiğinizde onlara selâm verin ki size ve ev halkınıza bereket olsun.” (Tirmizi)

Evinizde şeytandan Allah’a sığınmayı ve besmeleyi ihmal etmeyin!

Şeytanın en büyük hedefinin evlerimiz ve ailelerimiz olduğunu unutmayacağız. Evlerimize girerken Allah’ı zikrederek ve şeytandan Allah’a sığınarak gireceğiz. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Kişi evine döndüğü zaman içeri girerken ve yemek yerken Allah’ın adını zikrederse, şeytan (avenelerine), ‘Size burada gecelemek de yok akşam yemeği de yok!’ der. Ama kişi, eve girerken Allah’ı zikreder fakat akşam yemeğini yerken zikretmezse, şeytan (avenelerine), ‘Akşam yemeğine kavuştunuz ama burada gecelemeniz mümkün değil’ der. Adam eve girerken ve yemeğe başlarken, ‘Bismillah!’ diyerek Allah’ı zikretmezse, şeytan (avenelerine), ‘Yemeğe de yetiştiniz, yatmaya da!’ der.” (Müslim)

Evinizde sofranın başına hep birlikte oturmayı ihmal etmeyin!

Her akşam sofrada ailece bir araya gelmeye, dertleşmeye ve nasihatleşmeye dikkat edeceğiz. Aile efradımızın durumlarını her akşam toplu yenilen yemekler vesilesi ile gözden geçirip gerekli tavsiyeleri yapacağız. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Yemek için bir sofranın başına hep birlikte toplanınız. Bir arada ve beraber yiyiniz, sizin için bereketli ve mübarek olur.” (Ebu Dâvud)

Evinizde ve odalarınızda Kur’an’ okumayı ihmal etmeyin!

Her gün en az dokuz saat dizilerin, filmlerin, magazin programlarının ahlâksızlık bombardımanına uğrayan evlerimizin temizlenmesi ve bereketlenmesi için bolca Kur’an okuyacağız. Evlerimizin her odası Kur’an’la tanışacak. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Kur’an okunan evin hayrı artar, sakinlerini sıkmaz, melekler toplanır, şeytanlar oradan uzaklaşır. Kur’an okunmayan ev, içindekilere dar gelir, sıkıntı verir, bereketsiz olur. Melekler uzaklaşır, şeytanlar oraya dolar.” (Darimi)

Evinizde sohbet, ders, nasihat ve zikri ihmal etmeyin!

Evlerimizde Allah’ın anıldığı, Kur’an ve sünnetin öğretildiği dersler ve sohbetler yaparak ailece Allah’ın rahmet ve bereketine talip olacağız. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Bir cemaat, Allah’ın evlerinden bir evde toplanır, Allah’ın kitabını okur ve aralarında müzakere ederlerse, üzerlerine sekînet iner, onları rahmet kaplar ve melekler etraflarını kuşatır. Allah Teâlâ da o kimseleri kendi nezdinde bulunanların arasında anar.” (Müslim)

Evinizde ana ve babalarınıza hürmeti ihmal etmeyin!

Anne ve babalarımızı, ailemizin büyüklerini evimizde misafir etmeye, onlara hürmet edip gönüllerini kazanmaya ve dualarını almaya gayret edeceğiz. Bereketin, büyüklerinin duasını ve razılığını kazananlarla beraber olacağını bileceğiz. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Feyiz ve bereket sizin büyüklerinizdedir.” (Beyhaki)

Evinize giren rızka ve nimetlere şükrü ihmal etmeyin!

Allah’ımızın bize ve ailemize taksim ettiği rızka razı olacağız. Elimizdeki nimetlere, sağlığa, aile ve çocuklara sürekli şükredeceğiz ki Allah’ımız huzur ve bereketimizi artırsın. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Şüphesiz, Allah verdiği rızık ve nimetlerle sizi imtihan ediyor. Kim Allah’ın verdiğine razı olursa, o nimet ve rızık Allah tarafından bereketlendirilir, genişletilir. Kim de rızkına razı olmayıp kanaatsizlik ederse, o nimet onun için mübarek ve bereketli olmaz.” (Beyhaki)

Evinizde yumuşak huyluluğu ve güzel ahlâkı ihmal etmeyin!

Evlerimizde huzur, afiyet ve bereket için eşlerimize, çocuklarımıza ve ailemize yumuşak huyla ve güzel ahlâkla muamele edeceğiz. Kırıcı ve yıpratıcı davranışlardan kaçınacağız. Nefsimize yenilip de bu hatalara düşersek helallik alacağız. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Yumuşak huylulukta bolluk ve bereket vardır. Kim yumuşak huyluktan mahrum olursa hayır ve bereketten de mahrum olur.” (Müslim)

Evinizde israfa karşı tedbiri ihmal etmeyin!

Evlerimizde başta ekmek israfı olmak üzere her türlü israftan kaçınacağız. İsraf Allah’ın verdiği nimetlere karşı en büyük vefasızlıktır. İsrafa karşı tedbir almayı ihmal etmeyeceğiz. Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “İktisatlı olmak (yani israf etmemek) geçimin/bereketin yarısıdır.” (Deylemi)

Evinizde duayı ihmal etmeyin!

Dua her nimetin kapısıdır. Bereket nimetinin kapısı da samimi dualardır. Efendimizin (s.a.s.) yaptığı şu duayı bolca yapacağız: “Allah’ım! Bana helâl rızık nasip ederek beni haramlardan koru! Lûtfunla/bereketinle beni senden başkasına muhtaç etme!” (Tirmizî)

Abdülaziz KIRANŞAL