USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
EĞİTİM

İmzalar eğitim için atıldı!

Yükseköğretim Kurulu ile İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokole Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar ile SESRIC Genel Direktörü Zehra Zümrüt Selçuk imza attı.

İmzalar eğitim için atıldı!
15-08-2023 14:57
15-08-2023 14:58
ANKARA
Google News

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar Yükseköğretim Kurulunda düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) önemli kuruluşlarından biri olan SESRIC ile imzalanan anlaşmanın Türkiye'nin beşeri sermayesine önemli katkılar sunacağı ifade etti.

Yükseköğretim Kurulu olarak Türkiye'nin stratejik kurum ve kuruluşlarıyla iş birliğini artırmayı önemsediklerini vurgulayan Özvar, bu çerçevede farklı kurum ve kuruluşlarla yapılan iş birliği çalışmalarına SESRIC ile devam ettiklerini belirtti.

Eğitim, bilim ve kültür alanlarında iş birliğini teşvik eden İİT'in, geleceğin liderlerini yetiştirerek İslam dünyasının ilerlemesine ve refahına katkıda bulunduğunu ifade eden Özvar, Teşkilatın rolü ve öneminin Türkiye'nin yükseköğretim alanında gerçekleştirdiği iş birliği protokollerinin de daha geniş bir vizyonun parçası olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Türkiye coğrafyasının toplumsal hafızasının bilincinde olarak tarih ve kültür birliğine önem verdiklerini dile getiren Özvar, “Türkiye'nin kıtalar arasındaki köprü rolünü çok önemsiyor ve bu kapsamda gerçekleştirdiği dünyanın farklı coğrafyalarındaki ülkelerle yakın iş birliklerine büyük bir ehemmiyet atfediyoruz. Bu kapsamda Yükseköğretim Kurulu olarak bizler de yükseköğretimdeki uluslararasılaşmayı en önemli gündem maddelerimizden biri olarak görüyor ve değerlendiriyoruz." dedi.

Türkiye'nin, son yıllarda uluslararası öğrenciler için bir cazibe merkezi haline geldiğini vurgulayan Özvar, Türk üniversitelerinin 195 ülkeden 300 binden fazla uluslararası öğrenciye ev sahipliği yaptığını kaydetti. Artan uluslararasılaşmayla doğru orantılı olarak pek çok yeni iş birliğinin gündeme geldiğini söyleyen Özvar, “Ülkemizin içinde bulunduğu jeopolitik konum ve bilim diplomasisinin uluslararası alandaki artan etkisi bu anlaşmaların önemini bir kat daha artırmaktadır." şeklinde konuştu.

“Parlak ve güçlü bir geleceğin inşasına vesile olacak"

İmzalanan anlaşma ile üye ülkeler arasındaki dayanışma ve iş birliklerinin daha da güçleneceğini belirten Özvar, şöyle devam etti:

“Aynı zamanda, İİT üye ülkelerinin ihtiyaçlarına ve kalkınma hedeflerine uygun olarak seçilen alanlarda eğitim programları düzenlenmesi ile insan kaynaklarının geliştirilmesi ve yeteneklerin artırılması hedeflenmektedir. Bu anlaşma sayesinde,  İİT ülkeleri kalkınma çabalarında daha da etkili ve verimli adımlar atabileceklerdir. Sosyoekonomik verilerin derlenmesi ve işlenmesi, karar alıcıların politikalarını destekleyecek ve böylece sürdürülebilir kalkınmanın temelleri sağlam bir şekilde atılmış olacaktır. Bu bakımdan Yükseköğretim Kurulumuz ve SESRIC'in bu iş birliği ile sunduğu katkıların, parlak ve güçlü bir geleceğin inşasına vesile olacağına inanıyorum. SESRIC merkezinin Ankara'da olmasını da özellikle Ankara'daki üniversitelerin uluslararası iş birliğini artırma açısından önemli bir avantaj sağlayacağına inanıyorum."

SESRIC aracılığıyla İİT üye ülkelerindeki öğrencilere, Türkiye'deki üniversitelerde eğitim ve işbirliği yapma imkanı sunulmuş olacağının altını çizen Özvar, böylece İslam ülkelerinin kalkınmasına katkı sunacak nitelikli beşeri sermayenin artırılması imkanı sağlanacağını ifade etti.

Özvar, mutabakat zaptındaki Emerging Talents Capacity Building Program (SET-CAB/Yeni Yetenekleri Geliştirme Programı) sayesinde üye ülkelerden gelen öğrencilere, uluslararası düzeyde uygulamalı deneyim kazanma fırsatı sunarak gençleri geleceğin liderleri olarak yetiştirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Bu programla katılımcıların bir yandan farklı kültürleri tanıma ve bakış açıları kazanma şansı bulurken, diğer yandan da İslam dünyasının sosyal ve ekonomik sorunlarını anlamaya yönelik daha derinlemesine bir perspektif kazanacaklarını anlatan Özvar, “Dolayısıyla SET-CAB'ı, geleceğin liderlerini yetiştirerek İslam dünyasının sürdürülebilir kalkınmasına önemli bir katkı sağlamayı hedefleyen değerli bir teşebbüs olarak değerlendirmekteyiz." diye konuştu.

Erol Özvar, SESRIC ile yapılan bu anlaşmayı, uluslararası iş birliğinin yükseköğretim alanında ne denli kapsamlı ve çok boyutlu olabileceğini gösteren fevkalade önemli bir adım olarak değerlendirdiklerini vurguladı. Özvar, şunları kaydetti:

“Bu protokol, Türkiye'nin ve diğer İİT üye ülkelerinin yükseköğretim sistemlerinin güçlenmesi ve geliştirilmesi amacıyla atılan stratejik bir adımdır. Bu protokol, diğer protokollerden farklı olarak üye ülkelerin kalkınma hedeflerine ulaşmalarına

daha etkili bir şekilde katkı sağlayabilmesi için hem eğitim alanında hem de istatistiksel ve ekonomik alanlarda kapsamlı bir iş birliği sunmaktadır. Bu sayede, üye ülkeler yükseköğretim alanında daha da etkili politikalar geliştirerek sürdürülebilir kalkınmanın temellerini atabilecek ve bölgelerindeki istikrar ve refahı yükseltebileceklerdir."

Özvar, protokolün üniversiteler, öğrenciler ve İİT üye ülkeleri için hayırlı olmasını diledi.​

SESRIC Genel Direktörü Zehra Zümrüt Selçuk da İİT'nin 57 üye ülkesiyle BM'den sonra dünyadaki ikinci en büyük kuruluş olduğuna ve 2 milyarı aşan nüfusu kapsadığına dikkat çekerek, “Ülkemizde 300 bini aşkın yabancı öğrencimiz var ve neredeyse yüzde 90'ı bizim üye ülkelerimizden gelmekte. Dolayısıyla bu mutabakat zaptı da çok önem arz ediyor. Bu protokolün Türkiye'nin bilgi ve tecrübe birikiminin diğer ülkelere aktarılmasını ve YÖK ile aramızdaki iş birliğimizin daha da güçlendirilmesine vesile olacağına inanıyorum." diye konuştu.HABER MERKEZİ

ARŞİV ARAMA
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ