USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
POLİTİKA

Topaloğlu: “Kilis, Yapacağımız parklar ile güzelleşecek ve iyileşecektir!”

İYİ Parti Kilis Belediye Başkan Adayı Yasin Topaloğlu, gazetemize verdiği özel mülakatta açıklamalarda bulundu:

Topaloğlu: “Kilis, Yapacağımız parklar ile güzelleşecek ve iyileşecektir!”
21-02-2024 14:18
21-02-2024 14:23
KİLİS
Google News
Yasin Topaloğlu’na göre Kilis’in en büyük eksikliği nedir?
Kilis’in, çözümlenmesi gereken birçok sorunu vardır. Lakin bunların en mühimleri arasında yeşil alanların eksikliği bulunmaktadır. Şehre ilk kez gelen birinin dikkatini çeken ilk şey de budur: Kilis, yeşil alandan mahrumdur. 
Hızlı ve plansız kentleşme, şehirleri yeşil alan yoksunluğuna sürüklemektedir. Oysa planlı kentsel yeşil alanların ilk tanımlaması, Amerikalı peyzaj mimarı Frederick Law Olmsted tarafından 19. yüzyılda Boston Park Sistemi’nin oluşturulması ile yapılmıştır. Yani şehirler kurulurken doğa, şehir içine taşınabilmektedir. Zira pek çok farklı alandan uzmanlara danışıldığında şehir içlerindeki bu parkların ve yeşil alanların insan sağlığı üzerinde çok yönlü olumlu etkilere sahip olduğu vurgulanmaktadır. 
Bu durum, geçmişten günümüze değin böyle süregelmiştir. Örneğin Osmanlı döneminde insanlar, mesire yeri adı verilen açık ve yeşil alanlarda vakit geçirirlermiş. Günümüzde de büyükşehirlerde Avrupa’daki emsallerine benzer şekilde oluşturulan parklar, modern şehirlerin birer göstergesi sayılmaktadır. 
Kilis, hem insanların nefes alabilmeleri için gerekli olan hem de modern şehir göstergelerinden sayılan yeşil alanlardan yoksundur. 
Kilis’in büyük oranda maruz kaldığı göçler sonucu artan nüfus ve bunun beraberinde gelen kentleşme ile konut ihtiyacı her ne kadar kentsel yeşil alanlar adına büyük bir tehdit oluştursa da iyi proje ve planlamalar ile bu tehdidin önüne geçilmesi mümkündür. 
Kilis’in yeşil alan eksikliği nasıl giderilebilir?
Bu eksikliği tamamlamak adına geliştirdiğimiz çeşitli projelerimiz mevcuttur. 
Bunlardan bir tanesi, Kız Meslek Lisesinden başlayarak Debboy Sokak’a kadar Emirgan, Ayşecik Parkı ve Belediye Pasajı’nı da içine alacak şekilde yapacağımız büyük bir yeşil alan olacaktır. 
Bu projemizi takiben Ziraat Bankasını ve Yedi Aralık Parkı’nı içine alacak şekilde, Kemaliye İlkokuluna kadar uzanan yeşil alan ve park yapacağız. 
Şehrimizi güzelleştirmek, Kilisli vatandaşlarımızın nefes alabilecekleri ortamlar oluşturmak ve şehir estetiğini ön plana alan işler yapmak için projelerimizi asla sınırlandırmayacağız. 
Orta Blok diye bilinen Kemaliye İlkokulunun yanındaki alana bir şelale yapacağız ve bölgeye estetik güzellik kazandıracağız. 
Kilis’imizi; yapacağımız parklar, yürüyüş yolları ve yeşil alanlar ile güzelleştirecek, iyileştireceğiz. 
Şehirdeki parklar, bize o şehir hakkında bilgi verir mi?
Türkiye’de kamu alanı olarak adlandırılan parklar, yeşil alanlar ve yürüyüş yollarının yapımı, işletmesi, bakımı ve kontrolü belediyelere aittir. Elbette bu sebeple kent parkları, bulundukları bölgenin sosyal ve fiziksel özelliklerinin yanı sıra en başta belediyecilik anlayışlarıyla ilgili bize bilgi vermektedir. 
Yapılan bazı araştırmalara göre Türkiye’de kent parklarına erişim, Avrupa’daki gibi etnik gruplar arasında değil de gelir gruplarına göre ortaya çıkmaktadır. Birçok şehrimizdeki bakımlı ve güvenlikli parklar, üst gelir gruplarının yaşadığı semtlerde bulunmaktadır. 
Biz, fırsat eşitliğine aykırı olan bu durumu Kilis’te ortadan kaldıracağız ve her Kilislinin, gelir durumu yahut ikamet ettiği semti ayırt edilmeden yeşil alanlara, parklara ve yürüyüş yollarına kavuşmasını, bunlardan faydalanmasını sağlayacağız. 
Kilis’i güzelleştirmek adına atacağınız başka adımlar var mı?
Her projemizin temeline şehrimize hizmet etmeyi, fayda sağlamayı ve muhakkak Avrupa standartlarını Kilis’e taşıma hedefini almaktayız. 
Her projemiz Kilis’i bir adım daha ileri taşıyacak, şehrimizi güzelleştirecek ve iyileştirecektir. 
Kilis’e şöyle bir baktığımızda en büyük sorunlarından bir tanesinin de motosiklet sürücülerinin bolluğu ve bu sürücülerin trafikte kimi zaman sorunlar yaşarken kimi zaman da sorunlar yaşatmaları olduğunu görmekteyiz.
Biz bu durumun önüne geçmek ve motosiklet sürücülerini de rahatlatmak adına şehrin ana arterlerine bisiklet ve motosiklet yolları yapacağız. Yalnızca bisiklet ve motosikletlere ayrılmış olan bu yollar şehrin trafiğini rahatlatırken bir taraftan da motosiklet sürücülerinin güvenliklerini sağlayacaktır. 
Yeşil alanların gerekliliğini konuşurken temel kaygı, şehrin güzelliği midir?
Önümüzdeki 20 sene içerisinde Kilis’in nüfusunun, aldığı göçler dolayısıyla bir milyona yükseleceğini varsayarsak şehrin güzelliğinden daha öteye geçen sorunlarımız ortaya çıkacaktır. Zira bu sorunlar da bugün yavaş yavaş kendilerini göstermeye başlamışlardır. 
Dikey mimarinin yaygınlaşması, hava kirliliği, yeşil alanlardan feragat edilmesi gibi birçok sorun; gün geçtikçe şehrimizi yaşanılabilir olmaktan uzaklaştırmaktadır. Göçlerin devam etmesi ile bu sorunların katlanarak büyümesi de öngörülmektedir. 
Nüfus ve şehirleşme arttıkça şehirlerin üzerinde ısı adaları oluşmakta, hava kirliliği artmakta ve insanların psikolojileri de tüm bunlardan olumsuz etkilenmektedir. 
Bu sebeple, öngörülen durumların önüne geçmek için önlemlerimizi almalı ve yeşil alan varlığımızı artırmalıyız. Haber Mustafa GÜNAL
ARŞİV ARAMA
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ