USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Belediyelere Acil Çağrımdır

20-07-2023
BELEDİYELERE ACİL ÇAĞRIMDIR
14.07.2023
Bölüm-2
Sayın 
Belediye başkanlarımız, Aşağıdaki tedbirleri acilen alınmalıdır.
1-Yerel yönetimlerin sorumluluk alanında alınacak önlemler.
İklim değişikliğine paralel olarak son birkaç yıldan beri artan sıcak dalgalarıyla bağlantılı olarak ortaya çıkabilecek, diğer olumuz etkiler açısından altyapı ve yerel yönetimlerin sorumlu olduğu veya etkide bulunabileceği diğer alanlarla ilgili şu tedbirler alınmalıdır.
a) Bu dönemlerde artan sıcaklar sebebiyle elektrik ve su faturaları yükselecektir. Kırılgan gruplar COVID-19 krizinde olduğu gibi daha da kırılgan hale gelebilir. Yaz ayları için bu kırılgan gruplara yönelik fatura afları veya moratoryumları uygulanabilir veya bu gruplara yönelik olarak Askıda Fatura uygulaması devam ettirilmelidir.    
b) Sıcak hava dalgalarının atıklar ve çöpler üzerine etkileri nedeniyle bunların toplanma sıklığı konusunda da ek önlemler alınmalıdır.   
c) Yağmurdan ve sulama yapıldıktan sonra biriken suyun nemi artırmaması için rögar temizliği, su akıtma kanallarının oluşturulması gibi önlemler dikkate alınmalıdır.
ç) Aşırı sıcaklar sırasında orman yangınlarını artacağı göz önüne alınarak, İBB, Orman Bölge Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde alınması gereken önlemler konusunda ortak toplantılar yapılmalı, özellikle de orman içi yerleşimlerin hazırlıklı olması amacıyla çalışmalar ivedilikle yürütülmelidir.   
d) Kamu binalarının dış cephelerinde yansıtıcı renk, yüzey kaplama/malzeme kullanımı sağlanabilir.
e) Sıcak hava dalgalarının yanıcı, parlayıcı, patlayıcı maddelerle ilgili riskleri artırabileceği göz önüne alınarak, kimyasal ve zehirli maddeleri kullanan tüm işletmelerin, bunların taşındığı güzergâhların, bu yerlerde oluşabilecek kazalarda olabilecek risklerin ve müdahalelerin stratejisi ve planlaması yapılmalıdır.
f) Aşırı sıcaklarda yaşanabilecek su sıkıntısına da önlem olmak üzere su tasarrufunun yanı sıra yağmur hasadı gibi uygulamalar geliştirilmelidir.
g) İmar planlarının şehir ısı adasını azaltacak, hava koridorları oluşturulacak şekilde yapılmasına önem verilmelidir.
Ayrıca, sıcak dalgalarının sıklığı ve şiddetiyle iklim değişikliği arasındaki bağlantı ihmal edilmeyerek, her tür kamu yatırımı ve düzenlemesinde iklim değişikliğini azaltıcı tedbirlerin bir mega-kent yönetiminin öncelikli uzun vadeli küresel sorumluluğu olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.
Sevgilerimle