USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Raflar dolu, Cüzdanlar boş

22-01-2023

Raflar dolu, Cüzdanlar boş

Türkiye’de 2022 yılı içerisinde elektrik konut tarifesine toplam üç defa zam yapılmıştır. Konutlarda yapılan zamla en düşük tarife kademesine yüzde 89,5, yüksek tarife kademesine ise yüzde 185 oranında zam yapıldığı görülmektedir.

Enerjiye Erişim lüks oldu

Türkiye’de 2022 yılı içerisinde elektrik konut tarifesine toplam üç defa zam yapılmıştır. Konutlarda yapılan zamla en düşük tarife kademesine yüzde 89,5, yüksek tarife kademesine ise yüzde 185 oranında zam yapıldığı görülmektedir. Elektrikte asgari tüketim olarak kabul edilen 240 kilovat saatin faturaya yansıması 417 lira. Doğalgaz konut tarifesi ise yapılan toplam üç zamla birlikte yüzde 164,1 oranında arttı. Isınma amacıyla günlük 10 metreküp doğalgazın bir aylık tüketim faturası ise asgari ücret düzeyinde geliri olan yoksul vatandaşlar sadece aydınlanma ve su ısıtması için ödediği fatura bedeli 1. 716 liraya çıktı. Kışın gelmesiyle birlikte ısınma ve aydınlatma bedeli 2.133 TL. Olarak hesaplanmaktadır.

İktidar milletten kopmuştur

İktidar yetkilileri Türkiye’de açlık yok ekonomi gayet iyi gidiyor durumunuz iyi elhamdülillah diyerek yazılı ve görsel basının önünde açıklama yapmaktadırlar. Oysaki Türkiye’de ücretli çalışanların %  47’si asgari ücretle çalışmaktadır. Bu ülkede Dul, yetim, yaşlılık ve gazilik maaşı ücretleri asgari ücretin altındadır. Halen ülkemizde en düşük ödenen emekli maaşı 3.500 TL. Her gün füze gibi fırlayan zamlar karşısında aldığı maaş kiralarına yetmeyen emekliler kimisi ek iş yaparak kimileride hurda toplayarak karınlarını doyurmaya çalışıyorlar. Özelliklle asgari ücret seviyesinde geliri olanların derin bir enerji yoksulluğu yaşadığını ortaya çıkarmaktadır.

Bıçak kemiğe dayandı

Alım gücü olmadıktan sonra raflar dolu olsa ne yazar. Raflarda bir kilo peynir bir kilo dana kıymanın fiyatını geçti, büyük şehirlerde yaşayan dar gelirli vatandaşlar eti zaten unuttular et yemek lüks oldu. Peyniri, sütü, yumurtayı, sebzeyi, meyveyi kuru yemişi vatandaşlar alırken kilo ile değil gramla veya taneyle almak zorunda kalmışlardır. Şartlar bu durumda iken iktidarın beslediği faiz, üç beş tane imtiyazlı holding, israf ve son olarak kur korumalı mevduat canavarları yüzünden milletin düştüğü durum budur işte. 

Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı

Ülkemizin de taraf olduğu 1985 tarihli Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesine göre temel ve evrensel hakları mevcuttur. Bunlar Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı, Barınma, ısınma, aydınlanma, içecek ve kullanacak su bulma, haberleşme, ulaşım tüketicilerin en temel ihtiyaçlarıdır.

Ancak satın alınan mal veya hizmetten dolayı tüketicinin korunması fahiş fiyat artışlarının önlenmesi ve bu yüzden zarara uğramaması temel haklardandır. Devletin bugüne kadar zincir marketlere fahiş fiyattan mal satanlara vermiş olduğu parasal cezalar yine ürünlere zam yaparak vatandaşların sırtına yüklemekteydiler. Böylece olan yine yoksul vatandaşa olmaktadır evet, raflar dolu ama cüzdanlar boş maalesef…..

Sevgilerimle

Turan KAYA