USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

40 YIL ÖNCE KİLİS'İN SORUNLARI VE İSTEKLERİ NELERDİ? (1)

28-02-2022

40 YIL ÖNCE KİLİS'İN SORUNLARI VE İSTEKLERİ NELERDİ? (1)

            Tarihin her döneminde bireyler ve toplumlar türlü sorunlarla karşılaşmışlar ve güçleri nispetinde bunların üstesinden gelmeyi başarmışlardır. Ne var ki halledilen her sorundan sonra başka sorunlar başgöstermiş olup, bu süreç böylece devam edecektir. Biz bu yazımızda Kilis'in 40 yıl önce gündemde olan sorunlarını anlamak, geçen bu süre içerisinde hangilerinin giderildiğinin, hangilerinin çözülemediğinin bir  mukayese ve muhasebesini yapmak amacı taşıyor. Yazının sonunda bunlara dair nihai yorum elbette okuyuculara ait olacaktır.

              Kilis Kent Gazetesinde, okurlardan gelen isteklerden oluşan raporlar 17 Haziran 1982 tarihinden itibaren maddeler halinde yayınlanmaya başlamış, “Aklınıza gelen her konuda düşüncelerinizi bize yazın" sloganının yanında okurlardan gelen taleplerin ilgili bakanlıklara rapor halinde gönderileceği hususu belirtilmiştir.

        Şimdi sizlere 40 yıl önce Kilis'te var olan sorunları maddeler halinde sunuyorum.

        1- Kilis'in nazım imar planı yeni baştan ele alınmalı, hazırlanacak yeni bir şehir imar planı uygulamasına derhal geçilmelidir. Bu ileriki nesillere bırakılacak en güzel armağan olacaktır.

         2- Mahalle ve sokak aralarındaki boş alanlar tespit edilerek bunlara çocukların vakit geçireceği oyun bahçeleri yapılmalıdır.

          3- At arabaları yasaklanmalı, kent temizliğini olumsuz yönde etkileyen bu at arabalarının trafiğe çıkmasına izin verilmemelidir.

          4- Cezaevi artık ihtiyaçlara cevap vermekten uzaktır. Geniş bir alanda yeni bir cezaevi yapılmalı, burada kalanlar için çalışabilecekleri tesisler de kurulmalıdır. Kader mahkumlarını vakit öldürmeye bırakmaktansa ulusal ekonomimize yararlı ve üretken hale getirmek gerekir.

          5- Yeni Kilis - Gaziantep karayolu bir an önce açılmalıdır.

          6- Kilis'te Şişeleme Makinaları Fabrikası tesisleri olarak yapılan ve sonradan Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yatırım programından çıkartılan tesisler çökmeye yüz tutmuştur. Hemşehrimiz sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Turgut, bakanlığına bağlı bu tesisi yine bakanlığına bağlı kağıt karton ambalajlama tesisleri fabrikasına dönüştürmek için gerekli çabayı göstermelidir.

         7- Kilis'in öncelikle çözümlenmesi gereken sorunlarından birisi de içme suyu konusudur. İçme suyu tesisleri bir an önce tamamlanmalıdır. Bir sınır kenti olan Kilis'te salgın hastalıklara karşı suyun önemi dikkatlerden uzak tutulmamalıdır.

Devam edecek.

Kalın sağlıcakla...

Cahit Faruk İslamoğlu