USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

TÜRK-DİYANET VAKIF-SEN BAŞKANI GENCO "CAMİLERDE ELEKTİRKLERİN KESİLMESİ CEMATİ MAĞDUR EDİYOR"

Türk-Diyanet Vakıf -Sen Başkanı Yusuf Genco yaptığı açıklamada Camilerde elektriklerin kesilmesi cami cemaatini mağdur ediyor dedi.

TÜRK-DİYANET VAKIF-SEN BAŞKANI GENCO "CAMİLERDE ELEKTİRKLERİN KESİLMESİ CEMATİ MAĞDUR EDİYOR"
21-02-2022 18:03
21-02-2022 18:05
KİLİS
Google News

TÜRK-DİYANET VAKIF-SEN BAŞKANI GENCO "CAMİLERDE ELEKTRİKLERİN KESİLMESİ CEMATİ MAĞDUR EDİYOR"

KİLİS

Türk-Diyanet Vakıf -Sen Başkanı Yusuf Genco yaptığı açıklamada Camilerde elektriklerin kesilmesi cami cemaatini mağdur ediyor dedi.

Yusuf Genco "Camilerde uygulanan çift elektrik abonelik sistemi ile camilerin aydınlatma giderleri genel bütçeden karşılanırken, ısınma ve soğutma giderleri vatandaşlardan toplanan paralarla ödenmeye çalışılıyor.

Ancak bu durum soğuk aylarda ısınma, sıcak aylarda ise soğutma giderlerinin çok yüksek olması yüksek elektrik faturaları ile borçların ödenememesi ile elektrik dağıtım şirketleri cami elektriklerini kesiyor.

Bu durum karşısında camilerde uygulanan gençlerimize yönelik derslerde aksaklıklar oluyor ve çoğu camilerde ısıtma ve soğutma faturaları yüzünden  bu ve buna benzer hizmetlerde aksaklıklar yaşanıyor.

Camilerin elektrikleri birikmiş borcundan dolayı kesilmesi İmam-Hatipleri ve Camii cemaatini mağdur ediyor .

Türk Diyanet Vakıf-Sen Başkanı  Yusuf Genco Camilerin aydınlatma, ısıtma ve soğutma giderlerinin genel bütçeden karşılanması gerektiğini söyledi.

Hükümetin bu konuda bir an önce adım atmasını talep eden Genco, camilerin ısınma ve soğutmadan kaynaklı elektrik faturalarının Camii Görevlileri, cemaat ve elektrik şirketlerini karşı karşıya getirdiğine dikkat çekti.

Elektrik borcundan dolayı bazı camilerin icralık olduğunu ve bazı Camilerin de elektriğinin kesildiğine dikkat çeken Genco , bu durumun Türkiye için büyük bir ayıp olduğunu vurguladı.

Camilerin elektrik sorununun kangren olduğunu belirten Genco, “Sadece Kilis'te değil, Türkiye genelinde Camii elektrikleri ile ilgili büyük sorunlar var.

“Camilerdeki hizmet kamu hizmeti değil mi?”

Diğer kurumlarda olduğu gibi Camilerin de aydınlatma, ısıtma, soğutma, su ve elektrik gibi giderlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini belirten Genco , “Kamu hizmet binalarının elektrik giderlerini devlet neden ödüyor?

Çünkü buralarda bir kamu hizmeti verilmektedir. Tabi ki devletin bu kurumların elektrik giderlerini ödemesi kadar doğal bir şey olamaz, bu çok doğaldır ve gereklidir. Fakat diğer taraftan camilerimizin elektrik giderleri iki kısma ayrılmış. Biri aydınlatma diğeri ısıtma ve soğutmadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı camiler için, ‘ben aydınlatma ile ilgili olan faturaları öderim ama ısıtma ve soğutmaya ait giderleri ödemem’ diyor.

Camilerdeki hizmet kamu hizmeti değil mi?

Camiler ibadet yapılan mekânlardır, saygı gösterilmesi gereken, ihtiyacı olduğunda giderilmesi gereken kutsal bir mekânlardır. Böyle olunca zaman zaman bu konuda büyük sıkıntılar da yaşıyoruz. Camilerin ısıtma ve soğutma giderleri birikmiş, cemaat tarafından da ödenememiş. Bazı kırsal ve kenar mahallelerimiz var. Bu mahallelerdeki cemaatin maddi durumu yok, zaten kendileri yardıma muhtaç ve devletten de yardım almaktadırlar. Bu bağlamda İmam-Hatip arkadaşlarımızın cemaatten para istemesi ne derece doğru olur?” diye sordu.

“Camilerin fatura mağduriyeti giderilmeli”

Elektrik borcu nedeniyle birçok caminin icralık olduğuna dikkat çeken Genco, “Özellikle kış aylarında ısıtma-soğutma ile ilgili birçok camimiz şu anda icralık. Yüksek meblağda gelen elektrik faturalarını ödeyemedikleri için camilerimiz icraya verilmiş. Türkiye Cumhuriyeti devleti için bu durum çok büyük bir ayıptır. Hükümet tarafından detaylı araştırma yapılsın; kaç tane cami icralık olmuş, kaç tane cami hakkında icra davası açılmış, kaç cami şu anda elektrik faturasını ödeyemiyor  ifadelerini kullandı.

“Her camiye tek abonelik verilmesini talep ediyoruz”

Camilerin aydınlatma, ısıtma ve soğutma giderlerinin genel bütçeden karşılanması ile yaşanan bütün bu sorunların çözüleceğini belirten Genco, “Bu durumun tekrar gözden geçirilmesini talep ediyoruz dedi.

Camilerin “ticarethane abonesi” statüsünde kabul edildiği için fahiş fiyattan elektrik faturası ödemek zorunda kaldığını da belirten Genco, camilerin ticarethane olmadığını ve ibadethane olduğunun altını çizdi.

“Camiler ticarethane değil ibadethanedir”

Camilerde iki aboneliğin kaldırılması gerektiğini belirten Genco, Sayın Cumhurbaşkanımız sivil toplum kuruluşlarının, derneklerin, vakıfların, cemevlerinin elektrik aboneliğinin ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürüleceğini söyledi. Çünkü sivil toplum kuruluşları, dernek, vakıf ve cemevlerinin ismi zikrediliyorsa camilerin de isminin zikredilmesi gerekir. Fakat elektrik aboneliğinin ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülmesi de çözüm değildir. Camilerimizin elektriğinin tamamı hükümet tarafından karşılanması gerekir.” diye konuştu.

Mehmet Çiçekdal

ARŞİV ARAMA
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ