USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

LÜTFEN AŞINIZI YAPTIRIN

09-09-2021

LÜTFEN AŞINIZI YAPTIRIN

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran ile Dernek Genel Sekreteri Doç. Dr. Fethi Gül, önemli değerlendirmelerde bulundu.

Yoğun bakımlardaki aşısız hasta oranı yüzde 51.4,

iki doz Sinovac aşısı yaptıranların oranı ise yüzde 39.4 olarak belirlendi.

Üç doz Sinovac ile aşılananların oranı yüzde 1.9,

İki doz Sinovac ve bir doz BioNTech ile aşılananlar yüzde 1.1,

Tek doz Sinovac yüzde 3.4,

Tek doz BioNTech ise yüzde 2.3 olarak belirlendi.

İki doz BioNTech ile aşılananların oranı yüzde 0.5 olarak belirlendi.

Aşısız hastalar ve eksik aşılı olanları topladığımızda yüzde 80’i geçtiğini görüyoruz.

Elinizde daha güçlü bilimsel çalışma yok ise,

Lütfen aşınızı yaptırın.

*********************************************

SAĞLIKLI BİR HAYATA YÜRÜMEK MÜMKÜN! BAKIN OSMAN HOCA NE DİYOR

Her gün yeni bir çalışma ile yürümenin faydalarını kanıtlayan bilgiler paylaşılıyor. Çoğumuzun cep telefonunda, kol saatinde artık adımları sayan uygulamalar mevcut. Biraz dikkat ve çaba ile daha sağlıklı bir hayata yürümek mümkün.

Osman hocanın yazısından.

Yazıdan Özet

"Günde kaç adım” tartışmasıyla ilgili son bilgi Massachusetts Üniversitesi’nden geldi. Massachusetts’li uzmanların elde ettiği bulgulara göre, günde 7 bin adım atmak erken ölüm riskimizi ciddi ölçüde azaltabiliyor. Eğer her gün düzenli olarak 7 bin adım atmayı becerebilirseniz riskiniz kadınsanız yüzde 72, erkekseniz yüzde 58 azalıyor.

İNSÜLİN DİRENCİ” günümüzün en önemli sağlık tehditlerinden biridir. Çoğu kanserin, damar sertliği, hipertansiyon, şeker hastalığı hatta Alzheimer gibi problemlerin ve tabii ki obezite pandemisinin arka planındaki temel tehdidin insülin direnci olduğundan hiç kuşkunuz olmasın. İnsülin direnciyle mücadelenin en etkili yolunun “kaslarımızı kullanmak” olduğu da kesindir. Çünkü insüline karşı “duyarsızlık”, daha açık deyimiyle hücrelerimizdeki “insülin körlüğü”, hareketsiz kalan her kastan en geç 20-25 dakika sonra devreye giriyor.

HEDEF BİR: Eğer “PASLANMAMAK” istiyorsanız, her gün en az 5 bin adımlık bir yürüyüş hedefine ulaşmış olmalısınız.

HEDEF İKİ: Konu “YAĞLANMAMAK” olduğunda ise Harvard’lı veya Massachusetts’li araştırmacıların söylediklerine kulak asmayıp her gün 7 bin 500 adım hedefine odaklanmalısınız.

HEDEF ÜÇ: Eğer beklentiniz iyi yaşlanmak, iyi yaşamak, kronik hastalıklardan korunmak, formda, fit, zımba gibi bir 50 yaş sonrasına yelken açmak ise hiç olmazsa haftada 3-4 gün biraz daha gayrete gelip günlük adım sayınızı 10 binli rakamların üzerine çıkarmaya çalışmanızda fayda var.

Ahmet BULUT