USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MATRİX FİLMİ GERÇEK OLUYOR

27-05-2021

MATRİX FİLMİ GERÇEK OLUYOR

Sene 1999 yılında ilk kez gösterime giren Matriks filmi o dönemin izlenme rekorları kıran Sinemacılıkta yeni bir perde açan ve herkesin hayranlıkla ve şaşkınlıkla sinema salonlarında izlediği müthiş bir filmdi.

O dönem aynı iPhone telefonlar gibi çıkmadan üç beş ay önce herkezde bir heyecan oluşur acaba nasıl bizi şaşırtacak diye merakla beklerdik.

Wachowski kardeşlerden bizi kırmızı hap ile mavi hap arasındaki gerçek dünyaya götürüp getiren gerçek hayat algımız ve duygularımızla oynayan müthiş bir psikolojik aksiyon filmiydi.

Filmi herkes az çok izlemiştir ya da duymuştur. Peki ama beni  bu yazıyı yazmaya beni getiren olay şöyle neydi.Hemen anlatayım; Almış olduğum bir meyve suyunun üzerinde yazan elma aromasıdır yazısı bir anda kafamda şimşekleri çaktırdı.

Bu yazı neredeyse tüm meyve suların üzerinde var hatta yaptığımız Yemeklerde kullandığımız et suyu aroması, tavuk suyu araması veya tatlılarda kullanmış yağlar,  her yer aroma.

Kokuların araması, her şeylerin yedigimiz, içtiğimiz tattığımız kokladığımız kimyası olarak kendisi olmayan fakat o hissi uyandıran kokular ve tatlar ve aromalarla yalan ve matrix gibi sahte bir 5 duyu dünyası kuruldu. Yedigimiz hiçbir şey gerçek değil ve kimyasal olarak buna benzetilen ürünlerden oluşan ve bizim duyularımızı kandıran onu bize gerçekmiş gibi hissettiren ve bizi hasta eden şeyler bunlar.

Ben elma suyu aldığımda neden elma suyu içemiyorum da onu taklit eden kimyasal şeyler içiyorum ya da neden tavuk suyu değilde tavuk suyunun tadını veren farklı kimyasallarla yapılan bir ürün bana sunuluyor.

Ekonomik olarak daha ucuz ve tüketilmesi daha kolay olan bu ürünler peki bizim gelecekteki neslimizin sağlığını ne kadar olumsuz etkiliyor.

On kutu portakal aromalı bir meyve suyunu içeceğimize, bir tane portakal yesek ya da gerçek portakal suyunu içsek bizim için, çiftçimiz için, toplumumuz için, dünya için daha faydalı değil mi?

Özellikle gıda sektöründeki bu matrix dünyanın değişmesi gerekiyor bu konuda tüketiciler olarak özellikle aromalı yazan, aroması yazan ürünlerden kaçınmamız ve gerçek ürünlere doğal ürünlere dönmemiz gerek. Bu vesileyle herkese sağlıklı mutlu bir yaşam diliyorum sağlıkla kalın.

Mahmut SELÇUK

Eğitimci-Yazar