USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TEDBİR NAFAKASI NE ZAMAN SONA ERER?

22-11-2021

TEDBİR NAFAKASI NE ZAMAN SONA ERER?

Tedbir nafakası , boşanma davasının açılmasıyla birlikte hâkim tarafından hükmedilen ve dava sonucu kesinleşinceye kadar devam edebilen, tarafların boşanma sürecinde zorluğa düşmemesi için verilen para demektir. Medeni Kanunumuzda;  boşanma veya ayrılık davası açılmasından sonra hakim tarafından, davanın devamı esnasında gerekli olan ve özellikle de eşlerin geçimine, mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemlerin kendiliğinden alınacağı şeklinde bulunan hükümden de anlaşılacağı üzere tedbir nafakasının ödenmesine hakim tarafından hükmedilmektedir. Bu süreçte ; tarafların  sosyal ve ekonomik durum araştırması sonucunda aylık gelirlerinin ne kadar olduğu, üzerlerine kayıtlı taşınmaz ya da araç olup olmadığı sorgulanarak nafaka yükümlüsü olan eşin ekonomik durumu göz önünde bulundurularak nafaka miktarı belirlenmektedir.

Tedbir nafakasının ne zaman sona ereceği ile ilgili olarak; açılan boşanma davası sonucunda mahkemenin boşanmaya karar vermesi ve mahkeme tarafından yazılan gerekçeli kararın kesinleşmesi ile söz konusu tedbir nafakası sona ermektedir. Ancak; mahkemenin boşanma kararı ile birlikte nafakanın devam etmesine yönelik bir karar vermesi halinde söz konusu tedbir nafakası sona ermemektedir. Söz konusu bu tedbir nafakası , boşanma kararının kesinleşmesi ile yoksulluk nafakası adı altında yine nafaka alacaklısı olan eşe ödenmeye devam etmektedir. Bu tedbir nafakasının başlangıç tarihi , dava açılış tarihi olup; her iki taraf açısından da bu nafaka dava sürecinde talep konusu yapılabilmektedir. Yani; taraflar tedbir nafakasını açmış oldukları boşanma davası ile birlikte talep edebilecekleri gibi; boşanma davası öncesinde ayrı bir dava yoluyla da mahkemede talep konusu yapabilmektedirler.

Aylık olarak ödenmeyen nafaka borcuna ilişkin icra takibi başlattıktan sonra ; nafaka yükümlüsü eşiniz ödeme yapmamaya devam ederse; nafaka alacaklısı olarak İcra Ceza Mahkemesi’ne vereceğiniz bir dilekçe ile nafaka ödemekle yükümlü olan eşinizden şikayetçi olarak kendisinin üç aya kadar tazyik hapsi ile cezalandırılmasını mahkemeden talep edebilmeniz mümkündür. Bu hususta eşinizden şikayetçi olmadan önce ; mahkeme kararına dayanarak başlatmış olduğunuz aylık nafaka borcuna ilişkin icra takibinin , nafaka ödemekle yükümlü olan eşinize ulaşmış olması yani ödeme emrinin tebliğ edilmiş olması ve icra takibinin kesinleşmiş olması gerekmektedir. Söz konusu bu süreçte şikayet tarihinden itibaren geriye doğru ödenmeyen üç aylık nafaka borcu şikayete konu edilmektedir. Yani;          nafaka alacaklısı eş , kendisine ödenmeyen ayları değil; şikayet tarihinden itibaren ödenmeyen üç aylık nafaka borcu için şikayet dilekçesi vermektedir. İcra Ceza Mahkemesi bu şikayet üzerine nafaka ödemeyen eşinize duruşma günü ve saatini bildiren bir tebligat göndermektedir. Yargılama sürecinin sonunda nafaka ödemekle yükümlü eş , aylık olarak ödemediği nafaka için tazyik hapsi denilen yaptırıma maruz kalabilmekte olup; bu tazyik  hapsi paraya çevrilemediği gibi seçenek yaptırımlara da aynı şekilde çevrilememektedir.

Gülsen Tutoğlu