USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Camiler ve sadelik

02-12-2023
İslam kültüründe camilerin sadeliği esastır. Ancak Müslümanlar fetihler sonucu Hristiyan kültürüyle karşılaşıp resim ve heykellerle süslenmiş Kiliseleri görünce etkilenerek camileri süsleme yoluna gitmişlerdir.
İslam'da resim ve heykel yasak olduğundan müslümanlar camileri  hüsn-ü hat, geometrik şekil ve bitki motifleriyle süslemeyi tercih ettiler.
Allah(c.c),Muhammed (S.A.V) ve dört halifenin ismi neredeyse her camide hüsn-ü hat (güzel yazı) olarak  yer aldı. Bunun yanında çeşitli ayetlerle de camiler tezyin edildi.
Aslında Allah, Yüce Yaratıcı olduğu için hiçbir zaman yaratılmış kullarla yanyana olmamalı. Ama bu hususa  ne yazık ki dikkat edilmiyor. 
Kilis Çalık Camii'ndeki  bu görüntü ise  tam bir aymazlık örneği olmuş.Çünkü mihrabın sağına ve soluna asılan  Allah-Muhammed lafızları -yerin müsaitsizliğinden kaynaklı- dört halifenin isimlerinden daha aşağı seviyede kalmış. 
Elbette bu kasıtlı yapılmamıştır..Amma velâkin sehven yapılan bu hata behemehal  düzeltilmelidir.
************
En çok etki gören il Kilis oldu
Suriye olaylarından olumsuz anlamda en çok etkilenen il Kilis oldu.. 
Kilis'te mevcut 76 mahallenin dördü hariç diğer  mahallelerinde Suriyeli mülteciler çoğunluk durumdalar. Okullarda homojenlik bozuldu. Bu kadar çocuğu okutmak için devlet habire okul yaptırıyor. Cadde ve sokaklarımız hergün bayram kalabalığı yaşıyor. Taşıtlar artık caddelere sığmaz oldu vs.
İnsanın her hâle alışması gibi bir huyu var. Biz de sanki alıştık.
Onlar da artık gideceğe benzemiyor. Türklerin yapmadığı ne kadar zor iş varsa onlar yapıyor. Manavcılıkta, kuruyemiş sektöründe ve daha birçok alanda bizden daha başarılılar.
Ama keşke siyasiler bize "siz ne iyi ensarlarsınız" deme yerine geleceğimiz için çareler üretseler daha iyi olacak.
************
Cuma namazı öncesi
Kilis'te Cuma geceleri (Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece) yatsı ezanı öncesi ve Cuma günleri ezandan bir saat önce minarelerden kaside ve salâ sesleri yükselir.
Başka şehirlerde bu vakitlerde sadece salat-ü selam okunurken Kilis'te aynı zamanda çeşitli kasideler okunur. Bu kasideler Allah ve peygamber sevgisini ifade eden muhtelif şairlere ait manzum eserlerden oluşur.
Dün gece güzel sesi ve makamıyla bir hocamız peygamber sevgisini duygusal bir şekilde ifade eden "Ey bâd-ı saba"yı okudu.Akabinde Ezan-Muhammed-i..
************
Nar Taneleri Okulu
2011 yılında meydana gelen Suriye olayları en çok çocukları ve kadınları mağdur etti.Binlerce çocuk yetim ve öksüz kaldı. Aileler darmadağın oldu.
Kilis'te Yetim Vakfı ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile açılmış olan yetim çocukların eğitim gördüğü Nar Taneleri Anaokulu'nu eşimle birlikte ziyaret ettik. 
Dünyanın en zor imtihanlarından birini yaşayan bu masum çocukları ziyaret bizi oldukça mutlu etti. Nebe suresini okuyan minik kızımız bize duygulu anlar yaşattı. 
Aynı kurumda yetim anneleri için açılan kursta da hanımlar hem dikiş öğreniyor,hem de sosyalleşerek hayata tutunmaya çalışıyorlar. 
Toplumun zayıf kesimlerine böyle ortamlar oluşturan Yetim Vakfı'na ve Milli Eğitim Bakanlığı'na ne kadar teşekkür etsek azdır.
Ziyaret esnasında bizleri ağırlayan hocahanımlara ve diğer çalışanlara bu kutsal görevlerinde başarılar dileriz..
***********
Sahabeler şehri Kilis diyoruz, ama?
Sahabeler şehri Kilis'te tekparti döneminde (1937) türbeler satılınca ve tapusu şahıslar üzerinde olunca böyle içler acısı manzaralar ortaya çıkıyor..
Şu yapı,Peygamberimizi gören ve O'na iman eden,bu topraklar İslam'la şereflensin diye savaşmaya gelen bir Sahabi'ye yakışıyor mu?
Cahit Faruk İslamoğlu