USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

      KELİME-İ TEVHİD

27-04-2022
      KELİME-İ TEVHİD
          Sözlükte "bir şeyin tek olduğuna hükmetmek ve onun böyle olduğunu bilmek" anlamına gelen tevhid, terim olarak ise  "Allah'ın zatını bütün tasavvurlardan, zihinlerdeki hayal ve evhamdan tecrit etmek (soyutlamak) tir. Tevhid üç şekilde olur; Yüce Allah'ın uluhiyetini tanımak, birliğini tasdik etmek ve O'na hiçbir eş ve ortak kabul etmemektir.
          Kelime-i tevhid  "Lailahe illallah Muhammed'ür-resulullah"(Allah'tan başka ilah yoktur, Muhammed O'nun kulu ve elçisidir.) şeklinde ifade edilir.
          Peygamberlerin İlk daveti tevhiddir. Çünkü o Hak yoluna girmenin başlangıcı ve Allah'a inanmanın ilk basamağıdır.Cenab-ı Hak gönderdiği her peygambere ilk hareket tarzının ümmetini tevhide davet olduğunu bildirmiştir.
          Tevhid inancı hak dinin temelini teşkil eder.İslam dinine girmek isteyen kimsenin yapması gereken ilk şey kelime-i tevhidi içtenlikle benimsemesidir. Kelime-i tevhid hayatın birçok safhasında insana telkin edilir. Yeni doğan çocuğa isim konulurken kulağına kelime-i tevhid fısıldanır. Son demlerinde olan kimseye de kelime-i tevhid söylemesi telkin edilir.
          Kelime-i tevhid ve kelime-i şehadet getirmenin faziletine dair bir çok hadis rivayet edilmiştir. "En faziletli zikir la ilahe illallah'tır. "Sabah akşam 100''er kere la ilahe illallah diyen kimsenin İsmail oğullarından 100 köle azad etmiş gibi sevap kazanacağı müjdelenmiştir." "Her kim güzelce abdest alır sonra Eşhedü enla ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhu ve resuluh derse ona sekiz cennet kapısı açılır ve dilediği kapıdan cennete girer." " Kim kalbiyle tasdik ederek Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın Resulü olduğuna şehadet ederse Allah onu cehenneme haram kılar."
          Kelime-i tevhid olmadan İslam ve iman olmaz.O  halde kelime-i şehadet veya kelime-i tevhid ;
Allah'ı birlemektir.
İmanın en yüksek mertebesidir.
Allah'tan başkasına kul olmayı reddetmektir.
Allah'ın rızasına nail olmaktır.
Nefsi ilahlaştırmamaktır.
Allah'tan başkasına dua ve ibadet etmemektir.
Allah'a, babalık evlatlık eşlik ve denklik isnadında bulunmamaktadır. 
                                              Devam edecek