POLİTİKA

CHP il Başkanı Perker “Mersin Milletvekilimiz Alpay Antmen Kilis için Meclis Araştırması verdi”

Cumhuriyet Halk Partisi Kilis İl Başkanı M. Akif Perker Kilis için Meclis Araştırma önergesi veren CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmene teşekkür ederken yapılacak araştırmanın kamuoyu ile paylaşacağını dile getirdi.

CHP il Başkanı Perker “Mersin Milletvekilimiz Alpay Antmen Kilis için Meclis Araştırması verdi”
19-06-2022 22:11
19-06-2022 22:12
KİLİS

CHP il Başkanı Perker “Mersin Milletvekilimiz Alpay Antmen Kilis için Meclis Araştırması verdi”

Kilis

Cumhuriyet Halk Partisi Kilis İl Başkanı M. Akif Perker Kilis için Meclis Araştırma önergesi veren CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmene teşekkür ederken yapılacak araştırmanın kamuoyu ile paylaşacağını dile getirdi.

Önümüzde yapılacak olan ilk seçimde CHP’nin iktidar olacağını bir kere daha söyleyen il Başkanı M. Akif Perker Kilis’in çözülemeyecek hiçbir sorununun bulunmadığını dile getirdi.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen’in imzası ile Meclis Araştırma dilekçesinde şu ifadelere yer verdi.

“Kilis İlinde yaşanan sığınmacı konusu ve atılması gereken acil adımların belirlenmesi; bölgede çiftçilerin yaşadığı büyük su sorununun çözüme kavuşturulması ve Kilisli vatandaşların sosyal, ekonomik ve politik problemlerinin belirlenerek ilgili yasal düzenlemelerin yapılabilmesi amacıyla Anayasa’nın 98. Ve iç tüzüğün 104. Ve 105. Maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz. 16.06.2022

Alpay Antmen

Mersin Milletvekili “

Ayrıca CHP Mersin Milletvekili Antmen Meclis Araştırmasına Gerekçeyi şu şekilde Meclise beyan etti.

GEREKÇE

“Kilis Nüfusu 145,826 olan ve Suriye ile sınırı olması nedeniyle yoğun sığınmacı ve göçmen oranına sahip bir ilimizdir. Sadece sığınmacılara ve göçmenlere ev sahipliği yapmamakta olan Kilis aynı zamanda bir geçiş güzergahında yer aldığı için bir çok demografik ve güvenlik sorunu ile de karşı karşıya kalmaktadır.

Kilis genelinde en önemli sorun Mülteci ve sığınmacı sorunudur. Göç idaresi Başkanlığı’na göre, 145 bin Türk vatandaşının yaşadığı Kilis’te 107 bin Suriyeli bulunuyor. Başka bir ifadeyle, Suriyelilerin Kilis’te ki Türk vatandaşlarına oranı Yüzde 73,5. Ancak bu sayı ve oranlar resmi olan veriler. Düzensiz ve kaçak göçmen/sığınmacı ve diğer millet uyruklarından olan sığınmacılar da eklenince ortaya çıkan tablo çok dahi vahim boyutları işaret etmektedir. Türkiye’nin bu konuda yaşadığı büyük sorun, Kilis’te tamamen ve net şekilde hissedilmektedir.

Dünya’da her ülkenin bir sığınmacı/göçmen/mülteci hazmetme oranı bulunmaktadır. Oysa Kilis’te bu hazmetme kapasitesi yıkılmış durumdadır. Bunun ileride yol açacağı sosyal ve ekonomik sorunların önü alınmazsa vahim olaylara neden olacaktır.

Okullarda Türk çocukları azınlık durumuna düşmüş, bazı mahalleler tamamıyla sığınmacı ve mültecilerin oturduğu yerler haline gelmiştir. Bu durum şehrin iş hayatını, ekonomik döngüsünü de değiştirmiştir. Artık şehirde her gün adli vakalar gerçekleşmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve “diğerleri” olmak üzere taraflara bölünmüş bir durum söz konusudur. Bu, gettolaşmaya ve güvensiz mahalleler ortaya çıkmasına yol açmıştır.

Kils Okullarında sığınmacı ve göçmenlerin çocukları entegre olamamakta; bunun tersine entegrasyon şeklinde başlamış durumdadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çocukları; gelen sığınmacıların etkisi ve kültürü altında kalabilmektedirler.

Sınırların güvenliksiz halde olması ve giriş çıkışlarda kimlerin gelip gittiğinin bilinmemesi beklenen şekilde bölgede ciddi huzursuzluğa neden olmaktadır.

İşsizliğin artması, buna paralel olarak da yoksulluğun yayılması sonrası bölgede ciddi sosyal kaygılar oluşmuş durumdadır. Bölge sanayicileri, üreticileri ve esnafına yapılması gereken destekler yapılmamaktadır. Bölge ekonomisinin bel kemiği olan bu üreticiler yaşanan ekonomik krizde yalnız bırakılmıştır.

Dünyanın bir gıda krizi yaşadığı ve açlıkla karşı karşıya kaldığı bir dönemde tarımsal üretim desteklenmesi gerekirken Kilis’te ise tam tersi durumlar yaşanmakta; çiftçilere su dahi götürülememektedir. Sulama projeleri yarım bırakılmış ve çiftçi çok büyük elektrik ve su faturaları karşısında ekip biçemez hale getirilmiştir.

Kilis ilinde yaşanan sığınmacı konusu ve atılması gereken acil adımların belirlenmesi; bölgede çiftçilerin yaşadığı büyük su sorununun çözüme kavuşturulması ve Kilisli vatandaşların sosyal, ekonomik ve politik problemlerinin belirlenerek ilgili yasal düzenlemelerin yapılması elzemdir” dedi.

Haber Merkezi

TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER