USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Küçük Bir Analiz...

05-04-2024
Seçimler bitti! Geleceğe bakmamız lazım
31 Mart 2024 tarihinde mahalli idareler yerel seçimleri gerçekleştirildi. Elbette üzerine yazılacak ve söylenecek çok şeyler olabilir. Ancak bizler Kilis için bir durum değerlendirmesi yapmak ve seçimin nasıl sonuçladığı ile ilgili olarak bir kaç bir şey yazmak istiyoruz.
Kilis'te 31 Mart seçimlerine gidilirken elbette Kilislilerde heyecan tavan yapmaya başlamıştı. Acaba Siyasi partiler adaylarını kimlerden yana kullanacaklardı diye. 
Eylül-Ekim ayında başlayan aday belirleme süreci son adayı açıklanması ile birlikte siyaset Kilis'te iyice canlanmaya başlamıştı. Kamuoyunda ve Kulislerde herkes şu parti kazanır bu parti kazanır şu parti şöyle yapar bu parti böyle yapar gibilerinden salvoları hep duyduk işittik ve hatta dillendirdik. Kendimizce durum değerlendirmesi yaptık.
Bütün siyasi parti başkan adaylarının ve teşkilatlarının sahada canla başla çalıştıklarına hep birlikte şahitlik ettik.
Öncelikle belirtmem gerekir ki aday belirleme noktasında en büyük sürprizi Milliyetçi Hareket Partisi yaptı. AK Parti kurucu il başkanı iki dönem milletvekili ve bir dönem Kilis Belediye başkanlığı vazifesini yerine getiren Av. Hasan Kara Milliyetçi Hareket Partisinin adayı olmuştu. Hasan Kara siyasi tecrübesiyle adaylığı açıklandığı andan ve seçim gününün akşamına kadar durmadan çalıştı ve seçimi kazanmak için gayret gösterdi. Halk Hasan Kara'ya eski siyasetçi olması hesabıyla çok büyük bir teveccüh gösterse de sonuç istediği gibi olmadı. 
Yine adaylığı sürpriz olan adaylardan birisi Yasin Topaloğlu oldu. İYİ Partiden adaylığı açıklandıktan sonra Yasin Topaloğlu soluğu Kilis'te aldı. Zaman kaybetmedi seçim çalışmaları için plan ve program üzerine yürüdü. Seçim ofisinden anons arabalarına kadar yaptığı basın açıklamalarından ilk defa şahitlik ettiğimiz seçim kampanyasına kadar var gücü ile halkın karşısında yer aldı. Ama maalesef halkın nezdinde gerekli tasarruf oluşamadı. 
Kilis'te kazanmasına kesin gözüyle bakılan AK Parti Kilis Belediye Başkan Adayı Ecz. Reşit Polat'ı adaylığı aslında bir sürpriz olmadı. Kulislerde devamlı bir şekilde ismi anılıyordu. Serhan Diyarbakırlının il başkanlığında teşkilatı ile birlikte Kilis'i sokak sokak mahalle mahalle gezdi. Açılışlar, toplantılar, mitinglere katıldı. Ancak gelinen son noktada halk tercihini bu sefer AK Partiden yana kullanmadı.
Kilis'in yeni Belediye Başkanı Av. Hakan Bilecen kendisine Cumhuriyet Halk Partisi tarafından teklif götürüldüğünde siyasetin içerisinde birisi olarak kabul etti. İlk başlarda hiç kimse kendisine şans tanımıyordu. Hasan Kara ve Reşit Polat'ın seçime girdiği bir yerde seçimi kazanması mucize gibi bir şey olarak görünüyordu. Genel Başkan Özgür Özel geldiğinde yağan sağanak yağmura rağmen  belki sayısı en fazla 5 yüz kişiyi bulan insan kalabalığı ile miting yapmıştı. Özgür Özel konuşmasında kızdır kızdır ye müceddere diyordu. 
Av. hakan Bilecen kısıtlı seçim imkanlarına rağmen halkın gönlünde taht kurmuştu. Çok gizliden gelen bir oy kitlesi vardı. Sonucunu kendisi dahi tahmin edemeyeceği bir seçim sonucu ile karşılaştı. çok mutlu ve gururluydu. çünkü seçimi açık ara fark ile kazanmıştı. CHP ilk 20-25 yıl sonra böyle bir galibiyet alıyor ve seçimi kazanıyordu. Ve Av. Hakan Bilecen Kilis'in yeni belediye başkanı oluyordu.
Diğer elbette aday olarak yarışan siyasi partilerimizin değerli belediye başkanları mevcut ancak biz Mecliste gurubu bulunan siyasi partilerin adayları üzerinde bir durum değerlendirmesi yaptık. 
Şimdi sonuca gelelim;
Kilis'te seçimlerin hatta Türkiye genelinde yerel seçimlerde İktidar Partisi olan AK Parti'nin kaybetmesinin temel sebepleri ortaya çıkıyor.
Nedir bu sebepler? Aslında herkesler tarafından bilinen bir konu..
Seçmene 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan seçimlerde aslında İktidara sarı kartını göstermişti. Kilis'te her dönem 2 tane çıkan Milletvekili sayısı 1 'e düşmüştü. Bundan sebep Hükümet politikalarının olduğu sonucudur. 
Seçimlerde durumun bu şekilde cereyan etmesinin altında elbette ekonomi yatmaktadır. Ekonomik gidişatın kötü göstergeleri ve dahi emeklilerin son hali seçimin sonucunu ciddi şekilde ortaya çıkarmıştır. Seçmen burada tercihini AK parti'ye ya oy vermeyerek ya da sandığa gitmeyerek göstermiştir. Zira Kilis'te sandık başına gitmeyen kişi sayısı 16 bin olmuştur. 
Burada seçimin kaybedilmesinde AK Parti Kilis il başkanlığını suçlamak veya adayı suçlamak bence abesle iştigaldir. Çünkü burada yatan alt yapısını oluşturan durum Ekonomidir. Zira AK Parti Kilis il başkanlığı veya adayı Ülke ekonomisi ile ilgili ne yapabilir ki. 
Onun için seçimi belirleyen durum Ekonomi olmuştur. Diğer 11 il'de olduğu gibi Kilis'te verilen tepkiler nedeniyle Belediye AK Parti'den CHP'ye geçmiştir.
Şimdi beklentimiz ne olmalı;
Seçimi açık ara fark ile kazanarak Kilis'in yeni Belediye Başkanı Av. Hakan Bileceni öncelikle tebrik ediyorum. 
Artık seçimler ve geride kalmıştır. kendi ifadesi ile CHP rozetini çıkarıyorum ve Türk Bayrağı roztini takıyorum ve Kilislilerin Belediye başkanıyım derken artık Kilis'e yeni, dönemde hizmet sağlamasını canı gönülden arzu ediyoruz. 
Ötelenmiş, sümen altı edilmiş, yapılması zor gibi görünen projelerin yanında kendisinin ortaya koymuş olduğu projeleri bir an önce hayata getirmesini buradan acizane söylemek istiyorum.
İşi zor yükü ağır Allah yar ve yardımcısı olsun... Başarılar diliyorum...