USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

40 YIL ÖNCE KİLİS'İN SORUNLARI (5)

15-04-2022
40 YIL ÖNCE KİLİS'İN SORUNLARI (5)
          Geçen yazımızda Kilis'in 40 yıl önce var olan sorunlarının bir kısmını maddeler halinde sıralamış idik.Şehrimizin sorunlarının hangilerinin çözüldüğünün ya da  çözülemediğinin bir mukayese ve muhasebesini yapmak amacıyla kaleme aldığımız yazımıza bugün de devam ediyoruz.
          34- Kilis'te taşlık alanlar bir an önce temizlenmelidir. Kilis'te halen tarıma elverişsiz durumda bulunan 10 bin  hektarlık alanın büyük bir bölümü ulusal ekonomimize kazandırılmalıdır.
          35- Kilis'te üretme istasyonu bağcılığa gereken önemi vermeli. Sanayi üzümü yerine sofralık üzüm çeşidi üreticinin yönlendirilmesi için özendirici önlemler derhal alınmalıdır.
          36-Orman ürünlerinin Kilis'te pazarlanması, bunları değerlendirecek tesislerin kurulması önem arz etmektedir. Bununla birlikte orman alanlarının artırılması için gerekli proje ve etüt çalışmalarına hızla ağırlık verilmelidir.
          37- Kilis ve yöresinde bulunan tarihi eşyalar onları koruyacak bir müze olmadığından kaybolup gitmektedir.Bu nedenle ilçede bir müze kurulması ile bugün için paha  biçilemeyecek değerde bulunan tarihi eşyaların burada derlenmesi sağlanmalıdır.
          38- Kilis'te çocuk kitaplığı da bulunmamaktadır.Kilis'te bir çocuk kitaplığı kurulması için gerekli özen gösterilmelidir.
          39- Büyük kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk,Suriye cephesinden dönerken Kilis'e uğramış,Kilis'te gördüğü manzara karşısında şu tarihi söylevini söylemiştir: "İlk ayak bastığım Türk toprağındaki bu uyanıklığa cidden hayran kaldım ve bir daha iman ettim ki bu millet asla ölmeyecektir. Var olun Aziz Kilisliler..." Atatürk'ün bu sözlerinin büyük anlam taşıdığı ortadadır. Bu nedenle Atatürk'ün Kilis'te karşılandığı ve bu tarihi söylevini söylediği halen Türkiye Muharipler Derneği Kilis şubesinin bulunduğu yer civarına Atatürk'ün Anıtı yaptırılmalı,bu tarihi belgesel sözü de buraya yazılmalıdır.Bu anıt Kilis'in Kurtuluş Savaşı'ndaki önemi bakımından büyük özellik taşıyacaktır.
          40- Kilis'te çimento fabrikası kurulması için girişimler sonuçsuz kalmıştır. Teşebbüsçülere devlet tarafından gerekli ilgi gösterilerek ham madde yönünden zengin bulunan Kilis'ten Ortadoğu ülkelerine ihraç edilecek çimentonun Kilis'te üretilmesi için gerekli tesislerinin kurulması gerçekleştirilmelidir.  
            41- Kilis'te yetişen ürünleri alıcı ülkelere tanıtmak amacıyla her yıl belli bir tarihte festival düzenlenmeli, teşvik edici yarışmalar yapılarak başarılı üreticilere çeşitli ödüller verilmelidir.
          42 -Kilis'teki yeraltı sularına sahip çıkılmalı, bu suların yollarının tahrip olması önlenmelidir.
          43- Tarihi Koca hamamı bugün çökme tehlikesi ile karşı karşıyadır.Vakıflar idaresi bu tarihi hamama sahip çıkarak gerekli restorasyonu yaptırmalıdır.
(devam edecek )
Kalın sağlıcakla...