USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Selatin Camiler

15-03-2024
Kilis'te son 15 yılda hep "Selatin" camiler yapılıyor."Selatin Cami" ifadesi Sultanların yaptırdığı büyük camiler için kullanılır.    Eskiden böyle büyük eserleri savaşa gidip ganimet elde eden padişahlar kendi imkanlarıyla yaptırıyorlardı.
Onlardan bir tanesi de Doğan Güreş Paşa  mahallesinde hayırsever kardeşimiz Ömer Beyaz tarafından inşa edilen "Abdülhamit Han Camii" 
Bugün camiinin banisi Ömer beyle  birlikte muhteşem eseri inceleme fırsatım oldu.Cami inşasında titiz bir işçilik  göze çarpıyor.Ömer bey estetik ve işlevsellik konusunda hep titiz davranmış.
Dikkatle incelediğinizde  sizi hayran bırakacak bir güzellikle karşılaşıyorsunuz.
Avludaki şadırvanda çok özel bir mermer ve işçilik dikkat çekiyor.Ayrıca  her musluğun başında anlamlı  Hadis-i Şerifler istiflenmiş.
İki ayrı alanda yapılacak yeşil alan düzenlemesi de camiye bir ayrıcalık katacak.
Kısa bir zaman içerisinde ibadete açılacak olan  caminin banisi Ömer beye Kilis'e böyle ölümsüz bir eser bıraktığı ve de  kendi ismi yerine Büyük Sultan Abdülhamid Han'ın ismini verdiği için teşekkür ediyorum.
***********
Gonca Tokuz'u kutluyorum
Kilis Belediyesi bu dönemde çok güzel kültürel  çalışmalara da öncülük etti.
Mantıkızade  Abdullah Enveri Efendi'nin (1825-1885) torunlarından Gonca Tokuz hanımefendinin hazırladığı "Kadim Şehir Kilis'te KAŞIK ÇALIMI" isimli yemek kitabını bastırarak gelecek kuşaklara bir kültür hizmeti sunmuş oldu. Büyük bir emek ve özenle hazırlanan eser içeriği ve baskısının güzelliği ile övgüyü hak ediyor.
Kaşık Çalımı, Kilis'te akşam vakti herkesin  toplanarak yemekte aynı tabağa kaşık çalmasından ilham alınarak türetilen bir deyim.. 
Kilis'imize böyle bir eser kazandıran Belediye Başkanımız Sn. Servet Ramazan beyi ve değerli yazar Sn.Gonca Tokuz hanımefendiyi yürekten kutluyorum.
************
Kadim şehir KİLİS
Kadim Şehir Kilis'in eski evlerinin yer aldığı bölgedeki sokaklar,caddeler  bir proje dahilinde cephe sağlıklaştırması ile elden geçiriliyor.Gece aydınlatması için yerden Led ışıklar konuluyor.
Yapılan işe 26 milyon lira para ödeniyor.Kilis'in  turizmden gerçek manada pay alabilmesi  için bu tür harcamalar gerekiyor olabilir.
Projeye emeği geçenlere teşekkür ederiz.
Ancak,projede yer alan sokak yer  aydınlatmaları bir süre sonra patlayınca bütün masraflar çöpe gidecek.
Nereden mi biliyorum.Restore edilen bütün camilerin hepsinde Led aydınlatmalar konulmuştu  ve hepside patladı ve hiçbiri yanmıyor.
Bu manada bütün masraflar boşa gitmiş oldu.Ben diyorum ki aydınlatmalar yapılsın ve fakat daha sonra bakımları devam etsin..
Ulu Cami'nin,Mevlevihane'nin ve Tekye Camii'nin o ışıltılı muhteşem gece görüntüleri mazide kalmasın.
Beytülmalin paraları harcanırken çok dikkatli olmak gerekiyor.