KİLİSLİ MEHMET EMİN VAHİT PAŞA (2)

Cahit Faruk İslamoğlu

2 yıl önce

KİLİSLİ MEHMET EMİN VAHİT PAŞA (2)

Geçen yazımda, Kilis'te doğmuş, çocukken annesi ile birlikte İstanbul'a gelmiş, iyi bir eğitim almış, Osmanlı Devleti'nin çeşitli bölgelerinde önemli vazifeler yapmış olan Mehmet Emin Vahit Paşa'nın hayat hikâyesinden çeşitli kesitler sunmuştum.

Kendisi hayatın bir cilvesi sonucu, Bosna'ya vali olarak giderken (1828) o dönemlerde deniz yoluyla Avrupa'ya gidişlerde çok yoğun olarak kullanılan Çanakkale'nin Ezine ilçesinin Geyikli köyünde vefat etmiştir. Vefat sebebi bilinmemektedir.

Geyikli Yukarı Camii haziresindeki kabrinin şahide taşı Mısır üslubu ile süslüdür. Mezar taşında "Sâbık (eski) Halep valisi, merhum, mağfur, cennetmekân Vahit Mehmet Paşa ruhu için rızaen lillahil Fatiha-Hicrî 1244 Miladî 1828 yazmaktadır.

Peygamber Efendimizin (SAV) soyundan gelen, yani bir seyyid olan Mehmet Vahid Paşa, valiliğin yanında yetenekli bir yazardır. Fransa görevi ile ilgili yazdığı Sefaretname-i Fransa'sı meşhurdur. Eserde bu dönemde seferde bulunan İmparator Napolyon ile buluşmak üzere Lehistan'a yaptığı seyahati, burada Napolyon ile görüşmesinden sonra Viyana üzerinden Paris'e gidişini ve bir müddet orada kalışını, sonrasında Napolyon tarafından ikinci defa kabul edilişini ve nihayet barış müzakereleri için Paris Büyükelçisi Muhit Efendi'nin tayin edilmesinden sonra anavatana dönüşünü anlatır. Bu eser dışında üç eseri daha vardır.   

Mehmet Vahit Paşa'yı anlatmaya devam edeceğiz.

Kalın sağlıcakla

Cahit Faruk İslamoğlu

YAZARIN DİĞER YAZILARI