USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NEDİR?

04-01-2023

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NEDİR?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Söz konusu bu kira sözleşmesinin hem kiraya veren yani taşınmaz sahibi olan kişi açısından hem de kiracı açısından yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu hususta, kiraya veren kiralanan evi ya da işyerini sözleşmede kararlaştırılan tarihte teslim etmekle ;  kiracı da  oturmuş olduğu taşınmaz da kira bedelini ödemekle yükümlüdür. Tahliye taahhütnamesi ise kiracının yani taahhüt edenin  kiralanan taşınmazı belirli bir tarihte boşaltacağına dair sunduğu irade beyanı demektir. Bu süreçte tahliye taahhütnamesi kişiye kiracısını çıkarma imkânını tek başına vermemektedir.  Kiracının tahliyesini sağlamaya yönelik hukuki imkânları kullanma hakkını vermektedir. Söz konusu bu hukuki imkânlar kanunda kiracının, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmaması durumunda  kiraya veren kişinin  kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebileceği şeklinde belirtilmiştir. Bir aylık dava açma süresi içinde kiracıya bildirimde bulunularak dava açılacağı ihtar edilirse, dava açma süresinin o kira yılı boyunca uzamış olacağı hususu da yine kanunda belirtilmiştir.

Tahliye taahhüdünün geçerli olabilmesi için yazılı olarak yapılması, kiracının serbest iradesine dayanarak imzalanmış olması, taşınmazın boşaltılacağı tarihin belirlenmiş olması ve taahhüdün kiralananın teslim edilmesinden sonra verilmiş olması gerekmektedir. Burada belirli bir süre içerisinde taahhütnamenin yapılma zorunluluğu yoktur. Kira sözleşmesinde belirlenen süre içerisinde tahliye taahhütnamesi alınabileceği gibi sözleşme süresinin uzatıldığı dönemlerde de alınabilmektedir. Söz konusu tahliye taahhütnamesinde düzenleme tarihi ve tahliye tarihi olmak üzere iki tarih yer almaktadır. Taahhüdün düzenleme tarihi, taraflar arasında yapılmış olan kira sözleşmesinden sonraki bir tarih olmalıdır. Yani, tahliye taahhütnamesi kiralanan taşınmazın kiracıya tesliminden sonra verilmelidir.  Aksi halde, kira sözleşmesinden önceki bir tarihte ya da sözleşmeyle aynı tarihte yapılan taahhüt geçersiz olmaktadır. Yani, kira sözleşmesi 05.01.2023 tarihli ise yazılı tahliye taahhüdünün düzenleme tarihi de 05.01.2023 tarihi olarak belirtilmişse düzenlenen tahliye taahhüdü geçersiz olmaktadır.   Ayrıca , kiracı sayısının birden fazla olması durumunda sadece bir kiracı tarafından imzalanan tahliye taahhüdü de geçersiz olmaktadır.

Kanunda geçen tahliye taahhütnamesinin yazılı olma zorunluluğu, noter onayını gerektirmemektedir. Tahliye taahhütnamesinin tarafı olan kişiler, isterlerse taahhütnameyi notere yine onaylatabilirler. Yani, söz konusu taahhütnamenin noterde hazırlanıp imza altına alınması da mümkündür. Ancak, kanunda  taahhütnamenin  resmi şekilde yapılmış olması gibi bir şart yer almamaktadır. Tüm bu süreçte tahliye taahhütnamesinin geçersiz olduğunu düşünen kiracı kişi buna yönelik itirazını her zaman ileri sürebilmekte olup, geçersizliğin tespiti için bir tespit davası da açabilmektedir.

Av.Gülsen TUTOĞLU