USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İYİ BİR ADAM

13-10-2021

İYİ BİR ADAM

Gerçekten iyi bir adam iyi olduğunun farkında değildir, Ve işte bu yüzden iyidir.

Aptal bir adam iyi olmaya çalışır, işte bu yüzden iyi değildir.

Gerçekten iyi bir adam hiçbir şey yapmaz, Yine de yapılmamış şey bırakmaz.

Aptal bir adam hep bir şeyler yapar, Yine de çok şey yapılmamış kalır.

İşte bu yüzden, Tao yitirildiğinde, iyilik ortaya çıkar İyilik yitirildiğinde, incelik ortaya çıkar, İncelik yitirildiğinde, adalet ortaya çıkar.

Adalet yitirildiğinde merasim ortaya çıkar.Bu yüzden, gerçek büyük adam gerçek olanda barınır, yüzeydekinde değil, Meyvede barınır, çiçekte değil.

İşte bu yüzden, birini al, ötekini reddet.

Tao Te Ching ( Laozi)

bin yıllar öncesinde, organik, ihlaslı ve saf iyiliği şiirsel bir ses ile bize anlatmış  Çinli bilge Laozi iyiliğin kaybı ile incelik ve nazik bir rolün, nezaketin kaybı ile adalet beklentisinin ortaya çıkacağını, adaletin kaybı ile de gösteriş ve merasimlerin, formalitelerin ortaya çıkacağını belirtmiş.

Bir eylem ve pratik iyilik görüntüsü, din görüntüsü, ahlak görüntüsü verse de, adaletten, iyilikten, nezaketten ve daha da ötesi saf bilgece organik bütünlükten uzak olabileceğini bizlere öğretmiş bilge.

**************************

İNSANLIĞIN HALİ

Bugün neredeyse tüm insanlar...

Aynı politik sistemin (devlet..meclis,kanun),  aynı ekonomik sistemin (piyasa ekonomisi..), aynı hukuki sitemin (insan hakları evrensel beyannamesi), aynı bilimsel sistemin (matematik,fizik,kimya..) parçasıdırlar.

Saf otantik bir kültürden bahsetmek mümkün görünmüyor , tüm dünyanın birbirine muhtaç ve karışmış halde yaşadığı gerçeği ile yaşıyoruz.

İnsanlık bugün ; ticaret ve paranın,siyasetin,dinlerin ve en güçlüsü de bilim ve teknolojinin harmanladığı bir homojenlik kazanma sürecinde ilerliyor.

Hangi kültürde olursak olalım,neye inanır isek inanalım.

Ekonomi,bilim, politika,teknoloji ve evrensel hukuk bizi birbirimize benzetiyor.Önemli olan bu sürece, dışından sövmek kızmak değil.

Bu insanlık macerasına nasıl bir katkı sunacağının yollarını bulmaktır. Neticede tüm iyi niyetli insanlar; kısa ve ölümlü bir hayatın şaşkınlığı içerisinde, insanın acılarını azaltmaya ve ölümlü bir hayatı katlanabilir kılmaya çalışmakta iken.

Kötü niyetliler ; azgın egolarının peşinde; kısa ve ölümlü olan hayatı bizlere cehenneme ve zindana çevirmeye çalışmaktadırlar. Esas seçim ve imtihan bu gibi görünüyor.

Ahmet BULUT