DENETİMSİZLİK

Turan Kaya

2 yıl önce

DENETİMSİZLİK

03.10.2022

Layık olmadan makam sahibi olanlar, astlarını ısırıp üstlerine kuyruk sallarlar!    ( İmamı Gazali)

Denetim, izleme, takip ve yaptırım yapılması ile, vakaların oluş nedenlerini analiz edip çözüm üretilmesinde ciddi katkılar sunar. Denetim, güvenli ve şeffaf veri üretme ve hesap verilebilirlik yönetimlerde hatalı iş yapma riskini minimize eder ve hesap verilebilirlik ve sorgulama halk nezdinde güveni ve sahiplenmeyi güçlendirir. Denetim sorgulamayı, hesap verilebilirliği ve şeffaflığı güvenli hale getirir.

Denetim, toplumun ortak iyiliği ve çevrenin korunması/ekonomik seviyenin yükselmesi ve refah artışını getirir

Denetim;

• Standartlara uygun,

• Etik,

• Sorumlu,

• Kaliteli ve çevreyle uyumlu üretimi,

• Çalışma ortamlarını, gözetir/sağlar.

Denetim, standartları belirlenmiş asgari ölçüde kaliteli ve güvenli üretim, şeffaf yönetim ,saydamlık ve hesap verilebilirlik  için yapılır. Doğru yönetilirse daha Denetim, güvenli veri üretimi, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve sorgulama halk nezdinde güveni ve sahiplenmeyi güçlendirir. Denetim kanıt esaslı yapılır. Bu yüzden toplanan veriler güvenli olmalıdır.

Hiçbir şey yanlış yapanın yanına kar kalmamalı………

İsrafın önlenmesi isteniyorsa şeffaflık, sorgulama, hesap verilebilirlik ve denetim güçlendirilmeli. Denetim, kamu harcamaların piyasa gerçeklerine uygun yapılıp yapılmadığını gözler önüne serer ve usulsüzlükleri önler.

Liyakatsiz yönetimlerin denetim, takip ve yaptırım kapasitesi zayıf olduğu için kirlenme ve usulsüzlükler artarak devam eder. Liyakatsizlik, kalitesizlik, boş vermişlik, denetimsizlik, dijital hafızasızlık ve yaptırımsızlık; güvensizliği, adaletsizliği, usulsüzlüğü ve kayırmacılığı körükler. Liyakatsiz denetleyenler, ne kadar az bilirse; o kadar şiddetle yaptığı yanlışı savunulur...

 Çünkü çok bilen, bilmediğini de bilir.

Kamuda ve özel sektörde, yönetim için DENETİM vazgeçilmez ve en önemli unsurdur. Denetim kalitesi hiç bitmeyen bir arayıştır. Denetim uzmanlık ister. Denetimsizlik, takipsizlik ve yaptırımsızlık. Denetimsizlik, istikametleri bulandırır. İlgili tüm taraflarla müzakere edilmeden çıkartılan yasalar, denetimsizliği güçlendirir, yönetimleri zayıflatır ve sistemi işlemez hale getirebilir. Denetimsizlik merhametsizliği, ahlaksızlığı, hileli kurnazlığı, umursamazlığı ve tecrübesizliği (cahilliği) özendirir.

Kalitesiz, güvensiz ve çürük üretenler, doğru, kaliteli ve ahlaklı üretenlerin gerçekten de aptal olduklarına inanır. Denetimin ve yaptırımın olmadığı yerde, kalitesizlik, usulsüzlük ve kirlilik teşvik görür ve ekolojik denge altüst edilir. Denetimsizlik, takipsizlik ve yaptırımsızlık çevresel felaketleri ve işlerin usulsüz yapılmasını özendirir.

Denetimsizlik, kokuşmayı ve kayırmacılığı tetikler…..

Denetimsizlik, takipsizlik, dijital hafızasızlık ve yaptırımsızlık;

• Liyakatsizliği,

• Kalitesiz üretimi,

• Kirlenmeyi,

• Kokuşmuşluğu,

• Usulsüzlüğü,

• Karanlık işleri, teşvik eder.

Denetimsizlik, illegaliteyi (yasa dışılığı) artırır ve özendirir. Denetimsizlik,:

Sürdürülebilir yatırımların ve kalkınmanın önündeki en büyük engeldir.

Denetimsizlik, kusurlu (ayıplı) mal üretilmesini ve satışını tetikler. Denetimsizlik merhametsizliği azdırır ve hileli üretimi artırır. Denetimsizlik, kaliteli ve güvenli üretimin önündeki en büyük bariyerdir. Denetimsizlik, kalitesizliği, yap-bozu ve israf ekonomisini teşvik eder.

Denetimsizlik, yaptırımsızlık ve dijital hafızasızlık illegal zenginleşmeyi teşvik eder. Soruşturmasızlık; suçlu üretir.

Sevgilerimle

Ekonomist & Yazar

Turan KAYA

YAZARIN DİĞER YAZILARI