SAĞLIK

Kilis Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Devlet Hastanesinde bir ilk daha "Şah Damarı Değişim Operasyonu"

Kilis Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça Devlet Hastanesi'nde nadir Merkezlerde gerçekleştirilen başarılı bir şah damarı (karotis arter) değişim operasyonu yapıldı.

Kilis Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Devlet Hastanesinde bir ilk daha "Şah Damarı Değişim Operasyonu"
12-07-2023 21:02
12-07-2023 21:07
KİLİS

Kalp ve Damar Cerrahisi uzman doktorları Op. Dr. Emre Külahcıoğlu ve Op. Dr. Cihan Yetiş'in başarı ile yaptığı operasyonda 80 yaşındaki hastanın sol boyun karotis arter (şah damarı) darlığı sonrası mevcut atar damar 2 saatlik onarım ile onarılarak yapay damar ile değiştirildi.  

Konu ile ilgili olarak Kilis Prof.Dr. Alaeddin Yavaşca Devlet Hastanesinden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi.

"Kısaca bilgi vermek gerekirse Şah damarı boyunda iki taraflı olarak bulunan ve halk arasında şah damarı olarak bilinen karotis arterlerin tıkanması durumudur. Karotis arterler, beynin ön kısmına oksijen bakımından zengin kan götüren atardamarlardır. Beynin ön bölümünde düşünme, konuşma, kişilik özellikleri, duyusal ve motor işlevlerin kontrol edildiği alanlar bulunur. Boynun her iki tarafındaki karotis arterlerde, çene çizgisi açısının hemen altında nabız hissedilebilir. Tıp literatüründe karotis arter hastalığı olarak bilinen şah damarı tıkanıklığı, genellikle plak denilen yağlı maddelerin ve kolesterol artıklarının damar duvarında birikmesinden kaynaklanır. Şah damarı tıkanıklığı, inme riskinde ve hayatın bir döneminde sekel bırakan felç durumunda artış gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olur.

Yapılan bu operasyon ile hastanın hem inme riski giderilmiş olup hem de olası bir felç durumu engellenmiştir. 

Başarılı bir operasyon sonrası şah damarı değiştirilen hastamız sorunsuz bir şekilde sağlığına kavuştu ve operasyon sonrası 4. günde hastanemizden taburcu edildi" denildi.

Haber : Mehmet REYHANLI

TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER