USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

40 YIL ÖNCE KİLİS'İN SORUNLARI (4)

14-03-2022

40 YIL ÖNCE KİLİS'İN SORUNLARI (4)

           Geçen yazımızda Kilis'in 40 yıl önce var olan sorunlarının bir kısmını maddeler halinde sıralamış idik.Şehrimizin sorunlarının hangilerinin çözüldüğünün ya da çözülemediğinin bir mukayese ve muhasebesini yapmak amacıyla kaleme aldığımız yazımıza bugün de devam ediyoruz.

         24- Şehir içi hoparlör tesisatı yeniden yapılmalıdır.Önemli birçok duyurular bu nedenle halk tarafından yeterince izlenememektedir.

         25-Kilis'te kent içinde telefon kulübeleri konulmalıdır.

          26- Kentin tek bir gasilhanesi yoktur.

          27- Kent içindeki tuvaletler yetersiz ve bakımsızdır. Bu konuya gerekli önem verilmelidir.

          28- Yıllardan beri Devlet Planlama Teşkilatı ile Başbakanlık arasında beklediği bildirilen "Serbest Pazar" sorunu bir an önce gerçekleştirilmeli, serbest pazar saptanacak üniteler belirlenirken Kilis gözlerden uzak tutulmamalıdır.

          29- Sınırda bulunan mayınların kaldırılması zorunlu bir hale gelmiştir. Bugün için kaçakçılığın önlenmesinde hiçbir fonksiyonu kalmayan mayınların temizlenerek üç buçuk milyon dönümü bulan 2 Kıbrıs genişliğindeki bu arazi parçası ulusal ekonomimize kazandırılmalıdır. Bu şekilde yılda 10 milyar lirayı aşan ulusal gelir kaybı önleneceği gibi en az 2500 çiftçi ailesi de toprağa kavuşmuş olacaktır.

            30-Kilis'te tütün ve tömbeki ekimine yeniden izin verilmelidir. Bugüne kadar yaptırılan deneme tütün ekiminden olumlu sonuçlar alınmıştır.Ancak her nasılsa 1975 yılında çıkarılan 1803 sayılı af yasası bölge çiftçilerine yeterince duyurulmadığından gerekli itiraz yapılamamış, böylelikle Kilis tütün ekimi alanları dışında bırakılmıştır. Bölgenin ekonomik yapısını önemli ölçüde etkileyecek olan tütün ekimine izin verilmesi için bir an önce gerekli yasal ve idari düzenlemeler yapılmalıdır.

             31-Kilis'te üretici toplu meyveciliğe özendirilmeli, bu amaçla örnek tarım işletmeleri kurulmalı,üreticiler için bu konuda eğitici kurslar açılmalıdır.

           32- Bölgede arıcılık bugün için yeterli düzeyde değildir. Kilis arıcılık için iklim yönünden de çok elverişli bulunmasına karşılık yeterli teknik bilgi verilmemesi ve kredi almakta karşılaşılan sorunlar nedeniyle geri kalmıştır. Bu konuda yerel tarım kuruluşları tarafından gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

          33- Zeytinyağı bugün için bölgede önemini kaybederek masraflarını bile çıkartacak gelir getirmediğinden  üretici ağaçları sökmeye yönelmiştir. Bu nedenle üretici bilinçlendirilmeli,bu toprakların sofralık zeytin üretecek şekilde yeniden tanzimi uzun vadeli bir program çerçevesi içinde ele alınmalıdır.Yoksa bu yıla kadar Kilis'te 9 milyon zeytin ağacı yok olup gidecektir.

                                                  devam edecek

Kalın sağlıcakla.

Cahit Faruk İslamoğlu