USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TESADÜFÜN BÖYLESİ?

16-08-2021

TESADÜFÜN BÖYLESİ?

03.08.2021

Rant ve yağma zihniyeti devam ediyor!

1996 yılına kadar ormanlarda köylünün tapulu arazileri vardı. Devlet kamulaştırdı. Köylünün elinden alınan ormanlar önce yakıldı daha sonra tahsise açıldı. 2007 Yılında yazmış olduğum 1- Küresel ısınma etkileri ve önlemleri  2- İklim değişikliği etkileri ve önlemleri “  adlı her iki kitaplarımda bu günlere ışık tutacak şekilde İklim değişikliğinin orman yangınları, sel taşkınlarını, salgın hastalıklarını açlık ve susuzluğun 25 yıl içerisinde etkili olacağını yazmıştım. Ne yazık ki şimdi o kadar sürmeyecek 5 yıl içerisinde dünya beklenen felaketi yaşayacak, su ve gıda savaşları başlayacaktır.

Ormanlar rant için mi yakılıyor?

Ülke genelinde orman yangınlarına en fazla maruz kalan bölgelerden biri hiç şüphesiz 41 yılda 74 bin 699 hektar ormanı küle dönen Muğla. Yanan alanlara yasalara aykırı olmasına rağmen otel ve villalar yapılması dikkatlerden kaçmıyor. Yapılaşan bölgelerin başında da ise ünlü tatil cenneti Bodrum geliyor. Dalaman’daki 400 hektarlık son yangın “Ormanlarımız rant için mi yakılıyor” şüphesini akıllara getirdi

İmar barışına suiistimal !

Tarihi ahşap bina ve orman yangınları sonrası dikilen ev ve oteller maalesef yangının kasıtlı çıkartıldığına işaret ediyor. İmar Barışı'nın zaman zaman suistimal edilmesi sıklıkla haber konusu oluyor. Ağaçların kesilerek yapılaşılan bölgeler de imar barışına sokulmaya çalışılıyor. Bu çerçevede rantın en büyük örneği ise 2007 yılı Temmuz ayında Bodrum Güvercinlik Koyu’nda yaşandı. 3 ayrı noktada çıkan orman yangını sonrasında kül olan 150 hektarlık alanın yeniden yeşillendirilmesi beklenirken, bölge imara açıldı.

Bakanlık yapılaşmaya izin verilmeyecek demişti !

Söz konusu bölgede, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, “Bölge temizlenerek yeşillendirilip hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyecektir” açıklamalarına rağmen, bölgede 5 yıldızlı otel ve tatil köyleri hizmete girdi.

Kimilerinde ise hummalı bir inşaat çalışması var. Güvercinlik bölgesinde ormanlık arazinin üzerinde oteller yükselirken, bazı kaçak yapıları, 31 Aralık 2017’den önce yani İmar Barışı'ndan önce yapılmış gibi göstererek yapı kayıt belgesi alınacağı iddia ediliyor Gökova'nın cennet koyu olan Kissebükü Adalıyalı mevkisinde Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un sahibi olduğu tur şirketine ait olan ve otel yapılmak istenen arazinin imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştır.

Tesadüfün böylesi olur mu “ olurmuş?

 Turan KAYA

Ekonomist &Yazar