USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MAAŞ HACZİ NEDİR?

12-07-2021

MAAŞ HACZİ NEDİR?

Alacaklı ve borçlu olmak üzere iki tarafı bulunan icra takibi ;  borçlu olan kimsenin borcunu ödemediği durumlarda alacaklı olan tarafın borcun tahsil edilmesi için başvurduğu yol demektir. Söz konusu bu süreçte alacaklı taraf olarak,  İcra Müdürlüğü’ne verilecek olan takip talebi ile birlikte hazırlanan ödeme emri borçlu olan kişiye tebliğ edilmektedir. Bu tebliğden itibaren borçlunun, hakkında başlatılmış olan bu icra takibine yasal süresi içinde itiraz etme hakkı yine bulunmaktadır. Borçlu kişinin hakkında başlatılan  bu takibe itiraz etmemesi durumunda; takip kesinleşecek olup  haciz aşaması denilen süreç başlayacaktır. Alacaklı olan kimse haciz aşaması denilen bu süreçte ; borçlunun evine hacze gidilmesini, varsa taşınmazlarına,  aracına  ve üçüncü kişilerde bulunan hak ve alacaklarına haciz konulması talep edebilmektedir. Borçlunun PTT sistemi üzerinden yapılan posta çeki hesabı sorgusu sonucunda posta çeki hesabının bulunması halinde bu hesaba da  haciz işlemi yapılabilmektedir. Ayrıca ; alacaklı borçlunun çalışmakta olduğu iş yerinden almış olduğu  sabit maaşına haciz konulmasını da  talep edebilmektedir. Maaş haczi denilen durumda; kişinin düzenli olarak çalışması karşılığı işyerinden almış olduğu maaşının  1/4 ‘lük  kısmına icra kanalı ile el konulmaktadır. Bu hususta alacaklı , borçlunun hakkında başlatılan icra takibinin kesinleşmesinden sonra maaşına haciz yazılmasını istiyorsa İcra Müdürlüğü’ne talep dilekçesi ile başvurması gerekmektedir. Talep halinde ve sistemden yapılan sorgulama sonucunda borçlunun çalışıyor olduğu tespit edilirse İcra Müdürlüğü maaş haciz müzekkeresi denilen yazıyı borçlunun çalıştığı işyerine gönderecektir. İşveren bu tebligatı aldıktan sonra İcra Müdürlüğü’ne bir cevap yazısı gönderecektir. Maaş haczi denilen bu durumda borçlu olan kişi hakkında maaşında sizden önce başlatılan başka maaş hacizleri bulunuyorsa ; maaş haczi talebiniz sıraya girecek olup önünüzde olan dosyaların ödemesi yapılacaktır. Yani; sıra olarak önde olan icra dosyasındaki haciz kesintisi bitmedikçe dosyanıza sıra gelmeyecektir.

 Ayrıca ; sizin dışınızda başka alacaklıların olması ve icra dosyasındaki paranın bütün alacaklılara yetmemesi durumunda icra dairesi tarafından alacaklılar, sıra cetveli denilen  belirli bir sıraya konmaktadır. Keza ; bu durum İcra İflas Kanununda, satış tutarının bütün alacaklıların alacağını tamamen ödemeye yetmediği durumlarda icra dairesi tarafından alacaklıların bir sıra cetvelinin yapılacağı şeklinde belirtilmiştir. Ayrıca; sıra cetvelinin birer sureti icra dairesi tarafından alacaklılara  tebliğ edilmektedir.

Borçlu hakkında başlatılan icra takibinin kesinleşmesinin ardından maaş ile ilgili olarak sistem üzerinden yapılan sorgulamada kendisinin hangi kurumda çalıştığı, ilk işe giriş tarihi, varsa işten ayrılış tarihi, işvereninin kendisine yatırmış olduğu prim gibi bilgilerin hepsi sistem de çıkmaktadır. İcra dairesi, bu bilgiler doğrultusunda borçlu olan kişinin  çalıştığı kuruma müzekkere denilen bir yazı gönderecektir. İşveren, bu yazıya cevap olarak ; borçlu kişinin  maaşının  ne kadar olduğunu , maaşının üzerinde başka haciz olup olmadığını , şayet var ise kaç tane haciz olduğunu bildirir bir şekilde cevap verecektir. Borçlunun maaşı üzerinde başka bir haciz bulunmuyorsa şayet ; işveren borçlunun maaşından yapmış olduğu 1/4 ‘ lük kesintiyi tebligatta yazan Iban numarasına yatıracaktır. Borçlunun maaşından yapılan bu kesintinin ne zaman son bulacağı ile ilgili olarak; söz konusu dosya borcunun asıl alacağı, faizi, icra harç ve giderlerin tamamının tahsil edilmesiyle birlikte kesinti yapılması da son bulacaktır.

Avukat Gülsen Tutoğlu                                                                                                                                                                  avukatgulsentutoglu@gmail.com