USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Öğretmenler Günü'ne Dair

24-11-2023
Birçok ülkede Öğretmenler Günü, öğretmenlere duyulan sevgi ve saygının gösterildiği ve onlara özel kutlamaların yapıldığı bir gün olarak kutlanıyor. 
Öğretmenler Günü dünyanın pek çok ülkesinde kutlanmasına rağmen diğer uluslararası günlerden farklı olarak her ülkede aynı günde kutlanmıyor.
 Kültürel ve tarihi özelliklerine göre çeşitli ülkelerde farklı tarihler Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. 
Bazı ülkelerde Öğretmenler Günü; bağımsızlık günlerinde; eğitimdeki önemli tarihlerde, okul tatil günlerinde veya ülkede etkili olan liderin/devlet başkanının ölüm ya da doğum gününde kutlanıyor. Bu daha çok doğu ve Ortadoğu ülkelerinde görülmektedir.
Mesela; 12 Arap ülkesinde (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen) her yıl 28 Şubat günü, Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Malezya’da 16 Mayıs’ta, Hindistan’da 5 Eylül’de, Avustralya’da Ekim ayının son cumasında, Çek Cumhuriyeti’nde 28 Mart’ta, Peru’da 6 Temmuz’da, Çin’de önce 27 Ağustos iken sonra 10 Eylül’de kutlanıyor. Azerbeycan’da ise 5 Ekim’de kutlanmaktadır.
Dünyanın birçok ülkesinde 1994'ten beri her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır:
1994 yılında UNESCO tarafından Öğretmenler Günü olarak kutlanması için önerilen 5 Ekim günü: 1966 yılında Paris’te gerçekleşen “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı”nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILO(Uluslararası Çalışma Örgütü) tarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”nin oybirliği ile kabul edilişinin yıldönümüdür.
Türkiye'de ise her yıl 24 Kasım, Öğretmenler Günü olarak kutlanır. Bu uygulama Türkiye’de 1981 yılında yani 1980 darbesinden bir yıl sonra darbe hükümeti tarafından başlatılmış bir uygulamadır.
Peki, Öğretmenler Günü kutlamalarına tarih olarak kabul edilen 24 Kasım’da ne olmuştu:
Cumhuriyet’in ilk yıllarında harf devriminin ardından, yeni latin harflerini öğretmek üzere “Millet Mektepleri” kurulmuştu. Atatürk 24 Kasım 1928 yılında Millet Mektepleri başöğretmeni oldu. Bakanlar Kurulu, Mustafa Kemal Atatürk’e “Millet Mektepleri Başöğretmenliği” unvanını 11 Kasım 1928’de yaptığı toplantıda vermiş ve bu unvan, 24 Kasım’da Millet Mektepleri Talimatnamesi’nin yayınlanması ile resmileşmişti.
 Mevcut ve tarihi durumu kısaca özetlemeye çalıştığımız öğretmenler günü, ne zaman kutlanırsa kutlansın öğretmenlerin sorunlarına çözüm üretmede başlangıç olacak bir özellik taşımıyor.
Öğretmenlik mesleğine değer vermenin ve önemini anlatmanın belirlenmiş bir güne hapsedilmesini ve bu günün ideolojik endoktrinasyon için kullanılmasını doğru bulmuyoruz. 
Öğretmenler Günü vesilesiyle;
-Toplumda ve bürokraside öğretmene verilen değer/algı/itibar,
-Öğretmen yetiştiren programların kalitesi/niteliği/geliştirilmesi,
-Öğretmenlerin ekonomik sorunları,
-Öğretmenlerin sosyal/kültürel sorunları,
-Öğretmen istihdam politikaları,
gibi öğretmenlere dair sorunların çözümü için harekete geçilmesi  gerektiğini vurguluyoruz.
Öğretmenlerimizin hakkını aldığı bir Türkiye fotoğrafı ortaya çıkana kadar  tüm paydaşlar ve taraflar her zaman ve zeminde mücadele etmeyi sürdürmelidir.
Bekir ŞEN