USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
POLİTİKA

Topaloğlu: “Kuracağımız özel okullarla yeni nesilleri sadece üniversiteye değil, hayata hazırlayacağız!”

İyi Parti Kilis Belediye Başkan Adayı Yasin Topaloğlu, gazetemize verdiği özel mülakatta açıklamalarda bulundu.

Topaloğlu: “Kuracağımız özel okullarla yeni nesilleri sadece üniversiteye değil, hayata hazırlayacağız!”
22-03-2024 13:08
22-03-2024 13:10
KİLİS
Google News

Kilis’te ve bölgede özel okullara rağbet neden arttı?

 

Kilis’te önüne geçilemeyen bir Suriyeli bir sorunu bulunmaktadır. Çok çocuklu bu Suriyeli aileler Kilis’e yerleşmekte ve hâliyle çocuklarını da Kilis’teki okullara göndermektelerdir. Kilis’teki okulların kapasitesi ise bellidir. Küçük sınıflara kapasitelerinden fazla öğrencilerin doldurulması, eğitimin kalitesini düşürmekte ve öğrencilerle şahsi olarak ilgilenilmesine imkân bırakmamaktadır.

Bu sebeple Kilisli aileler, çocuklarının daha iyi eğitim alabilmeleri adına özel okullara yönelmişlerdir.

 

Sizce iyi bir özel okul hangi özellikleri taşımalıdır?

 

İyi bir okul; kemiyeti değil, keyfiyeti öne çıkarmalıdır.

Yani önemli olan okulun kaçöğrencisinin olduğu, bu öğrencilerin kuruma ne kadar kazandırdığı değil; her bir öğrencinin şahsi olarak değerlendirildiği, yeteneklerine göre alanlara yönlendirildiği, eğitim seviyelerinin takip edildiği bir sistem ve nitelikliöğrenim süreçleri ile kaliteli bir geleceğe hazırlanmalarıdır.

Okullar birer eğitim yuvası olmalıdır, ticarethane değil.

Kilis3000 projemizde nitelikli okullar kuracağımızdan söz ettik. Kilis’e kuracağımız bu okullar kısmen İngiltere merkezli Eton Koleji, kısmen endülüs eğitim modeli ve kısmen enderun müfredatını kapsayacak şekilde olacaktır. Köy enstitüleri, eğitim söz konusu olduğunda en nitelikli ve donanımlıöğrencileri yetişmiştir. Biz de buradan yola çıkarak kuracağımız özel okulların temeline köy enstitüleri sistemini yerleştireceğiz.

Biliyorsunuz; köy enstitülerinde öğretmenler hem örgün eğitim verirler hem okuma yazma becerileri ve temel bilgileri kazandırırlar hem de modern ve ilmî tarım tekniklerini öğretirlerdi. Yani köy enstitülerinde salt kitaba, deftere dayalı öğretim yerine “iş için, iş içinde eğitim” ilkesi uygulanmaktaydı. Her köy entitüsünün kendisine ait tarlaları, bağları, arı kovanları ve atölyeleri vardı; derslerin yarısı örgün eğitimle işlenirken diğer yarısı da bu alanlardaki faaliyetler ile geçiyordu. Biz de köy enstitüsü mantığını benimseyerek kuracağımız kampüslere, gerekli olan tüm faaliyet alanlarını dâhil edeceğiz.

Kuracağımız okullar kreş, anaokulu, ilk ve orta öğrenim ile lise gruplarını kapsayacaktır. Kolej ve endüstri meslek liseleri olarak ayrılan okullarımız tüm yaş grupları için aynı gaye ile eğitim modelleri geliştirecektir: Okullarımız, yeni nesilleri sadece üniversiteye değil hayata da hazırlayacaktır.

Mevcut sistemdeki en büyük eksiklik budur. Çocuklarımız ve gençlerimiz, ömürlerinin büyük bir kısmını okullarda sınavlara hazırlanarak geçirmekte ve esasında okulun dışındaki gerçek yaşamdan uzak kalmaktadır. Bu durum, üniversiteler için de geçerlidir. Tüm eğitim sistemi yalnızca okul bitirmek ve diploma almak için değil, nitelikli ve donanımlı bireyler yetiştirmek üzere şekillendirilmelidir. Zira aksi durum binlerce işsiz üniversiteli olarak bize geri dönmektedir.

 

Kilis3000 projesi kapsamında kurulacak olan özel okulların diğer okullardan en temel farkı ne olacaktır?

 

Eğitim sistemimiz başlı başına farklı bir yaklaşımla düzenlenecektir. Kuracağımız okulların diğer okullardan en büyük farkı ise çocuklarımızı ve gençlerimizi sınavlara değil, hayata hazırlamaları olacaktır.

Yıllarca okul sıralarına kapanıp hayattan bihaber kalan gençlerimiz, iyi okulları bitirseler de işsizlik sorunuyla karşılaşmaktadır. Biz bunun önüne geçmek istiyoruz zira işsizlik sorunu öyle tepeden inme çözümlerle değil, temel sistemlerin işleyişinin değişmesiyle mümkündür.

Biz, kuracağımız okullarda anaokulu seviyesinden üniversiteye kadar gençlerimizin tüm eğitim süreçlerinde onları donanımlı bireyler hâline getirerek hayata hazırlayacağız.

Liselerimizden mezun olan gençlerimiz en iyi üniversitelerin en iyi bölümlerini kazanacakları gibi endüstri meslek lisesi öğrencilerimiz de okullarından mezun olduklarında mesleklerine hâkim olacaklardır.

Ayrıca kuracağımız okullar, yatılı ve gündüzlü sistemler ile çalışacaktır. Yani isteyen öğrencilerimizin gündüzlü olarak, yalnızca derslerine gidip gelerek eğitimlerini tamamlayabilecekleri gibi çeşitli sebeplerle barınma ihtiyacı duyan yahut bu şekilde daha iyi bir eğitim alacağını düşünen gençlerimiz ile aileleri de yatılı okul hizmetimizden faydalanabileceklerdir.

 

Şehre kurulan nitelikli özel okulların Kilis’e katkısı ne olacaktır?

 

Öncelikle şehrimizin evlatları iyi eğitim almış, iyi mesleklere ve işlere sahip bireyler olarak ailelerinin yüzlerini ağartacaklardır.

İşsizliğin bu denli yaygın olduğu bir toplumda bireyler, kendilerini en donanımlı hâllerine getirmek zorundalardır. Artık bir dil bilmek bile yeterli değildir.

Tüm bunların yanı sıra neredeyse her iş sektörüne getirilen mülakat sistemleri, bireylerin akademik başarısının haricindeki özelliklerini de değerlendirmektedir. Gençlerimiz, iş başvuru yahut iş kurma süreçlerinde bu hususlar il yüzleşmekte lakin yıllarca sadece akademik eğitim aldıklarından deyim yerindeyse sudan çıkmış balığa dönerek bocalamaktadır. Yüzleşmenin ardından telafiye çalışsalar da geçen onca senenin açığı öyle kolay kapanamamaktadır.

İşte biz tam da bu yüzden nitelikli özel okullar projemizi geliştirdik. Üzerimize düşen görevi yapacak ve gençlerimizi, donanımlı bireyler hâline gelecek şekilde yetiştirerek hayat başarılarının önlerine serilmesini mümkün kılacağız.

Gençlerimiz, elde ettikleri başarılarla Türkiye’de ve dünyada isimlerinden söz ettiktirdiklerinde şehrimizi ulusal ve uluslararası alanlarda temsil etmiş olacaklardır.

Gençlerimiz, iş bulma yahut iş kurma girişimleri ile elde ettikleri başarılar sayesinde Kilis’imizin adının daha sık anılmasını sağlayacak ve muhakkak memleketlerini unutmayarak alanlarındaki en iyi hizmetleri şehrimize sunacakladır.

 (Haber Mustafa GÜNAL)

 

ARŞİV ARAMA
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ