USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hakemler ve hatalar

27-10-2022

Hakemler ve hatalar

Belki bu yazımda sizlere futbolun içerisinde hakem kararlarının yanlışlıklarından bahsedeceğim ama yine bazı otoriteler başarısızlığa kılıf hazırlıyorsun diyecekler.

Futbol kitleleri arkasından sürükleyen bir oyun. On binlerce taraftar önünde ve ekranları başında milyonları bulan izleyiciler tarafından izlenen bir oyun.

Futbol, insanları cezbeden bir yöne sahip. Futbolun güzellikleri var. Futbol dostluktur, kardeşliktir,rekabettir,başarıdır.

Her sezon taraftarların heyecanla beklediği ve ilgi duyduğu futbol maçlarında son zamanlarda ciddi hakem hatalarına şahitlik ediyoruz.

Elbette Süper lig’de,TFF 1. Lig,2. Lig ve alt liglerde oynanan maçlarda hakem hatalarına şahitlik ediyoruz. Hakemler zaman zaman verdikleri yanlış kararlar ile tribünlerden maç izleyen taraftarları veya ekranları başında maç izleyen taraftarları çileden çıkarıyorlar.

En son geçen hafta içerisinde Galatasaray’ın Alanyaspor karşılaşmasında Galatasaraylı futbolcuya gösterilen kırmızı kart hala konuşulmaya devam ediyor. Hakem hatasından dolayı Galatasaraylı futbolcu Profesyonel Futbol Disiplin Kuruluna sevke edilmedi.

Bölgesel Amatör ligde mücadele eden Kilis Belediyespor’da bu sezon yine hakem kararlarından hatta daha öteye gideyim hakem atamalarından ciddi anlamda rahatsız.

Tabi Kilis Belediyespor’un bir lobisi olmadığı için bu yazdıklarımız ve söylediklerimiz ancak lafta kalıyor.

Mesela birkaç örnek vermek istiyorum sizlere.

Kilis Belediyespor lig başlamazdan önce Ziraat Türkiye kupası maçları oynadı. Ziraat Türkiye Kupası 2. Turunda rakip 2. Lig takımı Kırşehrispor. Kilis Belediyespor ilk yarıda attığı gol ile devreye 1-0 önde girecek. Ancak maçın orta hakemi akıl almaz bir pozisyonda hem de ilk yarının son dakikalarında Kilis Belediyespor’lu futbolcuya önce 2. Sarı kart daha sonra kırmızı kart gösteriyor ve Kilis Belediyespor yaklaşık 100 dakika saha da 10 kişi mücadele ediyor. Belki o kırmızı kart olmasa Kilis Belediyespor maçı 11 kişi tamamlasa Kilis Belediyespor sahadan tur atlamış takım olarak ayrılacak. Zira Kilis Belediyespor bu maçta golü 80. Dakikasından sonra kalesinde gördü.

Bölgesel Amatör ligin başlaması ile birlikte fikstür gereği Kilis Belediyespor ilk maçını deplasmanda Samandağ spor karşısında oynadı. Kilis Belediyespor sarı kart olan kalecinin pozisyonunda direk olarak maçın orta hakemi tarafından Kırmızı Kart ile cezalandırılıyor ve Kilis Belediyespor sahada 10 kişi ile ediyor.

Maçın ikinci yarısında Kilis Belediyespor rakip kalede gol buluyor ve 1-0 öne geçiyor. Rakip takım gol bulmak için yüklense de maçın orta hakeminin akıl almaz kararları milleti çileden çıkarıyor. Öyle ki saha kenarında pozisyona yalnızca itiraz eden Kilis Belediyespor Teknik Direktörü İbrahim Katırcı direk olarak Kırmızı kart ile cezalandırılıyor. Hakem raporları sonucunda da Kilis Belediyespor Teknik Direktörü İbrahim Katırcıya 4 maç ceza veriliyor.

Kendi sahamızda oynanan Hadırlı gücü spor maçında ise durum pekte bir değişiklik göstermedi. Bir pozisyonda rakip takım oyuncusu ceza sahası içerisinde eliyle topu kepçelemesine rağmen maçın orta hakemi oyunu devam ettiriyor ve Kilis Belediyespor lehine olan penaltıyı çalmıyor.
Deplasmanda oynanan Anamurspor maçında ise maçın orta hakemi takdir haklarını hep ev sahibi takımdan yana kullandı.

Son oynadığımız Adana 1954 FK maçında ise bize göre rakip takımın bulduğu 2. Golde bariz ofsayt söz konusu iken maçın yan hakemi ve orta hakemi oyunu devam ettirdi ve Kilis Belediyespor o pozisyon sonrasında kalesinde gol gördü ve sahadan mağlubiyetle ayrıldı.

Kilis Belediyespor Teknik Direktörü İbrahim Katırcı hoca son 4 maçta tribünlerde otururken yardımcıları takımı sevk ve idare ettiler.

Yaşanan bunca aksiliklerden sonra Kilis Belediyespor kendi gurubunda 4 maçta 3 beraberlikle ayrılarak son maçında da mağlubiyetle sahadan ayrıldı.

Tabi itiraz ettiğimiz konulardan biriside maalesef hakem atamaları.

Nasıl oluyor bilmiyorum ama Kilis Belediyespor Adana takımı ile maç oynuyor maçın orta Hakemi Osmaniyeli, Yine son hafta oynanan Kilis Belediyespor Adana FK maçının orta hakemi Mersinli.

Diyeceksiniz ki ne var bunda!

Şimdi Kilis Belediyespor’un gurubunda Adana, Gaziantep, Mersin, Osmaniye,Hatay ve Kilis takımları var. Bu illerin takımları birbirleriyle maç yaparken yine bu sözünü ettiğimiz bölgelerden hakem ataması yapılıyor.

Az evvel dediğim gibi. Kilis Adana ile maç yapıyor hakem Mersinli ama Mersinin gurupta takımı var. Veya değişik bir maçta diğer hakem ataması. Bu sorun nasıl çözülür bilmiyorum ama Merkez Hakem Komitesinin bu durumu bir gözden geçirmesi lazım.

Çünkü pozisyonlara sırf itiraz ettiği için pozisyonu dile getirmeye çalıştığı için bir teknik adama 4 maç ceza vermek insafsızlığın ve eyyamcılığım daniskasıdır.

Hamza Özkaya