USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yanlış Hesap Bağdat’tan Döndü

03-04-2024
Nota vermek deyimi daha çok dış politika alanında kullanılan bir argüman olmakla beraber bugün iç politikada mevcut durumu izah etmek için kullanabileceğimiz harika bir deyim oldu.
Seçmenler , genel merkezlerin üsttenci bir dille “işte adayınız bu” şeklinde ortaya koyduğu davranışın hoşuna gitmediğini, bunu bir türlü izah edemediğini, daha açık bir ifadeyle laf anlatamadığını, sandık önüne geldiğinde tepkisini göstererek ortaya koymuştur.
Şunu söylemek istiyorum, Ak Parti  ve MHP tabanı, aday belirleme sürecinden rahatsızlığını, canhıraş bir şekilde dile getirmiş olsada , genel merkezlerin buna kulak tıkadığı konusunda herkes mutabıktır.
Aday adayları,(küçük olsada) bir bedel öderken, seçmenler, adayların, aday adayları arasından seçilmemesini bir dayatma olarak algılamış ve tepkisini bu şekilde ortaya koymuştur.
Mevcut durum her ne kadar sonuçtan okuma şeklinde değerlendirilsede, perşembenin gelişi çarşambadan belliydi.
Hani bir söz vardır ya ”eğri oturalım doğru konuşalım”
Hem Ak Partide hem MHP de belirlenen adayların parti tabanını tatmin etmediği , hatta rahatsız ettiği gün gibi ortadayken alınan bu sonuçları sürpriz olarak değerlendirmek en hafif deyimle seçmeni kale almamaktır.
Tabiri caizse takke düştü kel göründü ve sonuçlar ortada ,seçmenler 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri dahil bir kaç seçimden beri yanlışlarından bir türlü dönmeyen genel merkezlere faturayı kesti.
Aklıma bir fıkra geldi , idama mahkum edilen temele, son bir diyeceğin varmı diye sormuşlar temel , ha bu bana ders olsun demiş.
Bu ders çok ağır oldu şeklinde mırıldayanları duyar gibiyim
bir hatır iki hatır üçüncüde vur yatır şeklinde bir deyimi hatırlamakta fayda vardır.
Sonuç itibarıyla bugün muhasebe yapma zamanıdır, nerde yanlış yaptık deme zamanıdır, ceketimi göndersem seçimleri alırım şeklindeki anlayış dönemini seçmenler kapatmıştır.
Ha birde belirlenen adaylara karşı seçmenin bıkkınlığının göz ardı edildiğini ,bunlardan başka adam yokmu serzenişini kimsenin  duymak istemediğini söylemem gerekiyor.
Sonuç itibarıyla “yersen” şeklinde aday belirlerseniz seçmenden alacağımız cevaba hazır olmalıyız.
Günün sonunda yanlış hesap Bağdat’tan döndü.
Necmettin Şekeroğlu