USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
POLİTİKA

Topaloğlu: “Kilis-Azez nitelikli endüstriyel bölgesi (Kaneb), Suriye duvarının üzerine kurulan hayat köprüsü olacaktır”

İyi Parti Kilis Belediye Başkan Adayı Yasin Topaloğlu, gazetemize verdiği özel mülakatta açıklamalarda bulundu:

Topaloğlu: “Kilis-Azez nitelikli endüstriyel bölgesi (Kaneb), Suriye duvarının üzerine kurulan hayat köprüsü olacaktır”
25-03-2024 11:40
25-03-2024 11:41
KİLİS
Google News

Kilis’in en büyük sorunu nedir size göre?

 

Kilis, maalesef sınırında yer aldığı Suriye ile arasına duvar örülen bir “sur dibi şehri” artık. Çünkü“duvara bitişik sınır şehri” demek, bir nevi eskinin “sur dibi mahallesi” demektir. En yoksulların oturduğu, çok sıkıntılı, “getto” mahallelerdir sur dibi mahalleleri… İşte, sur dibi şehirleri de aynı kadere mahkûmdur.

Bin sene sonrasını değil, 20-30 sene sonrasını görmeye çalışalım: Eğer Kilisliler olarak yekvücut olup zamanında tedbirler geliştirmezsek Kilis’i gittikçe küçülen ve yoksullaşan bir kader bekliyor.

Mayın döşenmesi sonrasında Kilis, o dönemin şartlarında problemlerini aşmanın yolunu bulmuştur. Şimdi de günün şartlarına uygun olarak “duvarın getirdiği/getireceği sorunlara” el ele vererek birlikte çözümler üretmeli ve tüm bu problemleri aşmalıyız.

Kilis ile Suriye arasına duvar çekenleri/çektirenleri, başta AB olmak üzere, “duvar şehrine dönüşen Kilis’e” duvarın bedelini ödemeye ikna etmeliyiz.

Duvarın doğurduğu zararların bedelini o duvarıçektirenlere ödetmeliyiz.

 

Sizin deyiminizle, “sur dibi şehri” olan Kilis için neler yapılabilir? Bu konuda bir projeniz var mı?

 

Kilis ve bütün Güneydoğu Anadolu’yu boğacak olan “duvar”a zamanında müdahale ederek, ortak endüstriyel bölgeler oluşturarak duvarın üzerinden bir “hayat köprüsü” kurmalıyız, nefes borusu açmalıyız. Böylece hem Kilis hem Güneydoğu Anadolu Türkiye’nin tesir sahasında bulunan Kuzey Suriye’den ticari, sosyal ve kültürel açılardan kopmayacaktır.

Suriye’deki Türk yönetim bölgesi ile Kilis ortaklığında “Kilis-Azez Nitelikli Endüstriyel Bölgesi (KANEB)”ni kurmalıyız.

KANEB’de üretilen ürünler, AB’ye gümrüksüz girmelidir. AB, Ürdün ile İsrail arasında kurulan Nitelikli Endüstriyel Bölge ürünlerini gümrüksüz ve kotasız olarak kabul etmektedir.

AB’nin Suriyeli göçünü önlemek için bu projeyi desteklemesini talep etmeliyiz. Benzer bir desteği, Katar ve diğer körfez ülkelerinden de istemeliyiz.

 

Endüstriyel bölge tam olarak nasıl bir yapılaşmayı ifade etmekte, nelere fayda sağlamaktadır?

 

Endüstriyel bölge, özellikle sanayi tesislerinin yoğun olarak bulunduğu ve genellikle bir araya getirildiği belirli alanlardır. Bu bölgelerde; üretim, imalat, depolama ve dağıtım gibi endüstriyel faaliyetler de yapılır.

Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren fabrikalar ve üretim tesisleri endüstriyel bölgelerde bulunur. Bu tesisler genellikle benzer veya ilgili endüstriler için bir araya getirilir.

Nitelikli bir endüstriyel bölge, bünyesinde bulunacak olan tesislerin ihtiyaç duyduğu tüm altyapıya da sahiptir. Yollar, elektrik, su, gaz ve diğer temel hizmetler bu bölgeler dâhilinde sağlanır. Elbette bu da şehrin altyapı gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.

Daha sonra endüstriyel bölgeler, üretim yapılan yerlere yakın olmaları nedeniyle lojistik ve dağıtım avantajları sunabilir. Bu, malzemelerin tedarik edilmesi ve ürünlerin pazarlanması için kolaylık sağlar.

En temel faydası da yerel ve yakın bölgelerden iş gücüçekerek büyük oranda istihdam yaratma potansiyeline sahip olmasıdır.

Biz de bu yüzden nitelikli endüstriyel bölgemizi Kilis-Azez ortaklığında kuracağız.

Suriye’deki Türk yönetim bölgesi ile müşterek olarak kuracağımız Kilis-Azez Nitelikli Enstriyel Bölgesi (KANEB)’nde, üretilen ürünlerin AB’ye gümrüksüz girmesi için Brüksel’de çok ciddi lobi çalışmaları yapacağız.

 

Kuracağınız endüstriyel bölge, Kilis’in kalkınmasına ve daha iyi yaşam standartlarına sahip olmasına katkı sunacak mıdır?

 

Elbette... Kilis-Azez Nitelikli Enstriyel Bölgesi (KANEB), Kilisliler için büyük bir istihdam kapısı olacaktır.

Burada kurulan fabrikalar, üretim tesisleri ve lojistik firmaları gibi işletmeler, genişçapta bir iş gücüne ihtiyaç duyacaklar. Bu da Kilis’imizdeki işsizlik oranının en aza inmesini, hatta zaman içerisinde yok olmasını sağlayacak.

Diğer bir yandan Kilis-Azez Nitelikli Enstriyel Bölgesi (KANEB), Kilis için önemli oranda bir ekonomik büyüme sağlayacaktır. Doğal olarak bölgede üretim ve ticaret faaliyetleri artacak, bu da ekonomik canlanma imkânı sunacaktır.

Altyapı gelişimi, teknolojik ilerlemer de Kilis-Azez Nitelikli Enstriyel Bölgesi (KANEB)’nin şehrimize sağlayacağı faydalar arasındadır. Haber Mustafa GÜNAL

ARŞİV ARAMA
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ