GÜNDEM

Kilis’te 50 milyon Avro AB fonuyla yapılan hastane hizmete girdi

AB fonlarıyla inşa edilen ve en ileri teknoloji ile donatılan 400 yataklı Kilis Prof. Dr. Alaeddin YavaşcaDevlet Hastanesi,6 Aralık’ta açıldı. Kilis ve çevre bölgelerdeki sağlık hizmetlerine büyük katkı sağlayacak olan hastane ve ek hizmet binasıyla kentteki sağlık kapasitesi önemli derecedeartmış olacak.

24-01-2023 17:03
24-01-2023 17:08

AB fonlarıyla inşa edilen ve en ileri teknoloji ile donatılan 400 yataklı Kilis Prof. Dr. Alaeddin YavaşcaDevlet Hastanesi,6 Aralık’ta açıldı. Kilis ve çevre bölgelerdeki sağlık hizmetlerine büyük katkı sağlayacak olan hastane ve ek hizmet binasıyla kentteki sağlık kapasitesi önemli derecedeartmış olacak.

Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası ve Sağlık Bakanlığı ‘nın başarılı iş birliği ile hizmete giren hastanede, ileri teknoloji ile donatılan yeni binada 24 ameliyathane, en son teknoloji görüntüleme sistemleri, 7 gün 24 saat acil servis, 50 diş ünitli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile birlikte 19 alanda poliklinik hizmeti ve yapılandırılmış yoğun bakım üniteleri yer alıyor. Hastanede ileri teknoloji MR cihazı, 10 röntgen odası, mamografi ve tomografi odaları ile 7 ultrason odasının yanı sıra dünya standartlarında bir biyokimya laboratuvarı ve 12 yatak kapasiteli 2 diyaliz odası bulunuyor. 

Avrupa Birliği’ninTürkiye'deki Mülteciler için AB Mali Yardım Programı (FRİT)kapsamında finanse edilen hastaneninprojesi,Avrupa KonseyiKalkınma Bankası (CEB) tarafındanyürütüldü. Proje uygulaması ise Sağlık Bakanlığı tarafından uygulandı. Kilis Prof. Dr. AlaeeddinYavaşca Devlet Hastanesi’nintamamlanması ile mevcut devlet hastanesi de ek bina olarak hizmet vermeyisürdürecek. Böylece Kilis’te aynı anda 5000 kişiye hizmet verme kapasitesi olan bir hastane kompleksi oluşturularak, Suriyeli mültecilerle nüfusu neredeyse iki katına çıkan Kilis’te sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırıyor. 

Hastane Projesi Hakkında
Kilis Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Devlet Hastanesi için Avrupa Birliği tarafından Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRiT) yoluyla 50 milyon avro finansman sağlamaktadır. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (CEB), proje kapsamında AB fonunu yönetmekte ve hastane inşaatı ve teçhizatın denetimden sorumludur. Hastanenin projesinin uygulaması ise Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.
Haziran 2022 itibariyle kademeli olarak hasta kabulüne başlayacak olan yeni hastane, 19 polikliniği ve Ağız ve Diş Sağlığı Merkeziyle günde 3000’den fazla kişiye hizmet verecektir.
Avrupa Birliği Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRiT)
AB’nin toplamda 6 milyar avro fon ayırdığı program; Türkiye’deki mültecilerin ve bölge halkının ihtiyaçlarının kapsamlı ve koordineli bir şekilde ele alınması hedefiyle tasarlanmış ortak bir koordinasyon mekanizması içermektedir. Mali yardım programı; insani yardım, eğitim, sağlık, belediyelerin altyapılarının iyileştirilmesi ve sosyo-ekonomik destek konularına odaklanmaktadır.
FRIT ile ilgili ayrıntılı bilgi için: https://ec.europa.eu/neighbourhoodenlargement/news_corner/migration_en
Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’nın Göçmen ve Mültecilere Desteği
Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası, İkinci Dünya Savaşı sonrasında o dönemde Avrupa’da yaşayan yüz binlerce yerinden edilmiş ve sığınmacı için yeterli çözümü bulmaya yardım etmek amacını ilke edinerek kurulmuştur. O tarihten bu yana, banka 4.4 milyar avrodan fazla onaylanmış finansmanıyla üye ülkelere desteğini göçmen ve sığınmacıların acil konaklama ve/veya entegrasyon ihtiyaçları temelinde sürdürür. Bu maddi destek, 2015 göçmen krizine karşılık göçmen ve mültecilerle alakalı hayata geçirirken ve/veya yönetilen hibe desteğini tamamlar.

TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER