USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KAYIP ŞEHRİN YAKIŞIKLISI

16-05-2021

KAYIP ŞEHRİN YAKIŞIKLISI

Yıllar yıllar önce çocukluğumun geçtiği mahallede biraz gezindim bugün.

Etrafıma baktığımda eski binalardan ve bir ya da iki o zamanın esnaflarından kalan dükkândan başka hiçbir şey tanıdık değildi. Bakkal amcamız biraz yaşlanmıştı artık dükkânını kiralamış, başka birileri çalıştırıyordu.

Kirada oturduğumuz ev şu an başka insanların evi olmuştu. Zamanın bizden, sokaklardan ve insanlardan o kadar çok şey aldığını gördüm ki, geri döndürmenin sadece hatıralarda olabileceğini anlamış oldum.

Diğer yandan sokaklarda top oynayan çocuklar, koşturan insanlar, evden yaramaz çocuğunu azarlayan Kilis ağzıyla tatlı tatlı beddua eden teyzeler “kıran giresice, moloz gelmeye suratına.....) ve bahçeli evlerin içinden gelen iş sesleri hep değişmişti.

Kilis‘e öz şive duyulmuyordu artık sokaklarda, koşuşturan çocuklar başka şehrin çocukları gibiydi. Sanki benim oynadığım sokak ve yaşadığım şehir değilmiş gibi geldi bana.

Daha sonra oyun oynadığımız parka gittim ismini de söyleyelim İslambey parkı. Yine içinde oturan insanlar değişmiş, parkın içi değişmiş her şey değişmişti sanki farklı bir şehrin parkı gelmiş benim salıncakta saklandığım o parkla yer değiştirmiş.

Bu kadar değişimin içerisinde kendimi çok yabancı hissettim. Anılarımı tekrar ceplerime doldurup mahallemden yavaş yavaş uzaklaştım.

Zamanla bazı şeyleri geri getiremiyoruz, elimizdekilerin de kıymetini bilemiyoruz ve bir bakıyoruz dün, bugün ve yarın hepsi birbirine girmiş, kaybolup gitmiş. Sizlerle bu yazımda biraz sohbet etmek biraz dertleşmek istedim.

Bu konuyla ilgili daha derin analizler yapabilirdim. Şehrin kültürel değişimi, demografik değişimi, sosyoekonomik değişimi, yapısal ve mimari değişimi başlıklarının her biri ile ilgili çalışıp ayrı ayrı makalelerde hazırlayabilirdim.

Ama bunların hiçbirine gerek duymadım. Bu şehri seviyorum ve bu sevgi bana yetiyor. Çünkü ben bu şehirde büyüdüm ve çok şükür küçük havuzda da yüzmüşlüğümüz var.

Sağlık ve esenlikle kalınız.

Mahmut SELÇUK