POLİTİKA

AK Parti Kilis Milletvekili A. Salih Dal Kilis'in Tarihini ve Turizmini meclis kürsüsünden seslendirdi

"Kilis, Onlarca Medeniyete ev sahipliği yapmıştır"

AK Parti Kilis Milletvekili A. Salih Dal Kilis'in Tarihini ve Turizmini meclis kürsüsünden seslendirdi
12-01-2023 13:14
12-01-2023 13:17
KİLİS
Google News

AK Parti Kilis Milletvekili A. Salih Dal Kilis'in Tarihini ve Turizmini meclis kürsüsünden seslendirdi

"Kilis, Onlarca Medeniyete ev sahipliği yapmıştır"

Kilis

AK Parti Kilis Milletvekili A. Salih Dal Çarşamba günü Türkiye Büyük Millet Meclisinden söz alarak Meclis kürsüsünden Kilis'in Tarihini ve Turizmini konu alan bir konuşma gerçekleştirdi.

Kilis Onlarca Medeniyete ev sahipliği yapmıştır diyen AK Parti Kilis Milletvekili A. Salih Dal Türkiye Büyük Millet Meclisinde şu konuşmayı gerçekleştirdi.

"Sayın Başkan,

Değerli Milletvekilleri;

Kilis’in tarihi ve kültürel mirası ile ilgili gündem dışı söz almış bulunmaktayım.

Kilis, bereketli coğrafyalara, renkli ve zengin kültürlere beşiklik etmiş ve tarih boyunca ticari hayatı, mimarisi, edebiyatı, mantık ve felsefe ilmini, kültür ve sanatı en üst seviyede yaşamış, sıcak iklimi ve yerleşmeye müsait coğrafyasıile onlarca medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

1.Dünya savaşı sonrası İngilizlerin ve Fransızların işgaline uğrayan Kilis, aylar süren destansı mücadele sonunda 7 Aralık 1921’de yeniden bağımsızlığını kazanmıştır.

İslamla şereflenmesi Hz.Ömer dönemine uzanan ve köklü bir medeniyetin varisi olan Kilis, dünyanın gözü önünde on yılı aşkın bir süredir devam eden insanlık krizinde, ülkesinin yüklendiği tarihsel sorumluluktan payına düşeni fazlasıyla sırtlanarak, katıksız bir insani ve vicdani duruş sergilemiş, adeta insanlığın onurunu kurtarma mücadelesi vermiştir.

Tarih boyunca beşiklik ettiği uygarlıkların birikimini ve çeşitliliğini bağrında barındıran Kilis, birçok tarihi değere ve kültürel mirasa da ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi camiler, sahabe türbeleri, hanlar, hamamlar, çeşmeler, tarihi taş evler bölgenin binlerce yıllık tarihine ışık tutan Oylum Höyük, Mozaikli Bazilika, Ravanda Kalesi, Nekropol, restorasyonu tamamlanan Havra ve burada sayamayacağım bir çok zenginliği ile Kilis, kültür ve inanç turizminin önemli merkezlerinden biri olma yolunda ilerlemektedir.

Bunun yanında, binlerce yıl ev sahipliği yaptığı ve ilişki kurduğu farklı uygarlıkların mutfak kültürünü, kendi toprağının bereketi ve nimetleriyle harmanlayan Kilis’in gastronomisi de kültürel bir miras statüsündedir. 300’den fazla yemek ve tatlı çeşidi bulunan Kilis, gelen ziyaretçilerine eşsiz lezzetler sunmaya devam etmektedir.    

Sayın Başkan,

Değerli Milletvekilleri,

Kilis halkı 3 Kasım 2002’de tüm Türkiye’de olduğu gibi Kilistede AK Partiye büyük destek vererek, makus talihini ters yüz etmiş ve o günden bu tarafa tarımda, sanayide, ulaşımda, sağlıkta, sosyal alanda, kültürel varlıkların canlandırılmasında çok önemli mesafeler kat ederek, hak ettiği hedefe adım adım yaklaşmanın gayreti ve çabası içinde olmuştur.

Sanayide, hükümetimizin çıkartmış olduğu teşvikler neticesinde büyük bir sıçrama yaparak, bugün mevcut OSB’de binlerce insanımız istihdam edilmektedir.

Yine,Kilis-Polateli-Şahinbey OSB’nin arsa tahsisi yapılmış, alt yapı ihalesi yapılmış, yakın zamanda da fabrikaların bacasının tüttüğüne hep beraber şahitlik edeceğiz. Bu OSB’nin tamamı bittiğinde, uzun vadede 75.000 kişi çalışacak ve böylece Kilis ile birlikte tüm bölgenin ekonomisine ciddi katkı sağlayacaktır.

Tarım alanı olarak kullanılan arazilerimizin toplam 174.560 dekarını, yaptığımız baraj ve göletlerle su ile buluşturduk. Çiftçilerimizin ekonomisine ciddi bir katkı sağladık.  Başlıca tarım ürünlerimiz, zeytin, üzüm, biber ve diğer tahıl ürünleridir. Özellikle zeytin yağımız, horoz karası üzümümüz ve biberimiz ilimizin ve ülkemizin parlayan yıldızlarıdır.

Her bir Kilisli hemşerimizin yaşam konforunu arttırmak için Belediyemiz ve Özel İdaremiz büyük bir gayretle çalışmaktadır.

Sayın Başkan,

Değerli Milletvekilleri,

Cumhurbaşkanımızın önderliğinde20 yıldır halkımızdan aldığımız emanetin bilinci ve sorumluluğu ile memleketimize hizmet etmeye gayret gösteriyoruz. Dün hayal ettiğimiz yatırımların, bugün bitmiş şekilde halkımızın hizmetinde olmasının mutluluğunu, bahtiyarlığını hep beraber yaşıyoruz.

Merhum Alaeddin Yavaşca’ın şu sözleriyle konuşmamı bitirmek istiyorum. “Kilis’in insanı misafirperverdir, cömerttir hemde efece merttir.”

Bu duygu ve düşüncelerle genel kurulu ve ekranları başında bizi izleyen tüm hemşehrilerimi saygıyla selamlıyorum" dedi.

Haber Mehmet Ali Zahteroğulları 

 

ARŞİV ARAMA
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ