USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

HUKUK BÜROLARININ BORÇLUYA SIK SIK SMS GÖNDERMESİ

19-01-2023

HUKUK BÜROLARININ BORÇLUYA SIK SIK SMS GÖNDERMESİ

(SUÇTUR)

Avukatın borçluya haciz mesajı göndermesi………….

Ülkemizde avukatlık bürolarının son yıllarda uygulamada sık sık karşılaştığımız ihlallerden biriside sms yolu ile müvekkilleri adına alacaklı olduğu kişilere ve yakınlarına borçlu olduklarını sık sık bildirmekte söz konusu borcu ödememesi halinde haciz ve diğer cebri icra işlemlerine devam edileceği bildirilmektedir. Sürekli ve ısrarlı şekilde, icra tehdidi içeren aramalara ve mesajlara maruz kalan, borcuna ilişkin kişisel bilgi ve verileri üçüncü kişilerle paylaşılan borçlu şahıs, alacaklının huzur bozma kastı içeren ısrarlı mesaj ve aramaları nedeniyle psikolojik baskı, korku, endişe ve panik yaşadığından ve borcuna ilişkin bilgi ve verilerinin yakınlarıyla paylaşılması sebebiyle zor durumda kaldığından ve kötü hissettiğinden bahisle alacaklıya karşı manevi tazminat talebi yöneltebilecektir.

Kişisel verileri koruma kurulu kararı……

Avukatlık bürolarının yapmış olduğu bu eylem ,Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 12. maddesinin 1. fıkrasına aykırı bir uygulamadır.  Bu doğrultuda avukatın borçluya ve borçlunun yakınlarına haciz mesajı göndermesi KVKK’na aykırı bir uygulama olup ,bu doğrultuda hukuk bürosundan gelen haciz mesajı idari yaptırıma tabidir. Nitekim Kişisel Verileri Koruma Kurulu  “İlgili kişinin kişisel verilerinin, hakkında icra takibi yapan avukat tarafından hukuka aykırı olarak işlenmesi ve açıklanmasına ilişkin şikayet” ile ilgili verdiği 28/05/2020 Tarihli ve 2020/429 Sayılı Kararında bu işlemi yapan avukatın 125.000,00 TL idari para cezası ile cezalandırılmasına karar vermiştir.

Kişinin huzur ve sükununu bozma…….

Keza avukatlık büroları tarafından ısrarlı arama ve sık sık sms göndermeleri ise 5237 sayılı TCK 123 maddesine göre kişinin huzur ve sükûnunu bozma fiilinden dolayı yasa hapis cezası öngörülmektedir. Nitekim bu konuda Yargıtay 18. Ceza Dairesi’nin 16.01.2019 tarih ve 2018/7404 E. 2019/1446 K. sayılı kararının içeriğinden anlayabiliriz. İşbu kararda, “İncelenen dosyada, müştekinin şikâyet beyanında şirket ve hukuk bürolarına ait olduğu belirtilen telefon numarasından kendisine sürekli mesaj gönderildiğini iddia etmesi karşısında, HTS kayıtları getirtilip incelenerek gelen mesajların ve aramaların sıklığı araştırılmış huzur ve sükûnu bozmaya yönelik verilmiş emsal karar bulunmaktadır.

Son sözüm odunki …………..

Ayrıca şikâyetçi olan borçlu avukatın bağlı bulunduğu baroya’ da idari işlem için Avukatlık Yasasının 64. maddesi gereğince şikayette bulunabilir. Avukat, baro yönetim kuruluna savunma vermek zorundadır. Savunma verilmediğinde Baro tarafından idari para cezası verilebilir.

Yukarıda açıkladığımız üzere, hukuk düzeni her ne kadar alacaklının haklarını korusa ve alacağın cebri icra yolu ile tahsilini mümkün kılsa da, alacaklının borçluyu ve borçlu yakınlarını icra tehdidiyle sürekli araması ve mesaj atması şeklinde vuku bulan hukuka aykırı eylemlere cevaz vermemektedir. Son kez tekrarla, borçlu ve borçlu yakınlarının ısrarlı ve huzur bozacak şekilde aranması ve mesajlar atılmasının cezai, hukuki ve idari sonuçları olduğunu önemle belirtmek gerekir.

Sevgilerimle

Ekonomist & Yazar

Turan KAYA